Συμφωνία 12 γιγάντων για χρήση των ΑΠΕ

Στην προσπάθεια να μειώσουν το κόστος χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, 12 κορυφαίες εταιρείες υπέγραψαν συμφωνία με τίτλο «Αρχές Αγοραστών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» με σκοπό να παροτρύνουν τους προμηθευτές ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές να προσφέρουν περισσότερο στοχευμένα προϊόντα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους.

Οι εταιρείες Mars, Bloomberg, Facebook, General Motors, Hewlett-Packard, Intel, Johnson & Johnson, Novelis, Procter & Gamble, REI, Sprint, και Walmart ευελπιστούν ότι οι Αρχές αυτές θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες για συνεργασία με φορείς και ενεργειακούς προμηθευτές ώστε να αυξηθεί η δυνατότητα αγοράς ενέργειας που να προέρχεται από ανανεώσιμε πηγές. Η Ομάδα των Αγοραστών είναι μια ανεπίσημη κοινοπραξία των εταιρειών που έχει σκοπό να ξεπεράσει τα εμπόδια για την αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών (όχι μια ομάδα αγοράς ενέργειας). Οι αρχικά συμβαλλόμενοι είναι πρωτοπόροι , αλλά η ομάδα επεκτείνεται καθώς περισσότερες εταιρείες αναγνωρίζουν την ανάγκη για αλλαγή της αγοράς για να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που τους παρέχουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι «Αρχές των Αγοραστών», στη διαμόρφωση των οποίων συμμετείχαν η WWF (World Wildlife Fund) και το Ινστιτούτο WRI (World Resources Institute) περιλαμβάνουν έξι βασικές κατευθυντήριες γραμμές που θα βοηθήσουν σημαντικά τις εταιρείες να επιτύχουν τους φιλόδοξους στόχους τους. Ειδικότερα, οι έξι αρχές που θα επιτρέψουν στις κορυφαίες αυτές επιχειρήσεις να αυξήσουν σε ανταγωνιστική τιμή την κατανάλωση ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές αλλά και να ξεπεράσουν τα εμπόδια που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη αγορά είναι οι ακόλουθες: 1. Μεγαλύτερη ποικιλία στην επιλογή συμβάσεων, 2. Περισσότερες οικονομικά ανταγωνιστικές επιλογές, 3. Μεγαλύτερες και χρονικά μεταβλητές συμβάσεις, 4. Πρόσβαση σε νέα έργα που μειώνουν τις εκπομπές αερίου πέραν του συνηθισμένου, 5. Βελτιωμένη χρηματοδότηση από τρίτους, 6. Αυξημένες αγοραστικές επιλογές με προνόμια (υπηρεσίες). Οι ‘Αρχές των Αγοραστών’ εξετάζουν μεταξύ άλλων ορισμένα σημαντικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν μεγάλες εταιρείες στην διαδικασία προμήθειας και εγκατάστασης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Για παράδειγμα, οι μεγάλοι αγοραστές θεωρούν πολύπλοκη την υπάρχουσα αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και δεν παραδίδουν τα προϊόντα που οι εταιρικοί πελάτες αναζητούν. Ο τεράστιος όγκος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που απαιτείται για την επίτευξη των στόχων τους επιδεικνύει μια ξεκάθαρη ζήτηση και μια ευκαιρία αγοράς για κάθε προμηθευτή που μπορεί να καλύψει αυτή την ανάγκη. «Οι Αρχές του Αγοραστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι ένας ισχυρός τρόπος να ενώσει τους ενεργειακούς προμηθευτές και τους καταναλωτές, δίνοντας μας την δυνατότητα να εργαστούμε δημιουργικά για να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη που προέρχονται από την παραγωγή καθαρής ενέργειας με πιο προβλέψιμο κόστος», δήλωσε ο Kevin Rabinovitch, Γενικός διευθυντής της Mars Inc. «Οι εταιρείες αυτές οδηγούν την αγορά στη δημιουργία ζήτησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι ‘Αρχές των Αγοραστών’ θα παρέχουν σαφείς οδηγίες στους προμηθευτές της αγοράς» δήλωσε η Suzanne Apple, (senior) αντιπρόεδρος στο τμήμα Αναπτυξιακών σχέσεων της WWF. “Μερικές από τις μεγαλύτερες Αμερικάνικες εταιρείες αγκαλιάζουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και η μαζική τους ζήτηση απαιτεί από την αγορά να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα το ρυθμό της.” Για να βρείτε τις Αρχές του Αγοραστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: www.worldwildlife.org/CorpRenewables Η εταιρία WWF (World Wildlife Fund) είναι ένας από τους κορυφαίους οργανισμούς διατήρησης και αποκατάστασης του περιβάλλοντος, υποστηρίζοντας προγράμματα σε 100 χώρες για πάνω από μισό αιώνα.

Με περισσότερα από 5 εκατομμύρια μέλη παγκοσμίως, η WWF έχει αφοσιωθεί στην παροχή λύσεων βασισμένες την επιστήμη για να διατηρήσει την πολυμορφία και αφθονία της ζωής στη Γη, στον τερματισμό της υποβάθμισης του περιβάλλοντος καθώς και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Επισκεφτείτε τον σύνδεσμο: www.worldwildlife.org για να μάθετε περισσότερα και για να παρακολουθήσετε τις τελευταίες εξελίξεις ακολουθήστε μας @WWFNews στο Twitter. Το Ινστιτούτο WRI (World Resources Institute) είναι ένας παγκόσμιος ερευνητικός οργανισμός που εκτείνεται σε περισσότερες από 50 χώρες, με γραφεία στις ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Βραζιλία κ.α. Πάνω από 450 εμπειρογνώμονες μαζί με το προσωπικό συνεργάζονται στενά με τους ηγέτες τους για να μετατρέψουν τις μεγάλες ιδέες σε δράση για τη διατήρηση των φυσικών πόρων που είναι το θεμέλιο της οικονομικής ευκαιρίας και της ευημερίας των ανθρώπων

(www.wri.org)

Απάντηση