Τσακίζει την οικοδομή η οικονομική κρίση. Η κινητικότητα που παρουσιάστηκε με την έναρξη του 2015 τελικά ήταν και η τελευταία ανάσα σε σειρά επαγγελμάτων που σχετίζονται με αυτή. Εξι μήνες μετά τα capital control η ανεργία έφτασε στους οικοδόμους στο 85 – 90%. Οι επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο η μία μετά την άλλη. Τα στατιστικά στοιχεία του 2015 μαρτυρούν με τον πλέον τραγικό τρόπο τον αφανισμό επιχειρήσεων.
Οι μηχανικοί έμειναν να υποαπασχολούνται με τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, η συντριπτική πλειοψηφία των ηλεκτρολόγων οδηγήθηκε στο περιθώριο γιατί είχαν στραφεί στην κατασκευή, με τον κλάδο να μετρά σήμερα 120 επιχειρήσεις από 216 το 2008, οι επιπλοποιοί απέμειναν 100 από 170 – 180 με την έναρξη της οικονομικής κρίσης και είδαν πτώση στον τζίρο τους ύψους 50%, το 50% των υδραυλικών έκλεισαν τα βιβλία τους, ενώ μόνο 300 οικοδόμοι πήραν δωρόσημο τα Χριστούγεννα του 2015 από 4.000 αλλοτινές εποχές.
Η κατρακύλα που ξεκίνησε στην οικοδομή το 2010 δεν έχει τέλος. Χιλιάδες διαμερίσματα που ανέγειραν μηχανικοί έμειναν απούλητα. Οι νέες κατασκευές εκμηδενίστηκαν. Τα δημόσια έργα σταμάτησαν και η υποαπασχόληση ρημάζει τα συναρτώμενα επαγγέλματα, ενώ το 2016 εκτιμάται ότι ξεκίνησε με τις χειρότερες των προϋποθέσεων με την υψηλή φορολογία και το ασφαλιστικό να κάμπτουν την αντοχή των επιχειρήσεων που απέμειναν.
Οι μηχανικοί
Ο κλάδος της οικοδομής, λέει η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας, Νάνσυ Καπούλα, δεν μπορεί να ανακάμψει υπό το καθεστώς της ύφεσης στα δημοσιονομικά δρώμενα της χώρας, του ελέγχου των κεφαλαίων, της δυσχέρειας των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν έστω και ελάχιστα δάνεια για την απόκτηση κατοικίας.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία χαμηλού ρυθμού κατασκευή νέων κατοικιών, ενώ οι όποιες ανακατασκευές – ανακαινίσεις γίνονταν μέχρι το 2014, «πάγωσαν», καθώς το πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» δεν έχει βγάλει ακόμη νέα πρόσκληση. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορούμε να μιλάμε για άμεση ανάκαμψη του κλάδου» ανέφερε η ίδια.
Οι μηχανικοί υποαπασχολούνται στη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. Ωστόσο, η πρόεδρος του ΤΕΕ λέει ότι αυτή δεν αρκεί για την αξιοπρεπή διαβίωση, καθώς η κίνηση που παρουσιάζεται από πλευράς των ιδιοκτητών είναι μικρή, παρά το γεγονός ότι η προθεσμία, σύμφωνα με το Νόμο, λήγει το Φεβρουάριο του 2016.
Τα δημόσια έργα του ΕΣΠΑ, που δεν ολοκληρώθηκαν παρά την επιτάχυνση των εργασιών μέχρι το τέλος του 2015, είναι στάσιμα με την έναρξη του καινούργιου χρόνου, με τους μηχανικούς να είναι αντιμέτωποι με μεγάλο κενό χρόνου μέχρι να γίνουν γέφυρες και να χρηματοδοτηθούν από το ΣΕΣ.
«Η υποαπασχόληση πλήττει το σύνολο του κλάδου» είπε η κ. Καπούλα.
Οι ηλεκτρολόγοι
Σε οριακό σημείο βρίσκονται οι επιχειρήσεις των ηλεκτρολόγων. Η υψηλή φορολογία και οι δυσβάσταχτες ασφαλιστικές εισφορές οδηγούν τον κλάδο σε περαιτέρω συρρίκνωση. Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Νικόλαος Καραστεργίου, είπε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ότι οι επιχειρήσεις συντήρησης και επισκευής ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων κλείνουν άρον – άρον. Το 2016 βρήκε όρθιες μόλις 120 επιχειρήσεις από 216 το 2008, ενώ το προσωπικό των υπαρχόντων απολύθηκε σε μεγάλο βαθμό.
