Στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ ο Υπουργός Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, κ. Ν. Δένδιας

Τα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ επισκέφτηκε την Τρίτη 1 Ιουλίου, σε συνάντηση γνωριμίας ο Υπουργός Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κ. Ν. Δένδιας και παρευρέθηκε σε δίωρη συνεδρίαση του Προεδρείου της Συνομοσπονδίας.

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Προεδρείου ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γ. Καββαθάς δήλωσε: «κ. Υπουργέ εκ μέρους του Προεδρείου σας καλωσορίζω στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ και στη συνεδρίαση του Προεδρείου. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε τη συνδρομή του Υπουργείου γιατί μέχρι σήμερα δεν μπορώ να πω ότι έχουμε τις καλύτερες εντυπώσεις από το Υπουργείο Ανάπτυξης απέναντι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Υπουργός κ. Ν. Δένδιας:

Εγώ επέλεξα να έρθω να σας δω και άτυπα και πριν – στην πραγματικότητα – αρχίσουν οι θεσμικές επαφές, ακριβώς για να έχω μία αληθινή και καθαρή εικόνα του τι σκέφτεστε, πώς βλέπετε τα πράγματα, τι νομίζετε ότι πρέπει να γίνει. Δεν είναι και απαραίτητο να συμφωνούμε πάντοτε. Αλίμονο. Το θέμα είναι ότι πρώτον υπάρχει ένα βασικό γεγονός, το οποίο δεν μπορεί να το παραγνωρίσει κανείς, ότι αυτοί οι οποίοι εκπροσωπείτε είναι και οικονομικά και κοινωνικά η ραχοκοκαλιά της χώρας και κατά συνέπεια δεν μπορεί κανείς να κλείσει τα αυτιά του στο τι λένε ή να αδιαφορήσει. Και από την άλλη ότι υπάρχει ένα προφανές ζήτημα. Η χώρα και όλοι αυτοί οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις και οι βιοτέχνες, έχουν περάσει μία βαθύτατη κρίση, έξι χρόνια. Και το ερώτημα είναι πώς μπορούμε να βοηθήσουμε, πώς μπορούμε να σταθούμε δίπλα τους για να τους σπρώξουμε να βγουν από αυτήν την κρίση. Δηλαδή, δεν περιμένω να μου πείτε, ότι η ρευστότητα στην αγορά είναι πλεονάζουσα. Αν μου το πείτε αυτό, θα πω ότι ήρθα σε λάθος μέρος. Είναι προφανές ότι υπάρχουν προβλήματα. Το θέμα είναι τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να πάμε ένα βήμα παραπάνω και ξαναλέω: Σεβόμενοι ο καθένας τις απόψεις του άλλου. Πιθανόν να υπάρχουν κάποιες διαφωνίες, αλλά είναι μέσα στο παιχνίδι.

Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ κ. Γ. Καββαθάς:

Το θέμα είναι ότι το Υπουργείο σας είναι από το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε συνδυασμό και με το Υπουργείο Οικονομικών. Τα προβλήματα είναι τεράστια και από την υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων. Ήδη οι συνάδελφοι βλέπουν τα εκκαθαριστικά και αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο πρόβλημα οι επιχειρήσεις οι οποίες άντεξαν τα 4 χρόνια της κρίσης και τα 6 της ύφεσης να μην αντέχουν από την υπερφορολόγηση. Είναι ζητούμενο σήμερα αν κάποια επιχείρηση έχει φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα. Ενδεχομένως το βλέπουν και στο Υπουργείο σας ότι όταν κάνει διαγωνισμούς για τις προμήθειες για τις δικές του ανάγκες συνήθως προσέρχεται ένας προμηθευτής. Αυτό το βλέπω και από την ίδια τη λειτουργία του φορέα της ΓΣΕΒΕΕ, του Ινστιτούτου και του ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ ότι προσέρχεται στους διαγωνισμούς που κάνουμε μια επιχείρηση. Και όταν ρωτάω γιατί δεν έχουμε δεύτερη προσφορά, μου απαντούν ότι δεν έχουν φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα. Από την άλλη πλευρά έχουν κλείσει ήδη 250.000 επιχειρήσεις και έχουν χαθεί περισσότερες από 700.000 θέσεις απασχόλησης και αν δεν αλλάξει πρόσημο ή κατεύθυνση η πολιτική της κυβέρνησης δεν νομίζω ότι μπορούμε να ελπίζουμε. Αυτό όμως, που για μας είναι ουσιαστικό και πρέπει να είναι ουσιαστικό τόσο για τη κυβέρνηση όχι μόνο στο Υπουργείο της αρμοδιότητά σας αλλά όσο και στο γραφείο του Πρωθυπουργού, είναι ότι πρέπει να μπει στο επίκεντρο η μικρή επιχείρηση. Είναι εκείνες οι οποίες σήμερα έχουν το 85% της απασχόλησης, είναι 1.400.000 εργαζόμενοι στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις κάτω των 49 ατόμων και ιδιαίτερα κάτω των 9 ατόμων είναι εκείνες που έχουν το 57% της απασχόλησης. Οι μεγάλες επιχειρήσεις, 399 μεγάλες επιχειρήσεις στη χώρα πάνω από 50 άτομα προσωπικό, απασχολούν 250.000 εργαζόμενους. Άρα χωρίς να είμαστε εναντίον των μεγάλων επενδύσεων αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπάρχει διέξοδος στο θέμα αυτό το τεράστιο της ανεργίας χωρίς τις μικρές επιχειρήσεις.»

Στη συνέχεια τα μέλη του Προεδρείου έλαβαν τον λόγο και εξέθεσαν τις απόψεις τους για τα θέματα που απασχολούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Απάντηση