Όλες οι ενεργειακές εκκρεμότητες στο τραπέζι με τους εκπροσώπους των θεσμών

Μικρογραφία των όσων συμβαίνουν στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για τα «μεγάλα» δημοσιονομικά και οικονομικά θέματα αποτελούν οι συνομιλίες που έχει με τα αρμόδια τεχνικά κλιμάκια των δανειστών το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης για τις ενεργειακές «εκκρεμότητες».
Μετά το Πάσχα οι εκπρόσωποι των τριών θεσμών (Κομισιόν, ΔΝΤ και ΕΚΤ) είναι και πάλι στην Αθήνα και μέσω της γνωστής διαδικασίας των συναντήσεων σε ξενοδοχεία με τους υπηρεσιακούς παράγοντες και της συνεχούς ανταλλαγής e-mails, καταγράφουν τα δεδομένα όσον αφορά το σημείο στο οποίο βρίσκεται η εξέλιξη των θεμάτων που περιλάμβανε το μνημόνιο στον ενεργειακό τομέα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, οι απαιτήσεις των ξένων τεχνοκρατών συνεχώς αυξάνουν, καθώς σε κάθε ενημερωτικό σημείωμα της ελληνικής πλευράς επανέρχονται ζητώντας αναλυτικές και συγκεκριμένες απαντήσεις.
Χρησιμοποιώντας ακριβώς τον ίδιο κατάλογο με τις ελληνικές εκκρεμότητες που είχαν και πριν τις εκλογές της 26ης Ιανουαρίου, οι τεχνοκράτες των θεσμών καταγράφουν την πρόοδο ως προς τις «υποχρεώσεις» του ΥΠΑΠΕΝ, ζητώντας συνεχώς εξαντλητικότερη ενημέρωση. Από την πλευρά του το υπουργείο συνεχίζει να δίνει, σύμφωνα με τις πληροφορίες του energypress, στοιχεία μόνον σε επίπεδο ενημέρωσης, χωρίς να προχωρά σε διαπραγμάτευση επί των πολιτικών της νέας κυβέρνησης.
Θέματα για τα οποία επιμένουν οι εκπρόσωποι των δανειστών είναι τα «υπόλοιπα» των μεταρρυθμίσεων στην ηλεκτρική αγορά στην πορεία προς το target model (αλλά και σε μεταβατικό επίπεδο, όπως τα ΑΔΙ και οι δημοπρασίες NOME), η πρόσβαση τρίτων στους λιγνίτες και τα νερά, η απελευθέρωση της λιανικής του φυσικού αερίου κ.λπ.
Σημαντικό ωστόσο είναι και το γεγονός ότι τα τεχνικά κλιμάκια επιμένουν και για επαρκείς εξηγήσεις όσον αφορά τη σκοπιμότητα αλλά και τη συμβατότητα με τους κοινοτικούς κανονισμούς, πρόσφατων αποφάσεων του ΥΠΑΠΕΝ (όπως για παράδειγμα της απόφασης για κατάργηση των αυξήσεων στο ΕΤΜΕΑΡ) ή εξαγγελιών (όπως εκείνη που αφορά τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων της ΡΑΕ).
Από την άλλη, χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου που αντιμετωπίζει το ΥΠΑΠΕΝ τη διαπραγμάτευση ,είναι το θέμα με τους λιγνίτες. Στο ερώτημα τι θα κάνετε σχετικά με την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου που καταδίκασε την ΔΕΗ για το μονοπώλιο στο λιγνίτη, η απάντηση που παίρνουν οι εκπρόσωποι των θεσμών είναι ότι η ελληνική πλευρά θα εξετάσει διάφορες εναλλακτικές χωρίς ακόμη να έχει διαμορφώσει τελική άποψη.
Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η διαδικασία της καταγραφής της κατάστασης φαίνεται να ολοκληρώνεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, και προφανώς το αίτημα από τους εκπροσώπους των θεσμών για συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ (σε επίπεδο γενικών γραμματέων γίνονταν οι συναντήσεις επί της προηγούμενης κυβέρνησης) θα είναι στο εξής πιεστικότερη.

Απάντηση