Βίους αντίθετους ακολουθούν η ευρωπαϊκή και η αθηναϊκή αγορά γραφείων, καθώς κατά την ίδια περίοδο που τα κενά γραφεία στην Ευρώπη είναι στο χαμηλότερο επίπεδό τους από το 2009, η εγχώρια αγορά γραφείων βρίθει κενών γραφειακών χώρων. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Savills, το ποσοστό των κενών γραφείων στην αγορά της Αθήνας άγγιξε το 18,5% με το πέρας του φετινού πρώτου τριμήνου, όντας το υψηλότερο πανευρωπαϊκά και συγκεκριμένα μεταξύ 23 ευρωπαϊκών πόλεων. Μετά την Αθήνα, το υψηλότερο ποσοστό διαθεσιμότητας κενών γραφείων διαθέτει το Αμστερνταμ με 16,1%, ενώ έπονται το Δουβλίνο με 13,5%, η Βαρσοβία με 13,4% και η Μαδρίτη με 13,23%. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει το Μιλάνο, με ποσοστό κενών γραφείων της τάξεως του 13%. Στον αντίποδα, το χαμηλότερο ποσοστό κενών γραφείων απαντάται στο Γουέστ Εντ του Λονδίνου, με μόλις 3,8%, ενώ ακολουθούν κατά σειρά το Βερολίνο με 4,3% και η Στοκχόλμη με 5,75%.
Στη σχετική ανάλυσή της η Savills επισημαίνει ότι η αγορά γραφείων της Αθήνας διανύει τον έβδομο διαδοχικό χρόνο ύφεσης, με τη ζήτηση να παραμένει χαμηλή, γεγονός που εξηγεί και τα πολλά άδεια γραφεία.
Ταυτόχρονα, οι νέες αναπτύξεις κτιρίων γραφείων είναι προς το παρόν «παγωμένες», εν αναμονή της βελτίωσης του κλίματος.
Από την άλλη πλευρά, όμως, η αγορά κατέγραψε και τα πρώτα δείγματα σταθεροποίησης και ανάκαμψης, ιδίως κατά το δεύτερο εξάμηνο του προηγούμενου έτους, όταν η ιδιωτική κατανάλωση και οι εξαγωγές αυξήθηκαν. Ως εκ τούτου, η καθοδική πορεία των τιμών ενοικίασης ανακόπηκε και υπήρξε κάποια κινητικότητα.
Σύμφωνα με την κ. Ερη Μητσοστεργίου, επικεφαλής του τμήματος ευρωπαϊκών μελετών της Savills, κινητήριος μοχλός της ζήτησης είναι πλέον οι εταιρείες που επιθυμούν να μετεγκατασταθούν σε ποιοτικότερα γραφεία, από πλευράς προδιαγραφών/υποδομών, μεγέθους και τοποθεσίας, σε μια κίνηση να επωφεληθούν των χαμηλών ενοικίων σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Με βάση τα στοιχεία της Savils, το ετήσιο ενοίκιο για γραφεία υψηλών προδιαγραφών πέριξ της πλατείας Συντάγματος κυμαίνεται μεταξύ 204 και 240 ευρώ/τ.μ., έχοντας μάλιστα καταγράψει άνοδο της τάξεως του 11,1% κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου τριμήνου, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ανάλογη βελτίωση καταγράφουν επίσης οι αγορές του Δουβλίνου και του Σίτι του Λονδίνου.
Παράλληλα, το απόθεμα των κενών γραφείων πρώτης κατηγορίας είναι κάτω από 10%, δείγμα του ότι τα ποιοτικότερα γραφεία είναι και ευκολότερο να προσελκύσουν χρήστες. Παρ’ όλα αυτά, η Savills προειδοποιεί ότι η αβεβαιότητα που επικρατεί αναφορικά με τις νέες πολιτικές που θα εφαρμόσει η νεοεκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο μιας νέας συμφωνίας με τους δανειστές της χώρας, είναι πολύ πιθανό να «εκτροχιάσει» την τροχιά ανάκαμψης στην οποία έχει εισέλθει η αγορά γραφείων κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών.
Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το μέσο ποσοστό διαθέσιμων προς ενοικίαση γραφείων διαμορφώθηκε σε μόλις 9,37% κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό που καταγράφεται στην αγορά από το 2009. Μάλιστα, σύμφωνα με την εκτίμηση της Savills, σύντομα, ο δείκτης διαθεσιμότητας κενών γραφείων θα μειωθεί ακόμη περισσότερο σε επίπεδο χαμηλότερο του 9%, δηλαδή θα επιστρέψει στο σημείο όπου βρισκόταν την περίοδο 2007-2008, πριν από την έλευση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Βασικός λόγος για την εν λόγω εξέλιξη είναι η έλλειψη επαρκούς μεγέθους νέων αναπτύξεων κτιρίων γραφείων, σχεδόν στο σύνολο των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων.