Τα «πράσινα» γήπεδα της Βραζιλίας

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου της Βραζιλίας εκτός του ότι είναι μια γιορτή για τους λάτρεις του αθλήματος, θα είναι η κινητήρια δύναμη για την αειφόρο κατασκευή, καθώς τα περισσότερα από τα νέα γήπεδα σχεδιάστηκαν να ανταποκρίνονται στις αθλητικές αλλά και περιβαλλοντικές ανάγκες.

Τα 12 γήπεδα, με εξαίρεση του Sao Paulo, επιδιώκουν να αποκτήσουν την πιστοποίηση LEED. Αυτά πληρούν τις  απαιτήσεις της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, επαναχρησιμοποίηση των ομβρίων υδάτων, χρήση φωτισμού χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας και περιορισμό της παραγωγής αποβλήτων. Ας δούμε μερικά από αυτά…

Εθνικό Στάδιο της Μπραζίλια

Διεκδικεί την απόκτηση πιστοποίηση LEED Platinum, δηλαδή την υψηλότερη βαθμολογία στην αειφόρο κατασκευή. Πώς; Το γήπεδο έχει πάνω από 50.000 τετραγωνικά μέτρα ηλιακών συλλεκτών! Ένα ηλιακό σύστημα χωρίς προηγούμενο στη χώρα. Είχε προηγηθεί βιοκλιματική ανάλυση που έδειχνε ότι μεγιστοποιείται ο εξαερισμός και φυσική σκίαση. Και δεν φθάνουν μόνο αυτά, η οροφή του σταδίου αποτελείται από μια φωτοκαταλυτική μεμβράνη, η οποία είναι υπεύθυνη για την εξουδετέρωση της ρύπανσης του αέρα.

Στάδιο Fonte Nova στο Salvador de Bahía

Στο σύγχρονο επανασχεδιασμό του το Forte Arena Nova διατήρησε την αρχική του δομή και σε αυτή προστέθηκε μια στέγη από ελαφρύ μεταλλικό σκελετό. Το στάδιο αυτό υπερέβη τα προσόντα για την LEED Silver πιστοποίηση. Γιατί; Επειδή η οροφή συγκρατεί το νερό της βροχής για επαναχρησιμοποίηση, επίσης ο εξοπλισμός και λαμπτήρες που χρησιμοποιήθηκαν είναι στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων, οι προσόψεις έχουν γείσα που επιτρέπουν τη χρήση του φυσικού αερισμού και φωτισμού ενώ παράλληλα προστατεύουν από την υπερβολική ηλιακή ακτινοβολία, τα συστήματα κλιματισμού χρησιμοποιούν μη χλωριωμένο ψυκτικό αέριο, που δεν έχει σχεδόν καμία επίπτωση για την καταστροφή του ατμοσφαιρικού στρώματος του όζοντος.

Στάδιο Mineirao στο Belo Horizonte

Το περιβαλλοντικό σχέδιο του σταδίου περιελάμβανε δράσεις για τον έλεγχο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τη διάρκεια της κατασκευής του. Πρόσφατα μάλιστα εγκαινιάστηκε η νέα ηλιακή στέγη, ισχύος 1,4 MW, στο στάδιο «Estádio Governador Magalhães Pinto» ή αλλιώς «Mineirao», στην περιοχή Belo Horizonte, στην πολιτεία Minas Gerais. Το έργο, ύψους 16,1 εκατομμυρίων δολαρίων, έγινε με χρηματοδότηση της γερμανικής τράπεζας KfW και της βραζιλιάνικης εταιρείας ηλεκτρισμού CEMIG. Αντίθετα με το αναμενόμενο, η ενέργεια που θα παράγουν οι ηλιακές συστοιχίες στη στέγη του γηπέδου δεν θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του σταδίου, αλλά θα διοχετεύεται στο τοπικό δίκτυο, τροφοδοτώντας 1500 γειτονικά σπίτια με καθαρή ενέργεια. Η συλλογή έως έξι εκατομμύρια λίτρων βρόχινου νερού χρησιμεύει για το πότισμα του γκαζόν, τον καθαρισμό και την υγιεινή. Άλλα σημεία υπέρ του: – 100% του σκυροδέματος που αφαιρέθηκε από το αρχικό κτήριο χρησιμοποιήθηκε στην ανασυγκρότηση. – 800.000 κυβικά μέτρα χώματος απομακρύνθηκαν για την ανάκτηση των υποβαθμισμένων περιοχών και οι 50.000 παλιές θέσεις δόθηκαν δωρεά σε γυμναστήρια και γήπεδα.

