Γιάννης Φωτιάδης – ΣΕΜΑΣ: Προοπτικές υπάρχουν πρέπει όμως να υπάρχει & το κατάλληλο περιβάλλον

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Μεταποιητών Αλουμινίου & Σιδήρου κος Ιωάννης Φωτιάδης μιλά για τους στόχους και τη δράση του δυναμικού αυτού φορέα της Βόρειας Ελλάδας και για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι οι επιχειρηματίες του κλάδου. Προβλήματα που πλήττουν τις επιχειρήσεις και έχουν φέρει τον κλάδο σε κατηφορική και δύσκολη πορεία.

Ως ενεργό μέλος και λειτουργώντας, ως Πρόεδρος του Σωματείου Μεταποιητών Αλουμινίου Σιδήρου, ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Από την πρώτη μέρα της εκλογής του νέου ΔΣ και της προεδρίας από εμένα στόχος μου είναι το συμβούλιο του Σωματείου μας να λειτουργεί με ομοιογένεια στη σκέψη δίχως προβλήματα και ιδιοτέλειες. Πολιτική (χωρίς χρώματα και σκοπιμότητες) και στρατηγική πορεία (συνδικαλιστική) του Σωματείου να είναι κοινά αποδεκτή και από τα εννέα μέλη του συμβουλίου. Μέσα από αυτό το κλίμα καταφέραμε να κρατήσουμε τον πήχη ψηλά και το Σωματείο να μετέχει ενεργά στα δρώμενα του κλάδου και της πόλης.

Το ΣΕΜΑΣ κάνει διάφορες ενέργειες για την καλύτερη ενημέρωση των μελών του μιλήστε μας γι’ αυτές τις ενέργειες

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις οικονομικές, ασφαλιστικές, εργασιακές όσο πιο ικανοποιητικά γίνεται αντιληφθήκαμε ότι χρειαζόμαστε μια ευέλικτη γραμματεία και τη δημιουργήσαμε. Γραμματεία που μπορεί να ανταπεξέλθει στις δύσκολες απαιτήσεις των καιρών. Στήσαμε ένα site που ενημερώνει τα μέλη μας εγκαίρως, όταν προκεύπτουν θέματα. Με e-mail, με fax ακόμη και τηλεφωνικά προσπαθούμε να ενημερώνουμε και να βοηθούμε τα μέλη σε πολλά και ιδιαίτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια. Με συγκεντρώσεις στην έδρα του Σωματείου προσπαθούμε να ενημερώνουμε, να βοηθάμε τα μέλη μας αλλά και να συλλέγουμε άμεσα πληροφορίες για την κατάσταση της αγοράς. Διοργανώνουμε ενημερωτικές ημερίδες, μετέχουμε στην ενίσχυση της τοπικής αγοράς αλλά και στους θεσμούς του τόπου μας παρέχοντας υπηρεσίες στα μέλη μας και γενικά στον κλάδο, συμμετέχουμε στις εκθέσεις INFACOMA και Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Κρατάμε στενή επαφή με τα δευτεροβάθμια όργανα και τις αρμόδιες υπηρεσίες για να παρακολουθούμε την πορεία των γεγονότων και να έχουμε άμεση ενημέρωση.

Αντικατάσταση, ανακαίνιση τομείς που σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε κρατούν τον κλάδο. Πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατ΄ οίκον» πιστεύετε ότι αυτή η πρωτοβουλία δίνει «ανάσα» στον κλάδο και στους Έλληνες κατασκευαστές;

Με ανακαινίσεις και μερεμέτια δεν κρατιέται ένα μαγαζί. Η αντικατάσταση κουφωμάτων είναι μια αχτίδα φωτός όμως δεν αρκεί αυτό μόνο. Από το 2007 μας απασχολεί το «εξοικονόμηση κατ’ οίκον», είναι ένα πρόγραμμα με πολλά προβλήματα πολλές ατέλειες για τον κλάδο μας, εξάλλου δε δημιουργήθηκε για τον κλάδο μας αλλά για τα νοικοκυριά, αυτό μας ανακοίνωσε το ΕΤΕΑΝ σε μία πρόταση του Σωματείου μας για τη βελτίωση του. Αν αποδεχτούμε λοιπόν αυτό το έγγραφο θα πρέπει η πολιτεία, αν θέλει βέβαια, να σχεδιάσει ένα νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα στηρίζει και θα βοηθά τον κλάδο. Έναν κλάδο που απασχολεί πάνω από 10.000 επιχειρήσεις και 50.000 εργαζόμενους θεωρώ ότι απαιτείται η στήριξη και η υποστήριξη από την πολιτεία.

