Το σπίτι του μέλλοντος βρίσκεται στον Βόλο

Μπορείς να φανταστείς ένα σπίτι που θα ζεσταίνεται το χειμώνα και θα είναι δροσερό το καλοκαίρι με μόλις €1 ανά τετραγωνικό το χρόνο; Στο οποίο εκτός από την εξοικονόμηση ενέργειας θα υπάρχουν υψηλό επίπεδο ηχομόνωσης, χαμηλό κόστος συντήρησης του κτιρίου και μεγαλύτερος χρόνος ζωής του;
Δύο Έλληνες πολιτικοί μηχανικοί, ο Στέφανος Χατζούλης και η Χριστίνα Γεωργιάδη, το φαντάστηκαν. Και μετά το έκαναν πράξη. Η εταιρεία τους «X-G lap+ development» είναι η πρώτη που έφερε τις παθητικές κατοικίες στην Ελλάδα, αυτές που η μόνωσή τους είναι τελείως διαφορετική από τα σημερινά δεδομένα, εκμεταλλευόμενη τη ροή του αέρα.
Εξωτερικά δεν διαφέρουν σε τίποτα με οποιοδήποτε άλλο κοινό σπίτι. Εσωτερικά όμως η πρωτοπόρα κατασκευή τους εξασφαλίζει μηδενικής δαπάνες θέρμανσης και ψύξης για όλο τον χρόνο. Για παράδειγμα, ένα τζάκι ή ένα κλιματιστικό τοίχου είναι αρκετό για να ζεστάνει μια κατοικία 200 τ.μ, ενώ στην περίπτωση που το σπίτι διαθέτει ήδη λεβητοστάσιο με δεξαμενή πετρελαίου τριών τόνων, το πετρέλαιο θα τέλειωνε μετά από… 25 χρόνια!
Πώς γίνεται αυτό; Οι παθητικές κατοικίες έχουν μηδενική ενεργειακή εξάρτηση από εξωτερικούς παράγοντες, όπως είναι το φυσικό αέριο ή το πετρέλαιο. Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο η ενέργεια παράγεται από το ίδιο το κτίριο, τα υλικά και τις τεχνολογίες που το συνθέτουν. Έτσι έχουμε μια εξοικονόμηση ενέργειας που φτάνει το 90%.
Παγκοσμίως, έχουν κατασκευαστεί περίπου 100.000 τέτοια σπίτια. Μόνο 850 από αυτά όμως πληρούν τις προϋποθέσεις και έχουν λάβει τις διεθνείς πιστοποιήσεις που εκδίδει το ανεξάρτητο ερευνητικό κέντρο «Passive House Institute». Ανάμεσά τους βρίσκεται και η ελληνική κατασκευή που έφτιαξαν στο Βόλο ο Στέφανος Χατζούλης και η Χριστίνα Γεωργιάδη.
Πρόκειται για ένα συγκρότημα τριών μονοκατοικιών στην Αγριά Βόλου. Στους πρόποδες του Πηλίου, περιτριγυρισμένες από ελαιώνες, οι παθητικές κατοικίες αντικρίζουν τη θάλασσα και το βουνό των Κενταύρων. Όσο ειδυλλιακά γραφικό μοιάζει το σκηνικό απ’ έξω, άλλο τόσο θυμίζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας μέσα. Το κτίριο, που λειτουργεί χωρίς θέρμανση, παρέχει στους κατοίκους του άριστη ποιότητα διαβίωσης σύμφωνα με διεθνή πρότυπα αλλά και χαμηλότερο κόστος συντήρησης. Να προσθέσουμε, ότι οι ενεργειακές επιδόσεις της κατασκευής έχουν ελεγχθεί σε διάστημα που ξεπερνά τα δύο χρόνια.

[images_grid auto_slide=”no” auto_duration=”1″ cols=”three” lightbox=”yes” source=”media: 30415,30416,30417,30418,30419,30420,30421,30422,30423,30424,30425″][/images_grid]

*Οι κατοικίες στην Αγριά Βόλου είναι προσβάσιμες σε όποιον θέλει να τις επισκεφθεί και να μάθει περισσότερα για την υλοποίηση αντίστοιχων κτιρίων.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Κλεοπάτρα Βαίτση
Στατική μελέτη: Χριστίνα Γεωργιάδη
Μηχανολογικά: Γιάννης Χατζηγεωργίου
Μελέτη PHPP (passive house): Στέφανος Χατζούλης
Υπολογισμοί θερμογεφυρών: Γιώργος Καπέτας
Κατασκευή: X-G lab+ development

Απάντηση