Το Βερολίνο μπορεί να γίνει “πράσινο” έως το 2050

Το Βερολίνο δεν μπορεί να είναι περήφανο για τις περιβαλλοντικές του επιδόσεις. Η γερμανική πρωτεύουσα βρίσκεται στην 11η θέση παγκοσμίως στη σχετική κατάταξη μεγάλων πόλεων του κόσμου. Τις μεγαλύτερες εκπομπές CO2 προκαλούν το Πεκίνο, το Τόκιο και η Σεούλ.

Μία επιστημονική ομάδα υπό την καθοδήγηση του Ινστιτούτου Έρευνας Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Πότσνταμ (PIK) επεξεργάστηκε, για λογαριασμό της διοικητικής Αρχής του ομόσπονδου κρατιδίου του Βερολίνου, περιβαλλοντικά σχέδια, καταθέτοντας μάλιστα συγκεκριμένες προτάσεις.

Σύμφωνα με αυτά τα σχέδια, η γερμανική πρωτεύουσα θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά τουλάχιστον 85% και να συμβάλει καθοριστικά στο να περιοριστεί ο ρυθμός υπερθέρμανσης του πλανήτη στο 2%.

Στο επίκεντρο οικοδομικός και συγκοινωνιακός τομέας Αν τα καταφέρει το Βερολίνο, λέει ο Χανς Γιόαχιμ Σνελνχούμπερ, διευθυντής του PIK, θα σταλεί ένα αισιόδοξο μήνυμα προς άλλες μητροπόλεις. Όπως επισημαίνει ο ίδιος, «αν θέλουμε να αποφύγουμε την επικίνδυνη κλιματική αλλαγή, πρέπει να δράσουμε με ταχύτητα και αποφασιστικότητα.Οι πόλεις φέρουν ιδιαίτερη ευθύνη σε αυτό το πεδίο».

Οι συντάκτες της έρευνας υποστηρίζουν ότι η αποφασιστική στροφή του Βερολίνου στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας θα αποβεί προς όφελος του περιβάλλοντος και των κατοίκων. Οι επιστήμονες επικεντρώνουν την προσοχή τους ειδικά στον οικοδομικό τομέα, ο οποίος προκαλεί το 50% των εκπομπών CO2 της γερμανικής πρωτεύουσας.

Ως εκ τούτου, η ενεργειακή κατανάλωση των κτηρίων μπορεί να περιοριστεί με την κατάλληλη μόνωση, ενώ η θέρμανση και το ζεστό νερό μπορούν να εξασφαλιστούν μέσω του ήλιου και της βιοενέργειας.

Ειδικά ο τομέας της ηλιακής ενέργειας είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες από τους πιο ελπιδοφόρους για το Βερολίνο. Μέχρι σήμερα έχουν εγκατασταθεί -και λειτουργούν πιλοτικά- φωτοβολταϊκά συστήματα σε περίπου 320.000 κτήρια. Σύμφωνα με έρευνες, η παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο θα μπορούσε να αυξηθεί έως το 2050 κατά 300 φορές συγκριτικά με το 2010.

Όπως λένε οι επιστήμονες, η χρήση του ρυπογόνου λιγνίτη για την παραγωγή ρεύματος θα μπορούσε να αποτελέσει παρελθόν.

Ως εναλλακτική επιλογή παρουσιάζουν την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας κατά τη χειμερινή περίοδο. Δεύτερος στη λίστα προτεραιοτήτων των επιστημόνων του PIK έρχεται ο τομέας των συγκοινωνιών. Ζητούμενο εδώ είναι η καλύτερη δικτύωση των διαφόρων συγκοινωνιακών συστημάτων και η διεύρυνση του τομέα της ηλεκτροκίνησης.

Οι επιστήμονες προβλέπουν τέλος ότι η επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα δημιουργούσε νέες θέσεις εργασίας και αύξηση των φορολογικών εσόδων στο Βερολίνο. Για παράδειγμα, μόνο από τον τομέα της ηλιακής ενέργειας, θα προέκυπταν πρόσθετα έσοδα ύψους 67 έως 138 εκατομ. ευρώ ετησίως.

Απάντηση