Στήριξη της βιομηχανίας αλουμινίου μέσω φορολογικών κινήτρων

Την υιοθέτηση φορολογικών κινήτρων για τους πολίτες ώστε να προχωρήσουν σε ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών τους και έτσι να στηριχθεί η ελληνική βιομηχανία αλουμινίου προτείνει ο υπουργός σε εκδήλωση με θέμα «Ελληνικό Αλουμίνιο: Ένας κλάδος στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της Ελλάδας» που διοργάνωσε η Ελληνική Ένωση Αλουμινίου, την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014 στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία.

Στην εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ.Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι στο νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 ο κλάδος των δομικών υλικών θα χαρακτηριστεί ως ένας από τους οκτώ κλάδους- πυλώνες για την ανάκαμψη της οικονομίας και θα τύχει ιδιαίτερης χρηματοδότησης. Επίσης στο νέο ΕΣΠΑ θα συνεχιστεί η δράση «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» και θα ενισχυθεί με επιπλέον κεφάλαια.

Μάλιστα, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για δική του πρόταση και όχι για θέμα που έχει εξεταστεί μέχρι στιγμής από την κυβέρνηση, πως ένας καλός τρόπος στήριξης των κατασκευών και ιδιαίτερα του αλουμινίου είναι η παροχή και φορολογικών κινήτρων για ενεργειακές αναβαθμίσεις σπιτιών. «Δεν μιλάω για παραπάνω χρήματα που θα επιβαρύνουν τους λογαριασμούς του υπουργείου Οικονομικών» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να διατεθεί μέρος των κονδυλίων που αφορούν το επίδομα θέρμανσης και τα οποία δεν απορροφώνται από τα νοικοκυριά ή να επιλέγουν τα ίδια τα νοικοκυριά την φορολογική ελάφρυνση έναντι του επιδόματος θέρμανσης για να αναβαθμίσουν τα σπίτια τους.

Για την πάταξη του παραεμπορίου στον κλάδο, ο υπουργός ανέφερε ότι από κοινού με τα συναρμόδια υπουργεία εξετάζεται να δοθούν περισσότερες ευθύνες στις περιφέρειες για αύξηση των ελέγχων και θα γίνει διασύνδεση των τελωνείων με τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου για να διασφαλίζονται τα πρότυπα.

Ο υπουργός ανέφερε ότι συγκροτήθηκε η διυπουργική επιτροπή για τη βιομηχανική πολιτική και μέσα στους επόμενους μήνες θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για μείωση του ενεργειακού κόστους και για τη χρηματοδότηση. «Θέλουμε να είμαστε υπουργείο βιομηχανίας με ενεργές βιομηχανίες στη χώρα» κατέληξε.

Από την πλευρά της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου ο Πρόεδρός της κ. Ελευθέριος Ταφρόγλου υπογράμμισε ότι το 2013 ήταν χρονιά-σταθμός, καθώς υπήρξε πτώση 70% των προϊόντων διέλασης σε σχέση με το 2007 και η παραγωγή κατέβηκε στα ίδια επίπεδα με τις αρχές του 1990. Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» αν και είχε στρεβλώσεις το 2013 λειτούργησε σχετικά ικανοποιητικά, όπως είπε, σημειώνοντας ότι ο κλάδος έχει κάνει πρόταση το pvc να μην έχει το ίδιο ύψος επιδότησης με το αλουμίνιο.

Οι παράνομες διακινήσεις είναι μεγάλη πληγή, συνέχισε ο κ. Ταφρόγλου, «καθώς πρόκειται για προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας είτε από Τουρκία, είτε εισάγονται παράνομα από τα βόρεια σύνορα, δεν πληρούν ποιοτικά στάνταρτς και χειροτερεύουν την κατάσταση για το ενεργειακό ισοζύγιο ενός σπιτιού».

Τέλος ο Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αλουμινίου Gerd Gotz αναφέρθηκε στα ευρήματα πρόσφατης έρευνας για τον τρόπο με τον οποίο συγκεκριμένες πολιτικές και κανονισμοί της ΕΕ ευθύνονται για το χάσμα ανταγωνιστικότητας του κλάδου.

[images_grid auto_slide=”no” auto_duration=”1″ cols=”three” lightbox=”yes” source=”media: 12750,12751″][/images_grid]
Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση