Τι έρχεται μετά το Πουέρτο Ρίκο για τη ΜΕΤΚΑ

ΜΕΤΚΑ

Η ανακοίνωση της ανάληψης νέων έργων ισχύος 116MW και αξίας 112 εκατ. ευρώ, αποτελεί το πρώτο δείγμα γραφής για το joint venture που ανακοίνωσε η κατασκευαστική με τον όμιλο Εγνατία, με τη δημιουργία της θυγατρικής ΜΕΤΚΑ EGN. Και βέβαια περίοπτη θέση μεταξύ των νέων έργων έχει το μεγαλύτερο συμβόλαιο που αφορά στην κατασκευή πάρκου ισχύος 57MW στο εξωτικό Πουέρτο Ρίκο, που υπεγράφη με τον Oriana Energy θυγατρική της Sonnedix. Η Sonnedix είναι μια ανεξάρτητη εταιρεία ηλεκτροπαραγωγής που δραστηριοποιείται στα φωτοβολταϊκά με 35 πάρκα ισχύος 672MW σε διάφορες περιοχές ανά τον κόσμο και ανήκει σε επενδυτές που έχουν ως σύμβουλο την JP Morgan Asset Management.

Για την ΜΕΤΚΑ EGN πάντως το Πουέρτο Ρίκο αποτελεί το πρώτο από τα έργα σε μια αγορά που προσβλέπει να εντείνει την δραστηριοποίησή της. Ήδη υπάρχει κινητικότητα και σε άλλα κράτη, της Λατινικής Αμερικής, με τη χώρα των Ίνκας να εμφανίζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σημειώνεται ότι η κοινοπραξία με την Εγνατία, έχει πρωτίστως εξωστρεφή χαρακτήρα, με τις κυριότερες αγορές στόχους πλην της Λατινικής Αμερικής να εντοπίζονται σε Μεγάλη Βρετανία, Κύπρο αλλά και Μέση Ανατολή. Σε αυτές τις αγορές άλλωστε, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή, οι δύο ελληνικές εταιρείες έχουν ήδη παρουσία, έχοντας καλλιεργήσει επιχειρηματικές σχέσεις μέσω της επιτυχούς εκτέλεσης έργων στο παρελθόν.

Η χθεσινή ανακοίνωση πάντως, περιλάμβανε και έξι συμβόλαια για έργα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα συμβόλαια αυτά υπεγράφησαν με σημαντικές εταιρείες του χώρου όπως η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ηλιακή εταιρεία Lightsource ή η ινδική Moser Baer. Υπενθυμίζεται τέλος ότι έργα αναφοράς για την Εγνατία που ιδρύθηκε το 1989, αποτελούν τα πάρκα σε Μεγάλη Βρετανία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Ελλάδα με εγκατεστημένη ισχύ από 8,6 έως 13MW, ενώ στο πελατολόγιο της κοινοπραξίας η EGN εισφέρει ισχυρά ονόματα του τομέα της ενέργειας όπως Sky Solar, Moser Baer, Lukoil, Lightsource, Jasper και άλλες. Βεβαίως το μέγεθος της ΜΕΤΚΑ καθιστά εφικτή την είσοδο σε νέες αγορές αλλά και σε ακόμη μεγαλύτερα έργα όπως το πάρκο των 57MW στο Πουέρτο Ρίκο.

Απάντηση