ΣΠΕΦ: Οικονομικό αδιέξοδο, το νέο σχέδιο στήριξης των ΑΠΕ

ηλιακά πάνελ

Το μετασχηματισμό της προβληματικής, όπως την χαρακτηρίζει, αρχιτεκτονικής υπολογισμού της χονδρεμπορικής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας με την οποία εισρέουν έσοδα στον Ειδικό Λογαρισμό ΑΠΕ για τις ανανεώσιμες εγχύσεις, ζητά ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ).
Το θέμα αυτό ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν την Τετάρτη στα γραφεία της ΡΑΕ ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ κ. Σ.Λουμάκης και ο οργανωτικός γραμματέας του Συνδέσμου κ. Γ.Σαμαράς, με τον πρόεδρο της ρυθμιστικής αρχής κ. Ν.Μπουλαξή και μέλη της διοίκησης. Όπως επισημαίνει ο ΣΠΕΦ, τα έσοδα που εισρέουν στον ΕΛΑΠΕ «εσφαλμένα και συστηματικά αναπαριστούν μόνο το εναπομείναν σε λειτουργία συμβατικό κόστος (το οποίο νομοτελειακά τείνει στο μηδέν) λόγω των ΑΠΕ και όχι το αποφευγόμενο στην βάσει δηλαδή των εκτοπισθέντων από τις ΑΠΕ συμβατικών μονάδων που αποφεύχθηκε η λειτουργία τους».

Με αυτό τον τρόπο, υπογραμμίζεται, «επιδοτείται η λογιστική κερδοφορία της Προμήθειας από το επονομαζόμενο “ανταγωνιστικό σκέλος των λογαριασμών ρεύματος, η οποία και διεξάγει τον ανταγωνισμό της στο πλασματικά απομειωμένο αυτό έδαφος, ενώ στο τέλος καλείται η ΡΑΕ με την στρεβλά υπερτιμούμενη ρυθμιζόμενη χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ να αποκαταστήσει τις ανισορροπίες επωμιζόμενη όμως μαζί με τις ΑΠΕ κόστος και δυσφήμιση που δεν τους αναλογούν¨»

Η τεχνική πρόταση του Συνδέσμου για την μεταρρύθμιση της αρχιτεκτονικής του ΕΛΑΠΕ προβλέπει ότι τον απλό εμπλουτισμό «της νομοτελειακά μονίμως απομειούμενης εναπομένουσας συμβατικής χονδρεμπορικής αξίας του ρεύματος», αλλά την αντικατάσταση της (για χρήση βάσης εσόδων του ΕΛΑΠΕ) από τιμή που θα αναπαριστά το οριακό λειτουργικό κόστος των συμβατικών μονάδων που οι ΑΠΕ εκτόπισαν.

Εκτίμηση του ΣΠΕΦ είναι πως αν η μεταρρύθμιση αυτή δεν προχωρήσει άμεσα, θα οδηγηθεί και το νέο σχέδιο λειτουργικής υποστήριξης των νέων στο εξής έργων ΑΠΕ σε οικονομικό αδιέξοδο, αφού οι «ταριφοειδούς» μορφής αποζημιώσεις που σε αυτό προσφέρονται μέσω του feed in premium μοντέλου ή των δημοπρασιών δεν επιδρούν στο χονδρεμπορικό κόστος ενέργειας.
Δηλαδή, όπως επισημαίνει, «συνεχίζουν να λογίζονται ως μηδενικές σε αξία οι προσφορές ισχύος των ΑΠΕ στον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό (ΗΕΠ) και να απομειώνουν πλασματικά περαιτέρω την αξία της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος».

Όπως τονίζει ο ΣΠΕΦ, «η διαιώνιση και επανάληψη αστοχιών του παρελθόντος στην βάση απολύτως πλέον γνωστών δομικών προβλημάτων της αγοράς είναι ανεπίτρεπτη».Πάντως, προσθέτει πως η εντύπωση που αποκομίσθηκε από την συνάντηση είναι πως η ΡΑΕ έχει άριστη γνώση της κατάστασης και των προβλημάτων αυτών και πως επιθυμεί να προβεί σε μεταρρυθμίσεις.

Απάντηση