Πόλη Ευρώπη: Ισπανοί αρχιτέκτονες στην Αθήνα

Συνεχίζεται στο Μουσείο Μπενάκη επί της Πειραιώς ο κύκλος διαλέξεων «Πόλη Ευρώπη. Ισπανοί Αρχιτέκτονες στην Αθήνα».

Η πρώτη διάλεξη δόθηκε από την αρχιτέκτονα Benedetta Tagliabue την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου και ακολούθησε στις 5 Δεκεμβρίου, ο αρχιτέκτονας Αντόνιο Ορτίζ. Στον κύκλο θα συμμετάσχουν επίσης οι Alberto Campo Baeza, Juan Navarro Baldeweg, Fuensanta Nieto και Enrique Sobejano. «Πόλη Ευρώπη: Ισπανοί αρχιτέκτονες στην Αθήνα» ένα πρόγραμμα που διοργανώνουν η πρεσβεία της Ισπανίας στην Αθήνα, το ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και το Μουσείο Μπενάκη σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες.

Η Πρεσβεία της Ιβηρικής χώρας επιθυμεί να γνωρίσει στην Ελλάδα τις προτάσεις μερικών από τους πιο διακεκριμένους εκφραστές της σύγχρονης ισπανικής αρχιτεκτονικής που χαρακτηρίζονται από την ικανότητα να βρίσκουν λειτουργικές λύσεις, ενώ παράλληλα διαφυλάσσουν την προσωπικότητά τους στην αναζήτηση της αρμονίας με το ιστορικό, κοινωνικό και πολιτιστικό πλαίσιο, στο οποίο εντάσσουν τα έργα τους.

Οι αρχιτέκτονες και τα γραφεία που προσκλήθηκαν στον κύκλο αυτό, οι Miralles-Tagliabue, Cruz y Ortiz, Alberto Campo Baeza, Juan Navarro Baldeweg και Nieto-Sobejano αποτελούν ένα παράδειγμα της αρχιτεκτονικής που εισάγει ένα γόνιμο διάλογο με τον περίγυρό της και ένα δείγμα της διεθνούς αναγνώρισης που χαίρει η ισπανική αρχιτεκτονική τις τελευταίες δεκαετίες. Ο κύκλος διαλέξεων «Πόλη Ευρώπη: Ισπανοί αρχιτέκτονες στην Αθήνα» ξεκίνησε την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς), με την αρχιτέκτονα Benedetta Tagliabue, παρουσιαστής και συντονιστής της συζήτησης ήταν ο αρχιτέκτονας Ανδρέας Γιακουμακάτος, καθηγητής του ΑΠΘ.

Στις 5 Δεκεμβρίου ο αρχιτέκτονας Αντόνιο Ορτίζ, από το γραφείο Cruz y Ortiz Arquitectos μίλησε για το έργο του και τη σχέση της αρχιτεκτονικής με την ταυτότητα του τόπου, παρουσιαστής και συντονιστής της συζήτησης που θα ακολούθησε, ήταν ο αρχιτέκτονας Σταύρος Γυφτόπουλος, επίκουρος καθηγητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Ε.Μ.Π.

Οι επόμενες συναντήσεις…

– 20 Φεβρουαρίου 2013 Juan Navarro Baldeweg (Μαδρίτη) www.navarrobaldeweg.net

– 20 Μαρτίου 2013 Fuensanta Nieto y Enrique Sobejano. Γραφείο Nieto y Sobejano (Μαδρίτη) www.nietosobejano.com

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση από τα ισπανικά στα ελληνικά.

Απάντηση