Το ηλιακό αεροπλάνο ίσως δεν καταφέρει να ολοκληρώσει το γύρο του κόσμου το 2015

Όταν, πριν από μερικές ημέρες, το Solar Impulse 2 έκανε το πιο δύσκολο κομμάτι της διαδρομής του, διασχίζοντας τον Ειρηνικό σε μία συνεχή πτήση πέντε ημερών, όλος ο κόσμος θαύμασε το ιστορικό επίτευγμα των πιλότων και της ομάδας τους.
Όμως, τις τελευταίες ημέρες τα προβλήματα διαδέχονται το ένα το άλλο. Και, όπως λένε οι υπεύθυνοι του προγράμματος, υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος να μην καταφέρουν να ολοκληρώσουν το γύρο του κόσμου μέσα στο 2015.
Ο λόγος είναι ότι το αεροπλάνο παρουσίασε προβλήματα υπερθέρμανσης στις μπαταρίες του. Αυτό αναγκαστικά θα το καθηλώσει στη Χαβάη για τις επόμενες δύο έως τρεις εβδομάδες, στην καλύτερη περίπτωση. Αυτό βέβαια δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει αντιμετωπίσει το αεροπλάνο μέχρι στιγμής. Και σίγουρα θα διορθωθεί.
Όμως, η καθυστέρηση στη Χαβάη δημιουργεί ένα δυσάρεστο ντόμινο. Αν το «Solar Impulse 2» δεν καταφέρει να φθάσει στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ εγκαίρως, τότε είναι πολύ «πιθανό» να χάσει το παράθυρο του καιρού, το οποίο θα του επιτρέψει να διασχίσει με ασφάλεια τον Ατλαντικό. Κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένει για αρκετούς μήνες -και πάντως δεν θα καταφέρει να τελειώσει το ταξίδι μέσα στο 2015.
Όπως και να έχει, οι υπεύθυνοι του project δεν το βάζουν κάτω. Και, όπως αναφέρουν στις δηλώσεις τους στις επόμενες ημέρες, θα υπάρξουν οι τελικές ανακοινώσεις για το μέλλον αυτής της πολύ σημαντικής προσπάθειας.

Απάντηση