Συγχώνευση Εμιρατινών εταιρειών αλουμινίου EMAL & DUBAL

Οι δύο κρατικές εταιρείες αλουμινίου EMAL και DUBAL υπέγραψαν συμφωνία συγχώνευσης και δημιουργίας της νέας εταιρείας υπό την επωνυμία EMIRATES GLOBAL ALUMINIUM. Η εν λόγω συμφωνία υπεγράφη από τα δύο κρατικά επενδυτικά ταμεία MUBADALA και INVESTMENT CORPORATION OF DUBAI (ICD) των Εμιράτων Abu Dhabi και Dubai αντιστοίχως, με κεφάλαια των οποίων είχαν δημιουργηθεί οι δύο ανωτέρω εταιρείες παραγωγής αλουμινίου.

Η συνολική αξία της νέας εταιρείας, η οποία πρόκειται να ξεκινήσει τη λειτουργία της το Α’ εξάμηνο 2014, εκτιμάται σε περίπου 15 δις. δολ. ΗΠΑ, οπότε και θα είναι πλέον η 5η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής αλουμινίου παγκοσμίως, με συνακόλουθη την κατάταξη των ΗΑΕ στην 4η θέση διεθνώς μεταξύ των χωρών παραγωγών αλουμινίου.

Όπως επεσήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ICD κ. Mohammed Al Shaibani, η λειτουργία της νέας εταιρείας πρόκειται να δημιουργήσει 2.000 νέες θέσεις εργασίας έως το έτος 2020, ενώ ήδη οι απασχολούμενοι στις δύο συγχωνευθείσες εταιρείες ανέρχονται σε 6.200 άτομα. Η δυναμικότητα παραγωγής της νέας εταιρείας, κατόπιν και ολοκλήρωσης της β’ φάσης της νέας παραγωγικής μονάδας της EMAL στα μέσα του 2014, πρόκειται να ανέλθει σε 2,4 εκατ. τόνους αλουμινίου ετησίως, εξυπηρετώντας περίπου 440 πελάτες σε 55 χώρες.

Επικεφαλής του διοικητικού σχήματος της νέας εταιρείας ορίστηκε ο κ. Abdullah Jassen bin Kalban, έως πρότινος Πρόεδρος της Dubal, ενώ ο έως τώρα Πρόεδρος της EMAL κ. Saeed Al Mazroui πρόκειται να αναλάβει ως Δ/νων Σύμβουλος όσον αφορά τη λειτουργία και τις δραστηριότητες της νέας εταιρείας εντός της επικράτειας των ΗΑΕ.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Al Mazroui, η Emirates Global Aluminium πρόκειται να επεκτείνει τις δραστηριότητές της από την downstream παραγωγή των τελικών προϊόντων αλουμινίου στην παραγωγή upstream προϊόντων, όπως αλουμίνα και ενδεχομένως εξόρυξη βοξίτη, επενδύοντας σε αντίστοιχα ορυχεία σε τρίτες χώρες.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα ΗΑΕ έχουν ήδη επενδύσει στην παραγωγή πετρελαϊκού οπτάνθρακα/ κοκ στην Κίνα, ο οποίος, μεταξύ άλλων, χρησιμοποιείται στην επεξεργασία της αλουμίνας και την παραγωγή τελικών προϊόντων αλουμινίου. Η ανωτέρω επιχειρηματική συνένωση δυνάμεων στον τομέα του αλουμινίου των δύο μεγαλύτερων Εμιράτων της Ομοσπονδίας, Abu Dhabi και Dubai, συνιστά ιδιαίτερα σημαντικό επίτευγμα στη βιομηχανική πολιτική της χώρας, καθώς εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής δέσμευσης των ΗΑΕ για τη διαφοροποίηση της οικονομίας της χώρας και τη σταδιακή απεξάρτησή της από πετρελαϊκά έσοδα.

Απάντηση