«Υπήρξε ένα εναλλακτικό πεδίο δραστηριοποίησης στην επισκευή – ανακατασκευή πλην όμως οι περισσότεροι ηλεκτρολόγοι είχαν στραφεί στη κατασκευή που προ κρίσης ήταν άφθονη και με την «βουτιά» της οικοδομής τέθηκαν στο περιθώριο. Η ανεργία καλπάζει, ενώ το 2016 ο κλάδος συνεχίζει να έχει φθίνουσα πορεία. Μετά τον έλεγχο κεφαλαίων δούλεψαν από το φθινόπωρο οι συντηρήσεις καυστήρων. Ωστόσο, τα συσσωρευμένα χρέη δεν βγαίνουν, ούτε καν τα έξοδα των επιχειρήσεων» συμπλήρωσε.
Οι επιπλοποιοί
Σε λουκέτο εκτιμάται ότι οδηγείται το 30% των επιχειρήσεων με κύριο λόγο την υψηλή φορολογία και το ασφαλιστικό.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιπλοποιών, Αθανάσιος Μόσχος, είπε ότι ξυλουργία και αποθήκες κατέβαλαν χιλιάδες ευρώ για τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων, ο οποίος αποτέλεσε ταφόπλακα για πολλές επιχειρήσεις.
Σε συνδυασμό και με τις ασφαλιστικές εισφορές, τις προκαταβολές φόρου και άλλες υποχρεώσεις οι υπάρχουσες επιχειρήσεις δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν.«Η κατάσταση οδηγεί στο κλείσιμο το 30% των επιχειρήσεων. Πλέον υπάρχουν μόνο επιλεγμένες δουλειές, οι οποίες κλείνονται λόγω γνωριμιών ή και καθαρής τύχης.
Ο Σύλλογος μετρά σήμερα 100 μέλη από 170-180 το 2008. Κανονικά οι παραγγελίες για τα Χριστούγεννα ξεκινούσαν τον Οκτώβριο όμως φέτος δεν είχαμε παρά σε μεμονωμένες περιπτώσεις, ενώ δυστυχώς, ο Ιανουάριος είναι νεκρός μήνας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μεγάλη πληγή για τον κλάδο αποτέλεσε το ΕΣΠΑ, το οποίο σε διαφορετική περίπτωση ενίσχυε την αγορά δίνοντας ανάσα στις επιχειρήσεις.
Οπως ανέφερε ο ίδιος, το 2015 δεν δόθηκαν τα χρήματα για εξοπλισμό έγκαιρα, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις οι επενδύσεις να μείνουν στα χαρτιά και να χαθούν δουλειές.
Οι υδραυλικοί
Ούτε 100 υδραυλικοί δεν έμειναν, σύμφωνα με στοιχεία από την Περιφέρεια Θεσσαλίας το 2015, από σύνολο 600 πριν την έναρξη της οικονομικής κρίσης. Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Αποστόλης Τσούπρος, λέει ότι το 2015 το 50% των επαγγελματιών έκλεισαν τα βιβλία τους.
Μοναδική πηγή εσόδων ήταν για τους υδραυλικούς το περασμένο έτος οι εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και μικρές συντηρήσεις. «Με το ξεκίνημα του καινούργιου χρόνου δεν ξέρουμε τι μέλλει γενέσθαι. Η οικοδομή έχει απομείνει πολύ λίγη. Ούτε καν ανακαινίσεις δεν γίνονται. Η ανεργία στον κλάδο ξεπέρασε το 60%» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Οικοδόμοι
Στην πλέον μειονεκτική θέση, αφού και τα όποια οικονομικά αποθέματα έχουν εξαντληθεί, βρίσκονται οι οικοδόμοι.
Καλουποτζήδες, χτίστες, σοβατζήδες, μπογιατζήδες, υλοτόμοι, ασβεστοποιοί, πατωματζήδες, ειδικά οι εργαζόμενοι στα σίδερα και το μπετό αντιμετωπίζουν μείζον οικονομικό πρόβλημα.
Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, Κωνσταντίνος Σιάρρας, ανέφερε ότι μόλις το 10% κολλάει ένσημα. «Οι υπόλοιποι δουλεύουν τρία – τέσσερα μεροκάματα το μήνα.
Παλιά υπήρχαν τα δημόσια έργα στην Κάρλα, τον Περιφερειακό, στους δρόμους στο Πήλιο, σήμερα δεν υπάρχει τίποτα» κατέληξε.
Πηγή: taxydromos.gr
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