Περαιτέρω πτώση των τιμών των κατοικιών τα επόμενα τρίμηνα, αν και με χαμηλότερο ρυθμό υποχώρησης, προβλέπει η ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική, που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη 18 Ιουνίου. Σύμφωνα με την ΤτΕ, η ιδιαίτερα περιορισμένη ζήτηση και η υπερπροσφορά διαθέσιμων προς πώληση κατοικιών εξακολουθούν να συνθέτουν το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στην κτηματαγορά, εξέλιξη που αποδίδεται στα υψηλά ποσοστά ανεργίας, στη φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων και στην έλλειψη ρευστότητας.
Άλλωστε, είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως προέκυψε από σχετική έρευνα της ΤτΕ, κατά το 2014, μόλις το 23% των αγοραπωλησιών κατοικιών πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή τραπεζικού δανεισμού. Παράλληλα, το μέσο ποσοστό δανειοδότησης ανήλθε σε περίπου 38% επί της συνολικής αξίας του ακινήτου. Παρ’ όλα αυτά, από τους τελευταίους μήνες του 2013 και σχεδόν στο σύνολο του 2014, εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης της πτωτικής πορείας των τιμών, καθώς σε κάθε τρίμηνο από τότε, ο ετήσιος ρυθμός πτώσης των αξιών επιβραδύνεται, τάση που διατηρήθηκε και κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο, όταν οι τιμές των διαμερισμάτων υποχώρησαν κατά 3,9% κατά μέσον όρο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Σημειωτέον ότι για το σύνολο του 2014, οι τιμές μειώθηκαν κατά 7,5%, έναντι μείωσης κατά 10,9% το 2013.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, από το 2008 μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2015, η συνολική μείωση των τιμών των κατοικιών έχει διαμορφωθεί σε 38% κατά μέσον όρο (στοιχεία των πιστωτικών ιδρυμάτων), ενώ η πτώση είναι ακόμη μεγαλύτερη με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνονται από τα κτηματομεσιτικά γραφεία. Τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, με τη Θεσσαλονίκη να καταλαμβάνει την αρνητική αυτή πρωτιά, καθώς οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά 42,2%, έναντι πτώσης κατά 40,4% στην Αθήνα. Αντίστοιχα, η κάμψη των τιμών στις άλλες μεγάλες πόλεις διαμορφώνεται σε 36% και στις λοιπές περιοχές σε 33,4%. Αντίστοιχα, τα μεγαλύτερης επιφάνειας ακίνητα που βρίσκονται στις ακριβότερες περιοχές της χώρας έχουν επίσης καταγράψει τις μεγαλύτερες απώλειες την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Έτσι, το αγοραστικό ενδιαφέρον έχει περιοριστεί σε παλαιότερα, μικρότερα και φθηνότερα ακίνητα που βρίσκονται σε μεσαίου κόστους περιοχές, τάση που παρατηρήθηκε και το 2014.
Όσον αφορά τον κλάδο των επαγγελματικών ακινήτων, η ΤτΕ επισημαίνει ότι οι τιμές πώλησης κατά το 2014 μειώθηκαν κατά 3,3% σε ό,τι αφορά τα κτίρια γραφείων και μόλις 1% σε ό,τι αφορά τα καταστήματα. Η αντίστοιχη πτώση κατά το 2013 είχε διαμορφωθεί σε σχεδόν 10% για τα γραφεία και 8,8% για τα καταστήματα, δείγμα της αποκλιμάκωσης του ετήσιου ρυθμού υποχώρησης των τιμών και ενδεικτική της τάσης σταθεροποίησης της αγοράς κατά τη διάρκεια του 2014, κάτι άλλωστε που παρατηρήθηκε και στα αποτελέσματα των εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητα.
ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