ΣΕΦ: Καταναλωτές & απασχόληση οι κερδισμένοι από την επανεκκίνηση της αγοράς φ/β

Ημερίδα με τίτλο «Η επανεκκίνηση της αγοράς φωτοβολταϊκών και οι προϋποθέσεις για τη μεγάλη διείσδυσή τους στα ηλεκτρικά δίκτυα» διοργανώθηκε στις 4 Ιουλίου 2013 ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, στοχεύοντας στην ενημέρωση των συμμετεχόντων από ειδήμονες του κλάδου για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και για την προοπτική και το μέλλον του κλάδου στη χώρα μας.

Διακεκριμένοι ομιλητές από φορείς του κλάδου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έδωσαν το «παρών» στην ημερίδα προσφέροντας μια ενδελεχή ανάλυση του κλάδου. Χαμηλότερους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και διασφάλιση χιλιάδων θέσεων εργασίας θα αποφέρει η περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς φωτοβολταϊκών. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα της ημερίδας με τίτλο «Η επανεκκίνηση της αγοράς φωτοβολταϊκών και οι προϋποθέσεις για τη μεγάλη διείσδυσή τους στα ηλεκτρικά δίκτυα», που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) στις 4 Ιουλίου. Δεδομένου ότι η τιμή πώλησης της παραγόμενης απ’ αυτά ηλεκτρικής ενέργειας έχει μειωθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες, τα νέα φωτοβολταϊκά, όχι μόνο δε θα επιβαρύνουν τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ που διατηρεί ο ΛΑΓΗΕ, αλλά θα οδηγούν και σε χαμηλότερο κόστος προμήθειας της ηλεκτρικής ενέργειας και συνακόλουθα και σε χαμηλότερους λογαριασμούς για τους τελικούς καταναλωτές. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει και σχετική μελέτη του ΑΠΘ για λογαριασμό του Συνδέσμου, η οποία παρουσιάστηκε στην ημερίδα.

Παράλληλα, ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό επεσήμαναν τα οφέλη από τη μέχρι τώρα διείσδυση των φωτοβολταϊκών στα ηλεκτρικά δίκτυα, αφού χάρη στα φωτοβολταϊκά έχει εξομαλυνθεί η μεσημεριανή αιχμή ζήτησης και έχει αποφευχθεί η προοπτική ενός black out. Οι ομιλητές παρουσίασαν μάλιστα σειρά τεχνικών λύσεων που επιτρέπουν την πολύ μεγαλύτερη διείσδυση των φωτοβολταϊκών στα ηλεκτρικά δίκτυα. Στα συμπεράσματα αυτά κατέληξαν τόσο σχετική μελέτη του ΑΠΘ για λογαριασμό του ΣΕΦ, όσο και το πανευρωπαϊκό πρόγραμμα PV GRID.

Για να διασφαλιστούν τα παραπάνω, απαιτείται η άμεση στροφή στην ακολουθούμενη από το ΥΠΕΚΑ πολιτική. Τους τελευταίους μήνες, η αγορά φωτοβολταϊκών δοκιμάζεται από ένα μπαράζ αρνητικών ρυθμίσεων που έχουν αποσταθεροποιήσει την αγορά και έχουν οδηγήσει σε απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Αίτημα του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών είναι να υπάρξει άμεσα άρση της αναστολής αδειοδότησης νέων έργων και αναθεώρηση του εθνικού στόχου για τα φωτοβολταϊκά ως το 2020. Με τον τρόπο αυτό, θα διασφαλιστούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, θα ωφεληθούν οι καταναλωτές, θα προστατευτεί το περιβάλλον και θα ενδυναμωθεί η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Η ημερίδα τελούσε υπό την αιγίδα του IEEE Power & Energy Society και του ευρωπαικού προγράμματος PVGRID, στο οποίο συμμετέχει ο ΣΕΦ εκπροσωπώντας την Ελλάδα.

Στοιχεία για την ελληνική αγορά φωτοβολταϊκών

– Μόνο το 2013, επενδύθηκε στα φωτοβολταϊκά στη χώρα μας 1,5 δισ. ευρώ.

– Αντίστοιχο ποσό επενδύθηκε και πέρσι. Συνολικά, την τελευταία πενταετία, επενδύθηκαν στα φωτοβολταϊκά 4,5 δισ. ευρώ.

– Οι επενδύσεις αυτές δημιούργησαν 20.000 άμεσες και 30.000 έμμεσες θέσεις εργασίας. Αν προσθέσει κανείς και τους επενδυτές φωτοβολταϊκών (38.000 οικιακούς καταναλωτές και 13.500 εταιρίες που επένδυσαν όλα αυτά τα χρόνια σε φωτοβολταϊκά πάρκα), προκύπτει ότι πάνω από 100.000 νοικοκυριά ή ισοδύναμα 300.000 άτομα ωφελούνται άμεσα ή έμμεσα από τις δραστηριότητες της αγοράς φωτοβολταϊκών, εξασφαλίζοντας μέρος ή και το σύνολο του εισοδήματός τους.

– Τα φωτοβολταϊκά θα καλύψουν το 2014 το 6% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια.

– Τουλάχιστον το 40% των υλικών, υπηρεσιών και εξοπλισμού έχει εγχώρια προστιθέμενη αξία, διότι παράγεται στην Ελλάδα και παρέχεται από Έλληνες εργαζόμενους.

– Ο κλάδος συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ενεργειακή ασφάλεια, στη δημοκρατία μέσω της αποκεντρωμένης παραγωγής, στην καινοτομία, στα δημόσια έσοδα και την ανάπτυξη.

 

– Η Ελλάδα είναι 5η στον κόσμο σε ότι αφορά την ανά κάτοικο εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών. Είναι, επίσης, για τρία συνεχή χρόνια στο top-10 διεθνώς σε ό,τι αφορά στη νέα ετήσια εγκατεστημένη ισχύ.

Απάντηση