Με την παρατεταμένη κρίση να έχει φέρει τον κλάδο στην πιο δύσκολη καμπή του. Υπάρχουν καλύτερες ημέρες για τον κλάδο; Βλέπετε να υπάρχει κάποια θετική προοπτική;

Προοπτικές υπάρχουν πρέπει όμως να υπάρχει και το κατάλληλο περιβάλλον και απ’ ότι αντιλαμβάνομαι δεν υπάρχει διάθεση να δημιουργηθεί αυτό.

Υπάρχουν πολλά ζητήματα μεγάλης σημασίας που απασχολούν τους κατασκευαστές αλουμινίου. Μιλήστε μας για αυτά τα σημαντικά προβλήματα που καθημερινά και εσείς από την πλευρά σας βιώνετε και τις ενέργειες που προτείνετε ότι θα πρέπει να γίνουν για να βρεθούν λύσεις.

Το μεγάλο πρόβλημα του κλάδου θεωρώ ότι είναι ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει εδώ και αρκετά χρόνια στο χώρο της οικοδομής και την ακίνητη περιουσία, ένας πόλεμος που ξεκίνησε πριν το μνημόνιο και δεν αντιλαμβάνομαι που αποσκοπεί. Τα αποτελέσματά του όμως τα γνωρίζουμε όλοι: λουκέτα, ανεργία, χρέη και μια αγορά με ανασφάλειες. Η διασφάλιση του επαγγέλματος είναι το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα. Δεν είναι δυνατόν όποιος επιθυμεί να ανοίγει μαγαζί και να παρέχει υπηρεσίες τεχνικές (ακόμη και ασφάλειας) χωρίς να ελέγχονται οι γνώσεις του και η τεχνική του πάνω στο αντικείμενο που διαθέτει στην αγορά. Στην ελεγκτική αυτή υπηρεσία πρέπει να συμμετέχουν και εκπρόσωποι των Σωματείων του κλάδου, δεν αρκεί μόνο η κρατική παρουσία, η οποία τις περισσότερες φορές είναι ελλιπής.

Οι προσπάθειες που γίνονται από το Σωματείο μας ατομικά ή συλλογικά είναι πολλές, με προτάσεις και θέσεις, οι οποίες δε βρίσκουν ανταπόκριση από την πολιτεία. Η εκπαίδευση που χρόνια προσπαθούμε να καθιερώσουμε για τον κλάδο μας θεωρώ ότι θα βοηθήσει. Όμως και σε αυτό το κομμάτι δεν μας ακούει κανείς και δεν φτάνει μόνο η σχολή των Ι.Ε.Κ. την οποία πρωτοποριακά δημιουργήσαμε αλλά πρέπει να το δούμε πιο σοβαρά και σε επίπεδο δομής της ευρύτερης παιδείας.

Πως μπορούμε να αλλάξουμε το δύσκολο κλίμα, όταν όλα κινούνται γύρω από το ίδιο σημείο. Η ερώτηση απευθύνεται στους κυρίους που ισχυρίζονται ότι τους απασχολεί η διάσωση της χώρας. Αν ναι τότε πρέπει να αναθεωρήσουν όλα αυτά που προσπαθούν να εφαρμόσουν στις πλάτες μας σήμερα. Φορολογικό, Ασφαλιστικό, Εργασιακό, Τραπεζικό πρόβλημα όλα θέλουν νέο σχεδιασμό. Δεν είναι δυνατόν να ανακοινώνουν ότι τα μέτρα που πήρανε δεν είχαν αποτέλεσμα ή μάλλον καταστροφικό αποτέλεσμα και να συνεχίζουν σε περισσότερο επώδυνα μέτρα.

Χωρίς δουλειά η με τη δουλειά που έχουν σήμερα οι επαγγελματίες πως είναι δυνατόν να είναι ενήμεροι φορολογικά, πως θα πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις και τις δανειακές τους υποχρεώσεις έναντι των τραπεζών, πως θα πληρώσουν το προσωπικό τους και πως θα ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις και στα απαραίτητα προς το «ζην». Συζητάμε για εξωστρέφεια και χαμηλό κόστος όταν το ¼ του κόστους του προϊόντος είναι ο ΦΠΑ, όταν οι φορολογικές τους υποχρεώσεις έχουν υπερδιπλασιαστεί, όταν οι παραβάσεις αντιμετωπίζονται με αυτόν τον άδικο τρόπο που για τις περισσότερες φορές δεν ευθύνονται αυτοί αλλά η λειτουργία του δυσκίνητου Ελληνικού δημοσίου. Προτάσεις ως Σωματείο έχουμε καταθέσει σε συνεργασία με άλλα Σωματεία (Σύνδεσμο Εμπόρων και Βιοτεχνών Υαλοπινάκων & Καθρεπτών Θεσσαλονίκης & Κεντρικής Μακεδονίας, Σωματείο Μεταλλικών Κατασκευών Ν. Σερρών «ΗΦΑΙΣΤΟΣ», Ενωση Καταστηματαρχών Σιδηροαλουμινοκατασκευαστών Νίκαιας – Κορυδαλλού & Πέριξ, Σωματείο Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Προσφήτης Ηλίας», Σύλλογος Εμπόρων – Βιοτεχνών Υαλοπινάκων Αν. Μακεδονίας) στις 25/07/2011 στους αρμόδιους φορείς. Βέβαια από τότε έχουν δημιουργηθεί νέα κενά, αν όμως τις λάμβαναν υπόψιν τους δεν θα βρισκόμασταν τώρα εδώ.

