Χαράλαμπος Αντωνογιαννάκης – ΠΟΒΑΣ: Ο κλάδος των κατασκευαστών όσο και αν έχει πληγεί από την κρίση, δηλώνει ισχυρό «παρών»!

Ο Πρόεδρος της ΠΟΒΑΣ κ. Χαράλαμπος Αντωνογιαννάκης μιλά για τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι κατασκευαστές, προβλήματα όπως η παράνομη εισαγωγή κουφωμάτων, η αντικατάσταση και η ανακαίνιση. Επίσης έκανε λόγο για τις προοπτικές του κλάδου και το 5ο Συνέδριο Κατασκευαστών που διοργανώνει η Ομοσπονδία στη Θεσσαλονίκη.

Οι κατασκευαστές κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα καλούνται να αντιμετωπίσουν ακόμη ένα σημαντικό πρόβλημα, αυτό της παράνομης εισαγωγής έτοιμου κουφώματος από όμορες χώρες. Πώς πιστεύετε ότι θα πρέπει να καταπολεμηθεί αυτό το γεγονός που αποτελεί παραβίαση των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού;

Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία προσπαθούμε με κάθε δυνατό τρόπο να περιορίσουμε την εισαγωγή κουφωμάτων από τις γειτονικές χώρες, κυρίως από την Βουλγαρία, με πρωταγωνιστή στις κινήσεις αυτές τον κύριο Σπύρο Δημητριάδη, αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας και πρόεδρο του σωματείου Σερρών που αγωνίζεται για αυτό το θέμα χωρίς κάποια στήριξη από την μεριά της πολιτείας. Δεν εγκαταλείπουμε όμως τις προσπάθειες μας. Το πρόβλημα των συναδέλφων κατασκευαστών στη Β. Ελλάδα είναι σοβαρό γιατί οι γειτονικές χώρες έχουν χαμηλό κόστος λόγω των χαμηλών ημερομισθίων και της χαμηλής φορολόγησης. Ως μέλη της Ε.Ε. δεν μπορούμε να βάλουμε φραγμούς, ωστόσο η πολιτεία πρέπει να εντατικοποιήσει τους ελέγχους στα σύνορα.

Αντικατάσταση, ανακαίνιση τομείς που σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε κρατούν τον κλάδο. Ποια είναι η γνώμη σας; Τι κινήσεις θα πρέπει να γίνουν;

Στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε ως επαγγελματίες οι τομέις αυτοί κρατούν ζωντανό τον κλάδο δυστυχώς όμως οι τράπεζες φρενάρουν τους συναδέλφους με πολύμηνες καθυστερήσεις αποπληρωμής στο πρόγραμμα Εξοικονομώ Κατ΄οίκον και δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Εμείς έχουμε κάνει πολλές ενέργειες στο αρμόδιο Υπουργείο και έχουμε απευθυνθεί στον Υπουργό κύριο Μανιάτη για αυτό το θέμα και σε συνεργασία με τη ΓΣΕΒΕΕ. Θα συνεχίσουμε να επιμένουμε για αυτό το θέμα.

Το 5ο Συνέδριο Κατασκευαστών της ΠΟΒΑΣ διεξάγεται στην πόλη της Θεσσαλονίκης από 22 έως και 23 Νοεμβρίου. Μιλήστε μας για αυτόν τον θεσμό του κλάδου.

Το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κατασκευαστών της ΠΟΒΑΣ είναι μια ευκαιρία να φέρει τους συναδέλφους κατασκευαστές πιο κοντά, να ανταλλάξουν απόψεις για θέματα που τους απασχολούν και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, να υπάρξουν προτάσεις για λύσεις. Θα ακουστούν ομιλητές καταξιωμένοι στο επάγγελμα και στον τομέα του ο καθένας, οι οποίοι με ιδέες και καινοτόμες προτάσεις θα βοηθήσουν τον συνάδελφο κατασκευαστή. Ενισχύοντας την προσπάθεια του Συνεδρίου ερχόμαστε κοντά στα σωματεία και με μαζικό τρόπο επιτυγχάνονται καλύτερα αποτελέσματα στα προβλήματα που μας απασχολούν.

Υπάρχουν καλύτερες ημέρες για τον κλάδο; Βλέπετε να υπάρχει κάποια θετική προοπτική;

Βεβαίως. Ο κλάδος των κατασκευαστών όσο και αν έχει πληγεί από την κρίση, δηλώνει ισχυρό ‘παρών’, γνωρίζει την αγορά και βρίσκεται μπροστά σε όλες τις εξελίξεις. Η Ομοσπονδία θα συνεχίσει να επαγρυπνεί και να διεκδικεί λύσεις.

Απάντηση