Τα φ/β ο μεγαλύτερος εργοδότης των ΑΠΕ

Ο κλάδος των φωτοβολταϊκών αντιπροσωπεύει το 35% επί του συνόλου των θέσεων εργασίας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε παγκόσμια κλίμακα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό ΑΠΕ (IRENA).

To 2013, στον κλάδο των φ/β «άνοιξαν» 2,3 εκατ. θέσεις εργασίας σε ολόκληρο τον κόσμο, με τις περισσότερες να δημιουργούνται στην Κίνα, σημειώνει σε έκθεσή του ο IRENA με τίτλο «Renewable Energy and Jobs – Annual Review 2014».

Στην έκθεση διαφαίνεται μια σταθερή αύξηση του αριθμού των θέσεων εργασίας στις ΑΠΕ παγκοσμίως, με άνοδο της τάξης του 14% σε 6,5 εκατ. θέσεις, αντί 5,7 εκατ. το 2012. Ανά χώρα οι μεγαλύτεροι εργοδότες είναι η Κίνα, η Βραζιλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Ινδία, η Γερμανία, η Ισπανία και το Μπαγκλαντές, ενώ ανά τομέα των ΑΠΕ οι μεγαλύτεροι εργοδότες είναι τα φωτοβολταϊκά, τα βιοκαύσιμα, τα αιολικά, η βιομάζα και το βιοαέριο.

Πρωτοφανής είναι η ανάπτυξη του κινεζικού κλάδο απασχόλησης, καθώς συνεχώς δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας τόσο στο κομμάτι της εγκατάστασης φ/β, όσο και στο κομμάτι της παραγωγής και της μεταποίησης. Σύμφωνα με την έκθεση, εκτιμάται ότι στην Κίνα υπήρξε πενταπλάσια αύξηση της εγκατάστασης φ/β, κατά τα έτη 2001-2013. «Με 6,5 εκατομμύρια ανθρώπους άμεσα ή έμμεσα να απασχολούνται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο τομέας αναδεικνύεται σε σημαντικό εργοδότη», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του IRENA, Adnan Z. Amin.

Κατά το 2013, η απασχόληση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας επηρεάστηκε άμεσα από τις επικρατούσες πολιτικές ανά περιφέρεια, τις ανακατατάξεις στον κλάδο της βιομηχανίας, τον αυξανόμενο ανταγωνισμό, την πρόοδο στον τομέα των τεχνολογιών και διαδικασιών παραγωγής. Αιολική βιομηχανία Στον κλάδο της αιολικής ενέργειας, η Κίνα και ο Καναδάς σημειώνουν θετικές επιδόσεις στο κομμάτι της απασχόλησης, ενώ για τις ΗΠΑ η εικόνα είναι κάπως ασαφής λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας, αναφέρει o IRENA. Στο κομμάτι της υπεράκτιας αιολικής βιομηχανίας τα «ηνία» κατέχει η Ευρώπη, με τις αγορές της Βρετανίας και της Γερμανίας να συγκεντρώνουν θετικά σχόλια.

Απάντηση