Τόγιο Ίτο: Το βραβείο Pritzker 2013 στον εικονοκλάστη Ιάπωνα

Στον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Τόγιο Ίτο απονεμήθηκε η ύψιστη διάκριση αρχιτεκτονικού έργου, το βραβείο Pritzker. Το διεθνές αρχιτεκτονικό βραβείο, το οποίο απονέμεται ετησίως σε εν ζωή αρχιτέκτονες και θεωρείται το κορυφαίο στον κόσμο για την τέχνη αυτή, γνωστό και ως «Νόμπελ της Αρχιτεκτονικής».

Ο αρχιτέκτονας Τόγιο Ίτο είναι ο κάτοχος του βραβείου αρχιτεκτονικής «Πρίτζκερ» για το 2013, και γίνεται ο έκτος Ιάπωνας που κερδίζει το βραβείο, γνωστό και ως «Νόμπελ» αρχιτεκτονικής. Ο Ίτο παρέλαβε το βραβείο δηλώνοντας «διαρκώς ανικανοποίητος με τη δουλειά μου». «Κάθε φορά που ολοκληρώνω τον σχεδιασμό ενός κτιρίου έχω την οδυνηρή επίγνωση της ανεπάρκειάς μου, η οποία μετατρέπεται σε ενέργεια και πρόκληση για το επόμενο έργο μου. Επομένως , ποτέ δεν θα διορθώσω το αρχιτεκτονικό στιλ μου και ποτέ δεν θα είμαι ικανοποιημένος με τα έργα μου», τόνισε ο 71χρονος αρχιτέκτονας που έχει σχεδιάσει, μεταξύ πολλών άλλων, τη διαφανή βιβλιοθήκη του Σεντάι στην Ιαπωνία, τη Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Τεχνών Τάμα στο Τόκιο, τη σπιραλοειδή κατοικία «White O» στη πόλη Μαρμπέγια της Χιλής, το περίπτερο της γκαλερί «Σερπεντάιν» στο Χάιντ Παρκ του Λονδίνου, τον «Πύργο των Ανέμων» στη Γιοκοχάμα και το στάδιο στην πόλη Καοσιούγκ της Ταϊβάν.

Ο Στέφεν Μπρέιερ, μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, καθώς και μέλος της κριτικής επιτροπής για το βραβείο Πίτζκερ, ανέφερε ότι «η αρχιτεκτονική του Ίτο έχει βελτιώσει την ποιότητα των δημόσιων και ιδιωτικών χώρων. Έχει εμπνεύσει πολλούς αρχιτέκτονες, κριτικούς και πολίτες. Όπως και όλοι όσοι εμπλέκονται με τα Πίτζκερ, είμαι πολύ ικανοποιημένος που έλαβε το συγκεκριμένο βραβείο». Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο επικεφαλής της επιτροπής «Παρά το γεγονός ότι ο Ito έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο αριθμό κτιρίων στην καριέρα του -κατά την άποψή μου- έχει ασχοληθεί με ένα έργο σε όλη του τη διαδρομή, να διευρύνει τα όρια της αρχιτεκτονικής. Και για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, ο ίδιος δεν φοβήθηκε ν’ αφήσει πίσω ότι είχε ήδη καταφέρει.» Η τελετή απονομής του φετινού Pritzker, το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο αδιαλείπτως από το 1979, θα πραγματοποιηθεί στις 29 Μαΐου στη Βοστόνη και το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 80.000 ευρώ.

Γεννημένος στη σημερινή Σεούλ το 1941, ο Ιτο σύντομα εγκαταστάθηκε στο Τόκιο με την οικογένειά του. Το 1971 άνοιξε το δικό του αρχιτεκτονικό γραφείο και του έδωσε την ονομασία «Αστικό Ρομπότ» (Urbot), την οποία αντικατέστησε οκτώ χρόνια αργότερα με το πιο συμβατικό Tόκιο Ιτο και Συνεργάτες Αρχιτέκτονες. Από τότε μέχρι σήμερα έχει εκπαιδεύσει μία ολόκληρη γενιά καταξιωμένων αρχιτεκτόνων, μεταξύ των οποίων το δίδυμο των Kazuyo Sejima και Ryue Nishizawa, που απέσπασαν το βραβείο Pritzker το 2010.

Απάντηση