Φωτοβολταϊκά σε στέγες και 1400 δέντρα στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»

Φωτοβολταϊκά σε στέγες συνολικής επιφάνειας δέκα στρεμμάτων και 1.400 δέντρα θα εγκατασταθούν στα κτήρια και θα φυτευθούν στους περιβάλλοντες χώρους αντίστοιχα του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στο Φαληρικό Δέλτα, όπου θα φιλοξενηθεί η Νέα Λυρική Σκηνή και τη Νέα Εθνική Βιβλιοθήκη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, τον Ιούλιο ολοκληρώθηκε η κατασκευή των σκελετών των κτηρίων και τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή του ενεργειακού στεγάστρου, πάνω από το κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ήδη έχει ξεκινήσει η τοποθέτηση των 700 κομματιών του στεγάστρου, τα οποία στη συνέχεια θα ενωθούν επιτόπου και το στέγαστρο θα καλυφθεί από δέκα στρέμματα φωτοβολταϊκών πάνελ.

Η ολοκλήρωσή του υπολογίζεται το καλοκαίρι του 2015. Φυτεύουν δέντρα, φτιάχνουν ποδηλατόδρομο Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη η φύτευση του πάρκου. Ήδη φυτεύτηκαν 200 δέντρα, κυρίως ελιές και, όπως επισήμανε η διοικητική διευθύντρια του Κέντρου Πολιτισμού, Έλλη Ανδριοπούλου σε συνέντευξη Τύπου, ως το τέλος του 2015 θα φυτευτούν ακόμα 1.200 δέντρα και 320.000 θάμνοι και πόες. Μάλιστα, σε εξέλιξη είναι και η κατασκευή ποδηλατοδρόμου και διαδρόμου τρεξίματος, περιμετρικά του έργου.

Ο φορέας λειτουργίας όσον αφορά στη λειτουργία του κέντρου ήδη προετοιμάζονται τα επιχειρησιακά πλάνα για τη λειτουργία των οργανισμών, των υπηρεσιών και των προγραμμάτων για το κοινό. Όπως εξήγησε ο Γιώργος Αγουρίδης, πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού «Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος» και μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», ο Οργανισμός, που λειτουργεί σε αυτήν τη φάση της κατασκευής του ως θυγατρική εταιρεία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», όταν παραδοθεί το έργο, θα περάσει στο Ελληνικό Δημόσιο και θα λειτουργεί αυτόνομα (με τη μορφή Α.Ε.).

Ο Οργανισμός θα έχει την ευθύνη της συντήρησης των κτιρίων και του πάρκου, καθώς και της λειτουργίας του εστιατορίου και του πάρκινγκ. Επίσης, θα υλοποιεί σειρά εκδηλώσεων, ψυχαγωγικών, εκπαιδευτικών και αθλητικών στο πάρκο και το Κέντρο Πολιτισμού, κατόπιν συνεννόησης με τις διοικήσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» θα παρακολουθεί αυστηρά, όπως είπε ο κ. Αγουρίδης, το κατά πόσον τηρεί το Ελληνικό Δημόσιο τη σύμβαση και τις υποχρεώσεις του σχετικά με τη λειτουργία του Κέντρου Πολιτισμού.

Εκδηλώσεις
Το αύριο της λειτουργίας του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος προετοιμάζει το Ίδρυμα και μέσα από τις εκδηλώσεις που διοργανώνει στο Κέντρο Επισκεπτών. Κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, το Κέντρο Επισκεπτών έχει υποδεχτεί 23.347 άτομα όλων των ηλικιών, εκ των οποίων οι 3.104 ήταν μαθητές από σχολεία της Αττικής. Επίσης, φιλοξένησε περισσότερες από 70 εκδηλώσεις. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται και είναι δωρεάν για το κοινό. Το πρόγραμμα για το τελευταίο τρίμηνο του έτους περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, συναυλίες «τσέπης» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, εκπαιδευτικά εργαστήρια, διαλέξεις, πολυαισθητικά εργαστήρια για άτομα με προβλήματα όρασης, θεατρικά δρώμενα και εκθέσεις φωτογραφίας και καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας.

Απάντηση