Οι 10 πιο οικολογικές πόλεις…

Το Μόναχο της Γερμανίας, το Τόκιο της Ιαπωνίας, το Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, η Μελβούρνη της Αυστραλίας, το Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, η Μπογκοτά της Κολομβίας, η Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, η πόλη του Μεξικού του Μεξικού, η Κοπεγχάγη της Δανίας και η Σιγκαπούρη της Σιγκαπούρης είναι σύμφωνα με τη Siemens και το δίκτυο «C40 Cities Climate Leadership Group» (C40) οι νικήτριες πόλεις των πρώτων Βραβείων «City Climate Leadership Awards».

Οι 10 πόλεις δε βραβεύτηκαν τυχαία, αλλά πήραν βραβεία για την εξαιρετική προσπάθειά τους να αναπτύξουν το περιβάλλον τους καθώς και για τις καμπάνιες τους κατά της κλιματικής αλλαγής.

Το Μόναχο βραβεύτηκε για το Σχέδιο «100% Green Power», που προβλέπει τη παραγωγή αρκετής «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες του Δήμου μέχρι το 2025, ώστε να καλύψει τις ανάγκες σε ηλεκτρισμό ολόκληρου του Δήμου με το λιγότερο 7.5 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες (kWh) το χρόνο. Αυτό προβλέπεται να κάνει το Μόναχο την πρώτη πόλη παγκοσμίως με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου που θα βασίζεται αποκλειστικά στην ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.

Το Τόκιο βραβεύτηκε για το πρόγραμμα «Cap and Trade Program», το πρώτο παγκοσμίως όταν εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο του 2010 το οποίο σχεδιάζει την ελάττωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα μεγάλα εμπορικά και βιομηχανικά συγκροτήματα. Κατά το πρώτο έτος που εφαρμόστηκε, επιτεύχθηκε ελάττωση 13% στις εκπομπές περισσότερων από 1.100 εγκαταστάσεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ενώ ακολούθησε μία επιπλέον ελάττωση 10%, οδηγώντας σε συνολική μείωση κατά περισσότερο από 7 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Το Ρίο Ντε Τζανέιρο της τρομερής φτώχιας, 20% του πληθυσμού του οποίου ζει σε μη καταγεγραμμένους καταυλισμούς, βραβεύτηκε για την ολοκληρωμένη στρατηγική αστικής ανάπλασης «Morar Carioca Program». Με 55 έργα να έχουν ήδη ολοκληρωθεί, το πρόγραμμα έχει άμεση επίδραση στο περιβάλλον, την υγεία και τη φροντίδα περισσότερων από 200.000 κατοίκων.

Η Μελβούρνη βραβεύτηκε για το πρόγραμμα των Βιώσιμων Κτιρίων της, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που υποστηρίζει ιδιοκτήτες και διαχειριστές στη βελτίωση των υποδομών ενέργειας και ύδρευσης των ιδιωτικών κτιρίων της πόλης, με χρηματοδότηση από το Δήμο βάσει ενός πρωτοποριακού συστήματος με επίκεντρο το φόρο ακίνητης περιουσίας.

Το Σαν Φρανσίσκο βραβεύτηκε για το πρόγραμμα μηδενικών αποβλήτων με χρονικό στόχο το 2020. Πρωτοξεκίνησε το 2002 και περιλαμβάνει ολοκληρωμένα πλάνα στη διαχείριση αποβλήτων, πετυχαίνοντας τον εκπληκτικό στόχο του 80% στη διοχέτευση αποβλήτων σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Η Μπογκοτά βραβεύτηκε για την προσπάθειά της να μετατρέψει σε οικολογικό το στόλο των λεωφορείων και των ταξί της. Το “Transmilenio”, το σύστημα γρήγορου Transit της πόλης, έχει πετύχει ετήσια ελάττωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα άνω των 350.000 τόνων. Ταυτόχρονα, γίνεται προσπάθεια αντικατάστασης του υπάρχοντος στόλου diesel λεωφορείων με υβριδικά και πλήρως ηλεκτρικά, ώστε να υπάρξει ολοκληρωτική μετάβαση μέχρι το 2024, ενώ εφαρμόζεται πιλοτικό πρόγραμμα με ηλεκτρικά ταξί, με σκοπό τη μετατροπή του 50% του στόλου μέχρι το 2023.

Η Νέα Υόρκη βραβεύτηκε για το ολοκληρωμένο πρόγραμμα «A Stronger, More Resilient New York», που επικεντρώνεται στην ανοικοδόμηση κοινοτήτων που καταστράφηκαν από το τυφώνα Sandy και στην ενδυνάμωση της αντοχής των υποδομών και των κτιρίων σε ολόκληρη τη πόλη. Από τις 250 παρεμβάσεις που προβλέπει, οι 60 θα έχουν υλοποιηθεί έως το τέλος του 2013, με 10 δισεκατομμύρια δολάρια να έχουν ήδη παρθεί για το σκοπό αυτό.

Η Πόλη του Μεξικού, όπου θεωρούνταν μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990 η πόλη με τη μεγαλύτερη ρύπανση στη Γη, βραβεύτηκε για το πρόγραμμα «ProAire», στο πλαίσιο του οποίου πέτυχε απίστευτη σε έκταση μείωση της τοπικής μόλυνσης του αέρα και των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα τα τελευταία 20 χρόνια. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μέτρα για τη μείωση των εκπομπών από τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις και τα αυτοκίνητα, για το περιορισμό της άναρχης δόμησης μέσα στη πόλη, καθώς και πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης του κόσμου.

Η Κοπεγχάγη βραβεύτηκε για το σχέδιό της «2025 Climate Plan», που βάση αυτού του σχεδίου, η πόλη θα είναι 100% πράσινη μέχρι το 2025. Το πρόγραμμα βάζει μεγάλους στόχους για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα κτίρια, που αντιστοιχούν στο 75% των συνολικών εκπομπών της πόλης, με απώτερο στόχο τη μείωση των συνολικών εκπομπών της πόλης κατά 400.000 τόνους μέχρι το 2025.

Η Σιγκαπούρη βραβεύτηκε για το σύστημα Έξυπνων Μεταφορών χάρη στο οποίο το κυκλοφοριακό της σύστημα θεωρείται ένα από τα καλύτερα στο κόσμο! Αυτό επιτεύχθηκε ενσωματώνοντας ορισμένα πρωτοποριακά τεχνολογικά συστήματα, όπως ένα από τα πρώτα συστήματα ηλεκτρονικής τιμολόγησης οδικών μεταφορών παγκοσμίως, πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για την κυκλοφορία μέσω ταξί εξοπλισμένων με συσκευές GPS, και ένα ιδιαίτερα ολοκληρωμένο σύστημα δημόσιων μεταφορών.

[images_grid auto_slide=”no” auto_duration=”1″ cols=”three” lightbox=”yes” source=”media: 7114,7116,7117,7118,7120,7121,7122,7123,7124,7125″][/images_grid]

Απάντηση