Σαουδική Αραβία: Το ιερό τρένο του Sir Norman Foster

Τους 4 από τους 5 σταθμούς της σιδηροδρομικής γραμμής που θα ενώνει τις δύο ιερές πόλεις των Μουσουλμάνων Μέκκα και Μεδίνα στη Σαουδική Αραβία έχουν αναλάβει να κατασκευάσουν οι αρχιτέκτονες Foster and Partners και Buro Happold.

Με τρένο υψηλής ταχύτητας θα συνδεθούν οι ιερές πόλεις της Σαουδικής Αραβίας Μέκκα και Μεδίνα. Με την σιδηροδρομική σύνδεση το πολύωρο ταξίδι των προσκυνητών θα πραγματοποιείται σε δύο μόλις ώρες διευκολύνοντας την κυκλοφορία κατά τη διάρκεια του Hajj, η οποία συνήθως λαμβάνει χώρα το Νοέμβριο, και του Ραμαζανιού στο τέλος του καλοκαιριού.

Η Haramain είναι σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας 450 χιλ. με πέντε σταθμούς: Μέκκα, Μεδίνα, Τζέντα, κέντρο KAEC (King Abdullah Economic City) και Διεθνές Αεροδρόμιο King Abdul Aziz. Παράλληλα θα κατασκευαστεί και μια λιγότερο ταχεία σύνδεση στο Ριάντ που την ονομάζουν «γέφυρα γης», για τη μεταφορά κυρίως εμπορευμάτων, αλλά και επιβατών. Τέσσερις από τους πέντε σταθμούς υψηλών ταχυτήτων θα κατασκευαστούν από αρχιτέκτονες Foster and Partners και Buro Happold, Το έργο προϋπολογισμού 6,7 δισ. που συμπεριλαμβανομένης και της προμήθειας 35 τρένων ανέλαβε ισπανική-Σαουδική κοινοπραξία.

Τα τρένα αναμένεται να αναπτύσσουν ταχύτητα 320kph και να μεταφέρουν 166.000 επιβάτες την ημέρα. Το έργο είχε αρχικά προγραμματισθεί να ολοκληρωθεί μέσα στο 2012. Αλλά αναμένεται να καθυστερήσει αρκετά καθώς η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας πρόσφατα ανακάλυψε ότι το 90% των κτιρίων που πρέπει να απαλλοτριωθούν για να ανοίξει ο δρόμος για την σιδηροδρομική γραμμή έχουν άγνωστους ιδιοκτήτες.

Απάντηση