Σκέψεις & συμπεράσματα για την Κλαδική Έκθεση “Ελληνικό Αλουμίνιο 2013”

Όταν τον Οκτώβριο του 2012, ανακοινώθηκε από την Ελληνική Ένωση Αλουμινίου η διοργάνωση της 11ης κλαδικής έκθεσης «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ» τον Απρίλιο του 2013, οι αντιδράσεις και τα συναισθήματα του κλάδου ήταν ανάμικτα. Ερωτήματα όπως, είναι τώρα εποχή για εκθέσεις, μεγάλο το κόστος για αυτή την εποχή, ποιος θα έρθει σήμερα σε μια έκθεση με προϊόντα κυρίως για την οικοδομή, μήπως να περιμένουμε λίγο ακόμα να δούμε αν θα αλλάξει το κλίμα, ήταν μεταξύ των καθημερινών συζητήσεων των ανθρώπων του κλάδου.

Η άποψη όμως της Ένωσης ήταν ότι τώρα πρέπει ο κλάδος να δηλώσει την παρουσία του, ενωμένος και όρθιος, ώστε να περάσει ένα μήνυμα ελπίδας και να δείξει παντού ότι το κομμάτι αυτό του παραγωγικού ιστού της Ελλάδας υπάρχει, αντιστέκεται στην κρίση και τολμά. Έτσι, μόλις τελείωσε ένα από τα χειρότερα τρίμηνα από πλευράς πωλήσεων του κλάδου, το 1ο του 2013, 56 εκπρόσωποι του από όλο το φάσμα του ελληνικού κλάδου του αλουμινίου (από την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΑΕ μέχρι Κατασκευαστές και τα Σωματεία των κατασκευαστών) συμμετείχαν στην 11η Κλαδική Έκθεση, περισσότερο ίσως από ανησυχία αλλά και προσδοκία για το μέλλον. Ήταν ίσως η πρώτη φορά που η κλαδική έκθεση δεν στηρίχθηκε κυρίως στις βιομηχανίες διέλασης, αλλά όλοι οι υποκλάδοι αντιπροσωπεύτηκαν ικανοποιητικά.

Αποτέλεσμα ήταν η απρόσμενη επιτυχία με τους πάνω από 17.000 επισκέπτες και στις τρείς εκθέσεις, εκ των οποίων οι 11.000 δήλωσαν ότι ήρθαν για την έκθεση «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ» και θύμισαν στους συμμετέχοντες παλαιότερες εκθέσεις, που δεν υπήρχε αγωνία για το αποτέλεσμα και κανένα άγχος για το μέλλον. Κοινή διαπίστωση ήταν ότι οι εταιρείες του κλάδου μικρές και μεγάλες υποστήριξαν άριστα τα προϊόντα τους, τα περίπτερα ήταν λιτά και λειτουργικά, οι επισκέπτες ήξεραν τι ακριβώς ζητούσαν και κάποιο χαμόγελο επέστρεψε στα χείλη των συμμετεχόντων.

Το Δ.Σ. της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου, οφείλει να ευχαριστήσει όλες τις εταιρείες και φορείς που συμμετείχαν, σε μια από τις πιο επιτυχημένες εκθέσεις δεδομένων των ακραίων συνθηκών που επικρατούν στην αγορά, δείχνοντας ότι ο ελληνικός κλάδος του αλουμινίου ενωμένος, εξακολουθεί να παραμένει ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς της παραγωγικής και οικονομικής δραστηριότητας στην χώρα μας. Η Ελληνική Ένωση Αλουμινίου, εύχεται σε όλες τις εταιρείες του κλάδου καλές δουλειές και ευελπιστεί ότι η επόμενη έκθεση θα γίνει υπό άλλες συνθήκες με την ανάκαμψη να έχει επιστρέψει για να μείνει για αρκετά χρόνια.

Ο Πρόεδρος,
Ε. Ταφρόγλου

Απάντηση