Πλωτά φωτοβολταϊκά στη Σιγκαπούρη

Η Σιγκαπούρη είναι μια πόλη και κράτος ταυτόχρονα στο νότιο άκρο της χερσονήσου της Μαλαισίας που η έκταση της φθάνει τα 710 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ αποτελεί τη δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στον κόσμο καθώς συγκεντρώνει πληθυσμό 5,1 εκατ. κατοίκων. Η Σιγκαπούρη είναι το πιο μικρό κράτος της Νοτιοανατολικής Ασίας αλλά ταυτόχρονα ένα από τα πλέον εξελιγμένα οικονομικά.

Λόγω της μικρής έκτασής της, πολύ περιορισμένος ελεύθερος χώρος και λίγες στέγες είναι πραγματικά αδύνατη η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού πάρκου. Αλλά από την άλλη πλευρά είναι μία περιοχή ευλογημένη με υψηλή ακτινοβολία του ήλιου, και πραγματικά είναι κρίμα να αφεθεί τόσο φως και να πάει τόση ενέργεια χαμένη.

Η σύγχρονη πόλη-κράτος της νοτιοανατολικής Ασίας προβάλλει ως ιδανικός υποψήφιος για την εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών καθώς έχει επαρκείς υδάτινους πόρους για να φιλοξενήσει πλωτά πάνελ. Το έργο θα υλοποιήσει το Συμβούλιο Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (PUB). Το πλωτό πάρκο θα εγκατασταθεί στον Αποταμιευτήρα Υδάτων Τένγκε και θα πλαισιώσει ηλιακά επί στέγης στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Choa Chu Kang Waterworks.

Μαζί τα δύο συστήματα θα μπορέσουν να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες 1000 νοικοκυριών.
Η κατασκευή τους αναμένεται να ξεκινήσει εντός του μήνα που διανύουμε. Όσον αφορά στον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των φωτοβολταϊκών στον αποταμιευτήρα αυτός θα είναι μάλλον θετικός: θα περιοριστεί η απώλεια νερού λόγω εξάτμισης, ενώ θα μειωθεί και η ανάπτυξη άλγης.

Το σημαντικότερο όμως πλεονέκτημα του έργου είναι ότι δεν θα απαιτήσει τη χρήση του περιορισμένου και πολύτιμου ελεύθερου χώρου της Σιγκαπούρης. Υπάρχουν λίγα μέρη στον κόσμο όπου το επιπλέον κόστος των πλωτών φωτοβολταϊκών δεν τα καθιστά μη ανταγωνιστικά με το κόστος της γης: η Σιγκαπούρη είναι ένα από αυτά.

Απάντηση