Το 14ο πλουσιότερο έθνος οι Σκωτσέζοι χάρη στις ΑΠΕ

Η Σκωτία ελέγχει το ένα τέταρτο της υπεράκτιας αιολικής και θαλάσσιας ενέργειας στην Ευρώπη και αυτό την καθιστά μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση. Στη δέκατη τέταρτη θέση των πλουσιότερων εθνών του κόσμου κατατάσσεται η Σκωτία στο πλαίσιο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Σκωτίας το 2012 ήταν κατά 11% υψηλότερο από εκείνο του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο βρίσκεται στη 18η θέση στη λίστα των 34 πλουσιότερων κρατών του ΟΟΣΑ. Η λίστα κυριαρχείται από μικρές ανεξάρτητες χώρες, με τις 7 εκ των 10 κορυφαίων για το 2012 να έχουν πληθυσμό κάτω από 10 εκατομμύρια ανθρώπους.

Τα θετικά στοιχεία για τη Σκωτία, επιβεβαίωσε από την πλευρά του και ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας, John Swinney, στην ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου σχετικά με τις οικονομικές δυνατότητες της ανεξαρτησίας: “Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Σκωτία μπορεί να καταφέρει να είναι ένα επιτυχημένο ανεξάρτητο έθνος. Με τους φυσικούς μας πόρους, το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και τις ευρείες βιομηχανικές δυνάμεις, η Σκωτία είναι πολύ δυνατός ανταγωνιστής για τα άλλα κράτη”.

Ο Swinney δήλωσε ότι η χώρα έχει 5 από τα 200 κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, μια ακμάζουσα βιομηχανία τροφίμων και ποτών αξίας άνω των 15 δισ. ευρώ το χρόνο, μια τεράστια αγορά για τον τουρισμό, το 25% της υπεράκτιας αιολικής και παλιρροϊκής ενέργειας της Ευρώπης, αλλά και αυξανόμενες δυνατότητες σε τομείς όπως η επιστήμη της ζωής, η κατασκευή χαμηλών εκπομπών του άνθρακα και οι αγροτικές και νησιωτικές οικονομίες.

Απάντηση