Παγκόσμιο Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής

Ένα κτήριο-τοπόσημο στην καρδιά της πόλης της Σιγκαπούρης, το Μαρίνα Μπέι Σαντς (Marina Bay Sands) φιλοξένησε το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής που πραγματοποιήθηκε 2 έως 4 Οκτωβρίου.

1.750 και πλέον αρχιτέκτονες παρουσίασαν το έργο της συνεργασίας τους, εκπροσωπώντας πάνω από 60 χώρες του κόσμου. Εν μέσω αυτών, 301 αρχιτεκτονικές ομάδες επιλέχθηκαν για να διαγωνιστούν για το Παγκόσμιο Βραβείο του Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής.

Τρεις προσωπικότητες της διεθνούς αρχιτεκτονικής προλόγισαν το Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής. Αυτοί είναι ο Ντιετμάρ Εμπερλε (Dietmar Eberle), καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης (ΕΤΗ Zurich), ο Τσαρλς Τζενκς (Charles Jencks), Αμερικανός θεωρητικός της Αρχιτεκτονικής με ενδιαφέρον στη γλυπτική τοπίου, γνωστός για τις απόψεις του για το μοντερνισμό και μεταμοντερνισμό, και η Αμερικανίδα αρχιτέκτονας Τζέιν Γκανγκ (Jeanne Gang).

Μέσα σε μια εορταστική ατμόσφαιρα, προβλήθηκε ένας διάλογος αρχιτεκτονικών ιδεών και τάσεων μέσα από το βλέμμα 95 διεθνών κριτών και 70 ομιλητών και πολλών παρουσιάσεων. Το φεστιβάλ συνέθεσε μια συναρπαστική διαδρομή ιδεών μέσα από ένα κτήριο που εξαρχής βρίσκεται σε χορό αρχιτεκτονικής κατά μήκος τριών συνδεδεμένων μεταξύ τους ουρανοξυστών. Εκεί η αρχιτεκτονική ξαναστηνάντησε την ιδέα με την ευχή να προκαλέσει τη φαντασία όλων μας για το μέλλον του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και της πόλης.

Το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής είναι μια μεγάλη διοργάνωση για παρεμβάσεις αστικού σχεδιασμού. Πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε το 2008 στη Βαρκελώνη. Παρέμεινε στην ισπανική αυτή πόλη άλλα τέσσερα χρόνια και από πέρυσι «εγκαταστάθηκε» στη Σιγκαπούρη. Το φεστιβάλ συγκεντρώνει εξαιρετικές δημιουργίες απ’ όλο τον κόσμο, ενώ τα βραβεία που απονέμει φιλοδοξούν να αποκτήσουν το κύρος των «όσκαρ» (Pritzker Prize), της Αρχιτεκτονικής. Μέχρι τώρα στο πάνελ της κριτικής επιτροπής έχουν καθίσει μεταξύ άλλων ο Νόρμαν Φόστερ και η Ζάχα Χαντίντ.

Πιο συγκριμένα οι νικητές ανά κατηγορία ήταν:

Bars & Εστιατόρια
Ammo Bar + Restaurant by Wang (Χονγκ Κονγκ)

Δημιουργική επαναχρησιμοποίηση
Dardanel Administration Building by Alatas Architecture & Consulting (Τουρκία)

Πολιτισμός
Auckland Art Gallery Toi o Tamaki by Francis-Jones Morehen Thorp, fjmt + Archimedia (Architects in Association) (Νέα Ζηλανδία)

Έκθεση
Hublot Pop-up store by Asylum Creative Pte Ltd (Σιγκαπούρη)

Εκπαίδευση
DPS Kindergarten School by Khosla Associates (Ινδία)

Υγεία
Knowledge Centre, St. Olavs Hospital by Nordic Office of Architecture (Νορβηγία)

Ξενοδοχεία
Parkroyal on Pickering by WOHA (Σιγκαπούρη)

Γραφεία
Clemenger BBDO by HASSELL (Αυστραλία)

Κατοικίες
Carrer Avinyo by David Kohn Architects (Ισπανία)

Εμπορικά κέντρα
Emporia by Wingårdh arkitektkontor (Sweden)

Καταστήματα
Tashya by charged voids (Ινδία)

Μεταφορές
Barrakka Lift by Architecture Project (Μάλτα)

Κατά την τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ, οι νικητές κάθε κατηγορίας είχαν τη ευκαιρία να παρουσιάσουν τα έργα μπροστά στην κριτική επιτροπή και το κοινό. Η κριτική επιτροπή, που αποτελούνταν από τους Ken Tadashi Oshima (University of Washington), Ken Yeang (Llewelyn Davies Yeang), Patrick Bellew (Atelier Ten), Jeanne Gang (Studio Architects Gang) και Dietmar Eberle (Eberle Baumschlager), έδωσε το Παγκόσμιο βραβείο για το Κτήριο της Χρονιάς στη νέα Γκαλερί Auckland Art Gallery Toi o Tamaki, από τον Francis-Jones Morehen Thorp (FJMT) και Archimedia. Άλλα projects που βραβεύθηκαν από το WAF είναι το εργο τοπίο της Χρονιάς Australian Garden by Taylor Cullity Lethlean + Paul Thompson (Landscape Project of the Year), το μελλοντικό project της Χρονιάς , National Maritime Museum in China by Cox Rayner Architects (Future Project of the Year) και τέλος με την καλύτερη εσωτερική διακόσμηση του 2013 τιμήθηκε το διαμέρισμα της οδού Avinyó στη Βαρκελώνη έργο του αρχιτέκτονα Kohn.

[images cols=”three” lightbox=”true”]
[image link=”5279″ image=”5279″]
[image link=”5281″ image=”5281″]
[image link=”5283″ image=”5283″]
[image link=”5285″ image=”5285″]
[image link=”5288″ image=”5288″]
[image link=”5290″ image=”5290″]
[image link=”5292″ image=”5292″]
[/images]

Απάντηση