Σύνδεσμος ΗΛΙΟΣ / Net Metering: Δεν αρκεί η Υπουργική Απόφαση

Ανεπαρκή θεωρεί την απόφαση του ΥΠΕΚΑ για το net metering, θεωρεί ο σύνδεσμος Ήλιος, προκειμένου να ισχύσει το εν λόγω μέτρο. Παράλληλα, ο σύνδεσμος αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η ΥΑ στερείται αναπτυξιακού χαρακτήρα.

Πιο συγκεκριμένα, ο σύνδεσμος Ήλιος τονίζει τα εξής στην ανακοίνωση που εξέδωσε:

Πέρασαν σχεδόν δύο χρόνια από τότε που ο Σύνδεσμος εισηγήθηκε τη θέσπιση του net metering ως τη μοναδική λύση για τη δημιουργία βιώσιμης και ομαλής ανάπτυξης στο χώρο των ΑΠΕ. Παρά την αρχική αρνητική αντίδραση της Πολιτείας, δώσαμε έναν αδιάκοπο και σταθερό αγώνα. Έναν αγώνα που έγινε με ρεαλιστικές προτάσεις, τεκμηριωμένα επιχειρήματα και συνεχή πίεση και επικοινωνία με όλους τους αρμόδιους φορείς. Η νομοθετική ρύθμιση και η υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης είναι γεγονός. Αποτελούν το πρώτο μεγάλο βήμα, που όμως δεν αρκεί. Η χώρα μας άλλωστε βρίθει από παραδείγματα νόμων και υπουργικών αποφάσεων που δεν εφαρμόζονται, ακόμα και στο χώρο των ΑΠΕ (βλ. μικρές ανεμογεννήτριες). Είναι αναγκαίο ο διαχειριστής του δικτύου και οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας (με πρώτη τη ΔΕΗ), να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αποκτήσουν επιτέλους πρόσβαση τα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις σε φθηνή και καθαρή ηλεκτρική ενέργεια. Πέραν αυτού, είναι σαφές ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο απέχει σημαντικά από τις αρχικές εισηγήσεις. Και το νέο έτος, ο Σύνδεσμος θα συνεχίσει να αγωνίζεται, ώστε η Πολιτεία να προχωρήσει στις απαραίτητες βελτιώσεις. Βελτιώσεις που δεν θα σκοπεύουν απλά και μόνο στην εγκατάσταση περισσότερων ΑΠΕ όπως έγινε μέχρι σήμερα, αλλά στη δημιουργία ενός γενικότερου θεσμικού πλαισίου που θα συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της χώρας. Η μείωση στο κόστος αποθήκευσης ενέργειας, αναμένεται να δημιουργήσει μια νέα εποχή για τις ΑΠΕ. Μια εποχή που έχει ανάγκη από νέα προϊόντα και υπηρεσίες που με τη σειρά τους δημιουργούν νέες ευκαιρίες.

Η χώρα μας είναι ευλογημένη. Έχει άφθονο ήλιο και αέρα. Έχει όμως και καινοτόμες επιχειρήσεις που διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για να δημιουργήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που χρειάζεται η νέα εποχή των ΑΠΕ. Το μόνο που λείπει, είναι ένα θεσμικό πλαίσιο, που θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις αυτές να τελειοποιήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στην εγχώρια αγορά, ώστε να μπορέσουν να τα εξάγουν και να δημιουργήσουν έτσι ουσιαστική ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας. Το net metering δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια γέφυρα για αυτή τη νέα εποχή. Χτίζοντας σωστά αυτή τη γέφυρα, δίνουμε τη δυνατότητα στη χώρα να εκμεταλλευθεί τις νέες ευκαιρίες.

Στην προσπάθεια αυτή, η Πολιτεία πρέπει να σταθεί σύμμαχος επιδεικνύοντας ταχύτερα αντανακλαστικά, από αυτά που επέδειξε μέχρι σήμερα, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει ούτε χρόνος για χάσιμο, ούτε η πολυτέλεια να χάνονται ευκαιρίες. Πρέπει όλοι να αλλάξουμε αν θέλουμε η χώρα να σταθεί στα πόδια της.  Είναι σημαντικό ότι έγινε το πρώτο βήμα. Καλή χρονιά!

Απάντηση