Πρώτο Ναυτιλιακό Μουσείο στα Καρδάμυλα της Χίου

Την πορεία του έργου και τις μελέτες που το συγκροτούν, για τη δημιουργία του πρώτου Ναυτιλιακού Μουσείου στα Καρδάμυλα της Χίου – το οποίο οδεύει στην τελική ευθεία – παρουσίασε σε σχετική ημερίδα στο Ιωνικό Κέντρο στην Πλάκα, η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Καρδαμύλια Ναυτοσύνη».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που τίμησε με την παρουσία του πλήθος κόσμου της χιακής και ειδικότερα της καρδαμύλιας παροικίας, το κοινό ενημερώθηκε για τη διαδρομή και την ολοκλήρωση της πορείας του έργου δημιουργίας του Μουσείου, ενώ όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, κ. Γιανάρης, το έργο θα ενταχθεί στη χρηματοδότηση του νέου ΕΣΠΑ για την προγραμματική περίοδο 2014 – 2020 αμέσως μετά το άνοιγμα της σχετικής πρόσκλησης από την περιφέρεια.

Η κατασκευή υπολογίζεται ότι θα κοστίσει 3,7 εκατομμύρια ευρώ Σημειώνεται ότι η μελέτη για τη δημιουργία του Μουσείου που χρηματοδοτήθηκε από τον δήμο Χίου και τον σύλλογο «Καρδαμύλια Ναυτοσύνη» στοίχισε περίπου 260.000 ευρώ, ενώ το έργο της κατασκευής του Μουσείου υπολογίζεται – βάσει των τευχών δημοπράτησης – ότι θα κοστίσει 3,7 εκατομμύρια ευρώ.

Το Ναυτιλιακό Μουσείο θα στεγαστεί σε δύο εφαπτόμενα κτήρια, το ιστορικό δημοτικό σχολείο «Καρράδειο» και τον πρώην νηπιακό σταθμό. Η επανάχρηση των κτηρίων σε μουσειακό χώρο 900 τετραγωνικών μέτρων στοχεύει να τα εντάξει ξανά στη ζωή του οικισμού των Καρδαμύλων. Η έκθεση των μόνιμων συλλογών στο ισόγειο της «Καρράδειου» Σχολής διαμορφώνεται με τη δημιουργία ενός εσωτερικού κελύφους, εμπνευσμένου από τα υλικά και την ανατομία του πλοίου. Εξάλλου, οι μορφές των κατασκευών και τα υλικά έχουν έμμεση αναφορά στα σιδερένια πλοία, αυτά με τα οποία αναπτύχθηκε η καρδαμυλίτικη ναυτιλία.

Επίσης, θα διαμορφωθούν αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και περιοδικών εκθέσεων, πωλητήριο και καφέ, αποθηκευτικοί χώροι, γραφεία, βιβλιοθήκη και χώροι υγιεινής. Η συνένωση των δύο κτηρίων και οι κατάλληλες εσωτερικές διαμορφώσεις θα δημιουργήσουν, εξάλλου, ένα σύγχρονο μουσειακό χώρο, προσβάσιμο στα ΑμεΑ.

Το Μουσείο θα έχει, επίσης, διαδραστικό ρόλο, καθώς μέσα στον εκθεσιακό χώρο θα δημιουργηθεί μια ειδική διαδρομή για παιδιά και εφήβους με θέμα «Γίνε καπετάνιος». Επιλεγμένα σημεία ενδιαφέροντος προσφέρουν ένα «νήμα», όπου γονείς και παιδιά μπορούν να ακολουθήσουν μαζί, για να δουν το Μουσείο μέσα από διαδικασία ανακάλυψης και παιχνιδιού. Θα ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο 24 ώρες το 24ωρο «Το Μουσείο θα αντιπροσωπεύει επάξια την καρδαμυλίτικη ναυτιλία. Θα είναι ένα Μουσείο σύγχρονο και πρωτοποριακό που θα ανανεώνεται συνεχώς, με χαρακτήρα επιμορφωτικό και με τη βοήθεια της τεχνολογίας δεν θα μένει μόνο στον χώρο του κτηρίου, αλλά θα ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο 24 ώρες το 24ωρο» ανέφερε η πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Καρδαμύλια Ναυτοσύνη», Φωτεινή Ξυλά – Φαφαλιού.

[images cols=”three” lightbox=”true”] [image link=”6364″ image=”6364″] [image link=”6366″ image=”6366″] [image link=”6367″ image=”6367″] [image link=”6368″ image=”6368″] [/images]

 

Απάντηση