Τα επιβλητικότερα κτίρια τραπεζών στον κόσμο

Εκεί που αρχιτεκτονική συναντά την έμπνευση και την οικονομική δύναμη. Στους μεγαλύτερους οικονομικούς οργανισμούς του κόσμου δεν αρκεί να αποδεικνύουν τη δύναμή τους μέσω των κερδών ή της επιρροής τους• χρειάζονται και τα απαραίτητα σύμβολα. Συχνά, ο αγώνας δεν είναι για τον ψηλότερο ουρανοξύστη αλλά για το πιο ξεχωριστό και ενδιαφέρον κτίριο, αυτό που θα προσελκύσει ματιές και θα προκαλέσει το θαυμασμό.Σύμμαχοι στην προσπάθεια αυτή των τραπεζών είναι οι αρχιτέκτονες που βλέπουν σε αυτές όχι μόνο τους καλύτερους πελάτες αλλά και το μέσο για να κάνουν πράξη τις φιλοδοξίες και τα καλύτερά τους σχέδια.
BANK OF AMERICA TOWER, ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

[images_grid auto_slide=”no” auto_duration=”1″ cols=”three” lightbox=”yes” source=”media: 15373″][/images_grid] Αρχιτέκτονες: Cook + Fox Architects, LLP; Adamson Associates.
Η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ στεγάζεται στον τρίτο ψηλότερο ουρανοξύστη της Νέας Υόρκης. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2009, κόστισε $1 δισ. και είναι από τα πιο «πράσινα» και ενεργειακώς αποδοτικά κτίρια στον κόσμο.
BANK OF CHINA TOWER, ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ

[images_grid auto_slide=”no” auto_duration=”1″ cols=”three” lightbox=”yes” source=”media: 15374″][/images_grid] Αρχιτέκτονες: I.M. Pei & Partners; Shermann Kung & Associates Architects Limited.
Ένα από τα εμβληματικότερα κτίρια της πόλης από το 1990 που ολοκληρώθηκε, με τους δημιουργούς του να έχουν πάρει έμπνευση για το σχήμα του από το ξύλο μπαμπού που στην περιοχή συμβολίζει την καλή ζωή και την ευημερία. Ήταν ο πρώτος ουρανοξύστης στην Ασία που πέρασε τα 300 μ. σε ύψος.
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ, ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

[images_grid auto_slide=”no” auto_duration=”1″ cols=”three” lightbox=”yes” source=”media: 15376″][/images_grid] Αρχιτέκτονες: Ingenhoven Architects.
Ένα συγκρότημα σε σχήμα συνεχόμενων W μήκους 170 μέτρων που όλα μαζί είναι σκεπασμένα από ένα ημικυλινδρικό γυάλινο στέγαστρο εμβαδού 13.000 τ.μ. Ανάμεσά τους σχηματίζονται αίθρια και κήποι. Κατασκευάστηκε το 2003.
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΑΘΗΝΑ

[images_grid auto_slide=”no” auto_duration=”1″ cols=”three” lightbox=”yes” source=”media: 15375″][/images_grid] Αρχιτέκτονες: Ειρήνη Σακελαρίδου, Mario Botta, Μόρφω Παπανικολάου, Μαρία Παπαιωάννου
Έκανε παγκόσμια αίσθηση το 2002 λόγω της επιτυχίας του να συνδυάσει το σωζόμενο τμήμα της αρχαίας Αρχανικής Οδού στα θεμέλιά του και την περιμετρική τάφρο του αρχαίου τείχους της πόλης, με τις ανάγκες στέγασης μιας σύγχρονης τράπεζας. Τα μνημεία είναι ορατά από το γυάλινο πάτωμα.
ISLAMIC DEVELOPMENT BANK, ΤΖΕΝΤΑ

[images_grid auto_slide=”no” auto_duration=”1″ cols=”three” lightbox=”yes” source=”media: 15377″][/images_grid] Αρχιτέκτονες: Nikken Sekkei Ltd.
Τα λεπτότατα παράθυρα κλείνουν απέξω τον αδυσώπητο ήλιο της ερήμου ενώ τα κεντρικά αίθρια είναι σκεπασμένα με ειδικό γυαλί που επιτρέπουν στο φυσικό φως να φωτίζει χωρίς να καίει. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το κεντρικό κομμάτι που «στεφανώνει» ενώνοντας τους δύο δίδυμους πύργους, ύψους πάνω από 100 μ.
MACQUARIE BANK, ΣΥΔΝΕΫ

[images_grid auto_slide=”no” auto_duration=”1″ cols=”three” lightbox=”yes” source=”media: 15378″][/images_grid] Αρχιτέκτονες: Fitzpatrick + Partners.
Ένας γυάλινος κύβος που περιβάλλεται από έναν ατσάλινο «εξωσκελετό» φιλοξενεί ένα από τα πιο οικολογικά κτίρια της χώρας που χρησιμοποιεί την κυκλοφορία του αέρα και θαλασσινό νερό για τον έλεγχο του περιβάλλοντος και της θερμοκρασίας του. Κατασκευάστηκε το 2009.
NATIONAL BANK OF DUBAI, ΝΤΟΥΜΠΑΙ

[images_grid auto_slide=”no” auto_duration=”1″ cols=”three” lightbox=”yes” source=”media: 15379″][/images_grid] Architects: Norr Group Consultants Int. Ltd, Carlos Ott Architect.
Γκρι γρανίτης, χρυσαφί γυαλί και σχήμα ιστίου για αυτό το ύψους 125 μέτρων αριστούργημα που ήταν ένα από τα εμβλήματα της πόλης όταν ολοκληρώθηκε το 1998 και κρατά τη θέση του παρά την πληθώρα νέων συμβόλων στην περιοχή όπως το ξενοδοχείο Burj Al Arab.
ING HOUSE, ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

[images_grid auto_slide=”no” auto_duration=”1″ cols=”three” lightbox=”yes” source=”media: 15380″][/images_grid] Αρχιτέκτονες: Meyer en Van Schooten Architecten.
Άλλοι το παρομοιάζουν με διαστημόπλοιο, άλλοι με παπούτσι. Ολόκληρη η κατασκευή «κάθεται» σε μια βάση ύψους 15 μέτρων. Ολοκληρώθηκε το 2002.
SAXO BANK, ΔΑΝΙΑ

[images_grid auto_slide=”no” auto_duration=”1″ cols=”three” lightbox=”yes” source=”media: 15381″][/images_grid] Αρχιτέκτονες: 3XN Architects.
Η σχετικά νέα τράπεζα εμπιστεύτηκε ένα τοπικό γραφείο και το αποτέλεσμα είναι ένα πανέμορφο κτίριο που ξεχωρίζει από τον χτισμένο περίγυρό του ενώ, ταυτόχρονα, δένει αρμονικά με το περιβάλλον του δίπλα στη θάλασσα. Ολοκληρώθηκε το 2008.

Απάντηση