• Εξομοίωση του Φ.Π.Α. και των φορολογικών συντελεστών με αυτών των γειτονικών χωρών όσων αφορά την κατασκευή, τα δομικά υλικά των κατασκευών και την παροχής υπηρεσιών.
• Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων χωρίς προϋποθέσεις.
• Μείωση εισφορών στον Ο.Α.Ε.Ε. • Γρήγορη και άμεση υλοποίηση των προγραμμάτων του Ε.Σ.Π.Α.
• Άμεση λειτουργία του Ε.Τ.Ε.Α.Ν. για την στήριξη της αγοράς.
• Μείωση τιμής καυσίμων επαγγελματικών οχημάτων και επαγγελματικών χώρων.
• Μείωση τιμών επαγγελματικού τιμολογίου της Δ.Ε.Η.
• Μείωση τιμών δημοτικών τελών.
• Μείωση τιμών διοδίων.
• Συστηματικός Έλεγχος από τους αρμόδιους (επιθ. Εργασίας , Σ.Δ.Ο.Ε. Ελληνικά Τελωνεία, Ι.Κ.Α. , Αστυνομία κ.τ.λ.) στα συνεργεία του εξωτερικού.
• Μη φορολόγηση επαγγελματικών καταθέσεων των εταιρειών.
• Μείωση φόρου ακίνητης περιουσίας.
• Δραστικός περιορισμός της παρασιτικής οικονομίας (παραεμπόριο, λαθρεμπόριο).
• Επαναδιαπραγμάτευση των δανείων των επιχειρήσεων των κλάδων μας από τις τράπεζες δεδομένου ότι αυτά έχουν συναφθεί σε εποχές που υπήρχε η δυνατότητα αποπληρωμής ενώ σήμερα αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και τις βασικές τους ανάγκες.
• Επιμήκυνση από 3 σε 7 χρόνια οφειλών προς Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε.
• Βελτίωση συνθηκών του Τειρεσία.
• Συνυπευθυνότητα τραπεζών για τις επιταγές.
• Χρηματοδότηση στον εκσυγχρονισμό παραγωγικών μηχανημάτων των κατασκευαστών.
• Διασφάλιση του επαγγέλματος.

Οι κατασκευαστές κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα πέρα από τα προβλήματα που έφερε η οικονομική κρίση καλούνται να αντιμετωπίσουν ακόμη ένα σημαντικό πρόβλημα αυτό της παράνομης εισαγωγής έτοιμου κουφώματος από όμορες χώρες. Πώς πιστεύετε ότι θα πρέπει να καταπολεμηθεί αυτό το γεγονός που αποτελεί παραβίαση των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού;

Διαβάζοντας τις προτάσεις μας παραπάνω θα διαβάσατε και αυτές για την εισροή των εμπορευμάτων από τις όμορες χώρες. Εδώ θέλω να σας τονίσω ότι το πρόβλημα αυτό δεν αφορά μόνο τη Βόρεια Ελλάδα αλλά έχει φτάσει πλέον και στη Νότια Ελλάδα και σε όλα τα νησιά μας σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε. Νομίζω πως κάτι επιτέλους πρέπει να αλλάξει…

Πιστεύετε ότι με την κοινή συνεργασία των φορέων του κλάδου θα δοθούν άμεσες και ουσιαστικές λύσεις για τα παραπάνω θέματα;

Είναι βέβαιο ότι για να υπάρξουν άμεσες και ουσιαστικές λύσεις των προβλημάτων πρέπει οι φορείς του κλάδου να έχουν ενότητα, συσπείρωση, συνεχή συνεργασία, για κοινές δράσεις όλων των μελών μας καθώς και όλων των Σωματείων του κλάδου προκειμένου να στηριχτεί ο ρόλος της ΜΜΕ. Αυτό που απαιτείται όμως είναι ένας νέος σχεδιασμός και ένας νέος προσανατολισμός. Προτείνω λοιπόν με την ευκαιρία που μου δίνετε ένα Συνέδριο που θα αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως κλάδος και τα οποία ανέφερα παραπάνω. Σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία και θέλω να ζητήσω συγνώμη αν σας κούρασα.

Απάντηση