Οι κάτοικοι του Ελσίνκι δεν θα χρειάζεται να χρησιμοποιούν αυτοκίνητα στο μέλλον

Το φιλόδοξο σχέδιο της φιλανδικής πρωτεύουσας περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα αποτελεσματικό για το δημόσιο συγκοινωνιακό δίκτυο, το οποίο θα καθιστά το αυτοκίνητο απλά περιττό. Το Ελσίνκι έχει ένα σχέδιο για τις μετακινήσεις, χωρίς να χρειάζονται οι κάτοικοί να χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο για να ταξιδεύουν με άνεση.

Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει τη σταδιακή «μεταμόρφωση» του υπάρχοντος δικτύου δημόσιων μεταφορών σε ένα περιεκτικό σύστημα «κινητικότητας σε ζήτηση», τόσο καλό που δε θα υπάρχει λόγος να αγοράσει κάποιος αυτοκίνητο. Το πλάνο είναι ο μετασχηματισμός των παραδοσιακών μέσων μεταφοράς, δίνοντας στους πολίτες τη δυνατότητα να επιλέγουν σε πραγματικό χρόνο τον τρόπο και το μέσο μεταφοράς τους. Θα μπορούν έτσι να επιλέξουν με κριτήριο την τιμή και την ευελιξία, κερδίζοντας μέσα από την ευκολία χρήσης.

Οι συνδρομητές της υπηρεσίας θα ορίζουν μια αφετηρία και έναν προορισμό και η εφαρμογή θα εμφανίζει για αυτούς μια πληθώρα επιλογών, από οχήματα χωρίς οδηγούς, μικρά λεωφορεία και ποδήλατα, ακόμη και φέρυ, όλα ως το σύνολο μιας δημόσιας υπηρεσίας. Το ότι η πόλη δεν αστειεύεται φανερώνει η παρουσίαση πέρυσι του Kutsuplus, ενός μικρού λεωφορείου, στο οποίο οι επιβάτες μπορούν να επιλέξουν τα σημεία που θα κατέβουν και ανέβουν μέσω smartphones!

Οι κεντρικές αρτηρίες της πόλης ασφυκτιούν και μια τέτοια προοπτική φαντάζει ως ανάσα για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Ελσίνκι. Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν γίνεται να απαλειφθεί η ιδιοκτησία αυτοκινήτων, αφού πολλοί Φινλανδοί έχουν εξοχικά θέρετρα, στα οποία πηγαίνουν με τα αυτοκίνητά τους. Φανερώνει όμως την προοδευτικότητα μιας πόλης που κατανοεί τα προβλήματά της και ψάχνει ρεαλιστικές λύσεις.

Απάντηση