Το 2015 είναι πιθανό να μείνει στην ιστορία, ως το έτος κατά το οποίο άρχισε να λαμβάνεται σοβαρά, η αποθήκευση ενέργειας, με μία σειρά μεγάλων έργων να ολοκληρώνονται σε όλο τον κόσμο.Πλήθος έργων για την αποθήκευση ενέργειας ολοκληρώθηκαν και τέθηκαν σε εφαρμογή, κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς και παρακάτω, αναδεικνύονται κάποια από αυτά που ξεχώρισαν, ανά γεωγραφική περιοχή.
Ξεκινώντας από την Ευρώπη, δύο πρότζεκτ μεγάλων μπαταριών «ισοβάθμησαν» στην πρώτη θέση. Το Σεπτέμβριο, με κατασκευάστρια εταιρεία την Energiequelle, δημιουργήθηκε μία μονάδα αποθήκευσης ενέργειας 10 MW στο Βρανδεμβούργο της Γερμανίας, η οποία και έχει σχεδιαστεί να παρέχει υπηρεσίες ρύθμισης της ενεργειακής συχνότητας και βοήθεια στην ενσωμάτωση περισσότερης αιολικής ενέργειας στο δίκτυο.
Λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2015, όμως, υλοποιήθηκε ένα αντίστοιχου μεγέθους έργο, στην Ολλανδία. Η πρώτη εγκατάσταση της ΑΕS στην Ευρώπη, 10 ΜW, για λογαριασμό του κρατικού διαχειριστή TenneT, παρέχει πρωτογενή αποθεματικό έλεγχο, ρύθμιση ενεργειακής συχνότητας και εξισορρόπηση φορτίου στο δίκτυο, με τη χρήση ιόντων λιθίου και την καινοτόμο τεχνολογία Advancion της AES. Η εταιρεία μάλιστα, ετοιμάζει ένα ακόμη έργο 10 ΜW στη Βόρεια Ιρλανδία, κατά τη διάρκεια του 2016.
Στις ΗΠΑ δε, ο ηλιακός πύργος Crescent Dunes της εταιρείας SolarReserve στη Νεβάδα, άρχισε να λειτουργεί το Σεπτέμβριο, όντας ένα έργο 110 MW, το οποίο και παρέχει έως και 10 ώρες ενέργειας από την αποθήκευση λιωμένου αλατιού, για τις συννεφιασμένες ημέρες και τις νυκτερινές ώρες.
Όσον αφορά τις μπαταρίες αποθήκευσης, το μεγαλύτερο έργο στην Αμερική, πέρυσι, κατασκευάστηκε από την εταιρεία Invenergy και πρόκειται για δύο εγκαταστάσεις 31,5 MW η κάθε μία. Για αμφότερες δε, χρησιμοποιήθηκαν μία σειρά από μπαταρίες λιθίου, σιδήρου και φωσφόρου της κινεζικής BYD.
Μεγάλη πρόοδος στην αποθήκευση ενέργεια κατεγράφη και στην Αφρική, όπου και ολοκληρώθηκαν το 2015, δύο μεγάλα έργα συγκέντρωσης της ηλιακής ενέργειας. Το ένα αφορά τη μονάδα 100 MW KaXu Solar One, η οποίο και έχει θερμοχωρητικότητα 2,5 ωρών, όντας ικανή να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες 800.000 τοπικών σπιτιών. Το δεύτερο δε, έγινε από την ACWA Power, η οποία και συγκέντρωσε κεφάλαια από διάφορα διεθνή funds και το Βασιλιά του Μαρόκο, για την κατασκευή μιας μονάδας αποθήκευσης 160 MW, στην εν λόγω χώρα. Η αποθηκευτικές της δυνατότητες υπολογίζονται κοντά στις 3 ώρες.
Τέλος, στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, ξεχώρισαν τα έργα σε Ιαπωνία και Νότιο Κορέα. Στην πρώτη, ολοκληρώθηκε πέρυσι, το έργο 40 ΜW του υποσταθμού της εταιρείας Tohoku Electric Power για τη διαχείριση της ενεργειακής συχνότητας, το οποίο και λειτουργεί με μία μπαταρία λιθίου ιόντων της Toshiba. Στη δε Ν. Κορέα, η μεγαλύτερη εγκατάσταση μπαταρίας για το 2015, ήταν επίσης λιθίου ιόντων, της τάξης των 28 MW και αναμένεται να ενισχύσει το δίκτυο της Σεούλ.