Στάδιο Maracana στο Ρίο ντε Τζανέιρο

Γήπεδο – φετίχ για τους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους θα γίνει το δεύτερο στάδιο του κόσμου, μετά το Αζτέκα της Πόλης του Μεξικού, που θα έχει φιλοξενήσει δύο τελικούς Μουντιάλ (αν και τυπικά το 1950 είχε φιλοξενήσει τον τελικό γύρο). Επίσης για πολύ καιρό ήταν το μεγαλύτερο στάδιο του κόσμου, τίτλος που χάθηκε όχι επειδή κτίστηκε αλλού κάποιο μεγαλύτερο, αλλά γιατί η χωρητικότητά του μειωνόταν κάθε φορά που εισάγονταν αυστηρότεροι κανονισμοί ασφαλείας. Το έργο ανάπλασης σεβάστηκε τον αρχικό σχεδιασμό του σταδίου. Έτσι κατεδαφίστηκε πλήρως μόνο το κάτω δακτύλιο και αντικαταστάθηκε με ένα νέο που προσφέρει καλύτερη ορατότητα, βελτιώθηκαν οι μνημειώδης ράμπες και αντικαταστάθηκαν όλες οι θέσεις. Επίσης εγκαταστάθηκε νέα στέγη, που συγκεντρώνει το βρόχινο νερό για επαναχρησιμοποίηση, η οποία αποτελείται από 1.500 φωτοβολταϊκά πάνελ. Η πρόσοψη παρέμεινε ανέπαφη!

Arena Pernambuco, Recife

Όπως όλα τα στάδια περιλαμβάνει πρότυπα περιβαλλοντικής αειφορίας, επιτρέπει τη λήψη της ηλιακής ενέργειας και του νερού της βροχής, το φυσικό αερισμό, καθώς και τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Το στάδιο Pernambuco θα καλύπτει μέρος των ενεργειακών του αναγκών με ηλιακή θερμική ενέργεια. Επίσης, είναι ένα πολλαπλών χρήσεων μέρος, μάλιστα μέσα στο χρόνο έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν 70 ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις, ενώ ο χώρος θα διατεθεί και για άλλες αθλητικές εκδηλώσεις, παραστάσεις, εκθέσεις και συνέδρια.

Στάδιο Beira-Rio, Porto Alegre

Ένα από τα μεγαλύτερα στάδια στα νότια της Βραζιλίας, το Estadio Jose Pinheiro Borda του Πόρτο Αλέγκρε, θα φιλοξενήσει τέσσερα παιχνίδια της φάσης των ομίλων κι ένα της φάσης των 16. Η αρχική του ονομασία, του δόθηκε προς τιμή του Χοσέ Πινιέιρο Μπόρντα, του ηλικιωμένου Πορτογάλου μηχανικού που επέβλεψε την κατασκευή του σταδίου, αλλά απεβίωσε πριν την ολοκλήρωσή του. Το γήπεδο πάντως, είναι πιο γνωστό ως Estadio do Beira Rio ή με το παρατσούκλι “Gigante do Beira Rio” (O Γίγαντας του Μπέιρα-Ρίο), το οποίο του αποδόθηκε εξαιτίας του μεγάλου μεγέθους του και της κοντινής του απόστασης από τον ηλιόλουστο ποταμό Γκουαΐμπα. Το στάδιο είναι έδρα της Ιντερνασιονάλ, η οποία με 2 Κόπα Λιμπερταδόρες και τρία πρωταθλήματα, είναι μία από τις πιο επιτυχημένες ομάδες της Βραζιλίας. Η ανακατασκευή του σταδίου έγινε με έξοδα των ιδιοκτητών της ομάδας, προς τέρψη των οπαδών του κλαμπ. Χαρακτηριστικό του είναι η μεταλλική στέγη.

[images_grid auto_slide=”no” auto_duration=”1″ cols=”three” lightbox=”yes” source=”media: 9887,9888,9889,9890,9891,9893,9894,9895,9896,9897,9898,9899,9900,9901,9902,9903,9904,9905,9907,9908,9909,9910,9911,9912,9913,9914,9915,9916,9917″][/images_grid]

Απάντηση