Τη χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων δεκαετιών κατέγραψε κατά τον φετινό Ιανουάριο η δραστηριότητα της ανέγερσης νέων κατοικιών, καθώς, όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία της στατιστικής αρχής, ολοκληρώθηκαν μόλις 580 νέες κατοικίες, μέγεθος ακόμα χαμηλότερο και από τις 736 κατοικίες που είχαν παραδοθεί κατά τον περυσινό Ιανουάριο. Η προεκλογική περίοδος, σε συνδυασμό με τη στάση αναμονής που τήρησαν οι κατασκευαστές κατά τη διάρκειά της, οδήγησαν στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Ωστόσο, σύμφωνα με φορείς της αγοράς ακινήτων, η αβεβαιότητα που ακολούθησε τους επόμενους μήνες μέχρι σήμερα, εκτιμάται ότι θα αποκαλύψουν ακόμα μεγαλύτερη κάμψη των νέων κατοικιών, μόλις γνωστοποιηθούν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.
Kατά το 2014, κατασκευάστηκαν μόλις 9.619 νέες κατοικίες, μέγεθος που συνιστά πτώση της τάξεως του 18,6% έναντι του 2013, όταν ολοκληρώθηκαν μόλις 11.748 νέες κατοικίες. Ενδεικτικό της κατάρρευσης του κλάδου είναι ότι το 2008 ολοκληρώθηκαν 66.705 κατοικίες και το 2007 είχαν κατασκευαστεί 103.865 κατοικίες. Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται και στην πορεία των επιχειρηματικών προσδοκιών στην «Κατασκευή Κατοικιών», που καταγράφει το ΙΟΒΕ, καθώς κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου, περιορίστηκαν σε μόλις 27,9 μονάδες, έναντι 57,4 μονάδων κατά το αντίστοιχο τετράμηνο του προηγούμενου έτους.
Έτσι, παρά την επάνοδο της οικονομίας σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 2014 (0,8% του ΑΕΠ), οι επενδύσεις σε κατοικίες συνέχισαν και το 2014 τη φθίνουσα πορεία τους και μάλιστα με ακόμα πιο έντονο ρυθμό έναντι των προηγούμενων ετών, καθώς η κάμψη άγγιξε το -51,8%, εξέλιξη που είχε και άμεση αρνητική επίπτωση στο ΑΕΠ κατά 1,3%. Πλέον, με βάση και τα στοιχεία του 2014, οι ιδιωτικές επενδύσεις σε κατοικίες δεν ξεπερνούν το 1,3% του ΑΕΠ, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην τελευταία θέση της Ευρωζώνης. Το 2007, η χώρα βρισκόταν στη δεύτερη θέση, καθώς οι επενδύσεις σε κατοικίες αποτελούσαν το 9,8% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας τα 25 δισ. ευρώ.
Η ύφεση που διανύει ο κλάδος των ακινήτων και κυρίως η κατακόρυφη πτώση της ζήτησης για αγορά κατοικίας, οφείλεται, σύμφωνα με τους αναλυτές στη μεγάλη πτώση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και τη μεγάλη αύξηση της ανεργίας, η οποία παρέμεινε στο 26,1% κατά το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Ταυτόχρονα, αρνητική επίδραση είχε η υπέρμετρη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, η οποία επιβλήθηκε στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής. Ασφαλώς, ανάλογη ύφεση στην οικονομία τους είχαν και άλλες χώρες που προχώρησαν σε έντονη δημοσιονομική προσαρμογή, όπως π.χ. η Ισπανία και η Πορτογαλία, με αρνητικά αποτελέσματα και στην αγορά ακινήτων.
Παράλληλα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ, η πτωτική πορεία των τιμών διατηρήθηκε και κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου τριμήνου, παρότι ο ρυθμός της πτώσης συνεχίζει να επιβραδύνεται. Ειδικότερα, οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 3,9% συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Επιπλέον, όπως γνωστοποίησε η ΤτΕ, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, η πτώση του 2014 διαμορφώθηκε σε 7,5% σε σχέση με το 2013, με την ένταση της κάμψης των τιμών, να υποχωρεί σταδιακά κατά τη διάρκεια του έτους, από το 9,1% του πρώτου τριμήνου, σε 8% κατά το δεύτερο τρίμηνο, σε 7,2% κατά το τρίτο τρίμηνο και σε 5,4% κατά το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2015, η πτώση ήταν μεγαλύτερη για τα νέα διαμερίσματα, των οποίων οι αξίες μειώθηκαν κατά 4,5%, σε αντίθεση με την πτώση των παλιότερων κατοικιών, η οποία δεν ξεπέρασε το 3,5%. Κατά το 2014, η μέση πτώση των τιμών των νεόδμητων διαμορφώθηκε σε 6,6%, ενώ των παλιότερων σε 8%. Αντιθέτως, το 2013, η απόσταση μεταξύ των δύο κατηγοριών ήταν αισθητά μικρότερη, με τα νεόδμητα να υποχωρούν κατά 10,9% και τα παλαιά κατά 10,8%.
ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