Το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο της Ευρώπης στη Γαλλία

Μπορεί η μέχρι τώρα ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας στη Γαλλία να είναι δυσανάλογα μικρή αναλογικά με το μέγεθος της χώρας (πληθυσμός, ενεργειακή αγορά, οικονομία κλπ) ωστόσο το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ευρώπη πρόκειται να κατασκευαστεί στο Εξάγωνο.

Μέχρι τον Ιούνιο του 2014 η εγκατεστημένη φωτοβολταϊκή ισχύς στη Γαλλία ανερχόταν σε κάτι λιγότερο από 5,1 Μεγαβάτ και αντιστοιχούσε στο 1% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης, την ώρα που τα φωτοβολταϊκά στη γειτονική Γερμανία φτάνουν τα 37 Μεγαβάτ. Ωστόσο, το νέο πάρκο που θα εγκαταστήσει η εταιρεία Neoen στην περιοχή του Σεστάς κοντά στο Μπορντώ, στην ακτή της μεσοδυτικής Γαλλίας στον Ατλαντικό, φιλοδοξεί να βάλει για τα καλά τη χώρα στον ευρωπαϊκό χάρτη της ηλιακής ενέργειας. Κι αυτό διότι, με ισχύ 300 Μεγαβάτ, το πάρκο θα είναι το μεγαλύτερο του είδους του στη Γηραιά Ήπειρο.

Η σύνδεση με το δίκτυο είναι προγραμματισμένη να γίνει τον Οκτώβριο του 2015 και η εγγυημένη τιμή πώλησης στο δίκτυο θα διαμορφωθεί στα ανταγωνιστικά επίπεδα των 105 Ευρώ ανά Μεγαβατώρα ηλεκτρισμού για περίοδο 20 ετών. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η καθυστερημένη ανάπτυξη του κλάδου στη Γαλλία επέτρεψε στην ενεργειακή της οικονομία να αποφύγει την ηλιακή φούσκα της Ισπανίας, της Τσεχίας, της Βουλγαρίας, αλλά και της Ελλάδας, χωρών δηλαδή που αναγκάστηκαν να επιβάλλουν αναδρομικές μειώσεις στις εγγυημένες τιμές που πλήρωναν στους παραγωγούς ώστε να αποφύγουν την κατάρρευση του κλάδου των ΑΠΕ. Τα πάνελ θα προμηθεύσουν οι κινεζικές Yingli και Trina Solar, καθώς και η καναδική Canadian Solar. Από τα 360 εκατομμύρια Ευρώ της επένδυσης, τα μισά ανήκουν σε γαλλικές εταιρείες, ενώ το έργο θα χρηματοδοτήσει η Societe Generale.

Απάντηση