Νορβηγία: Κτήριο εμπνευσμένο από το… Jenga!

Το αρχιτεκτονικό γραφείο A-Lab στη Νορβηγία ανέλαβε να δημιουργήσει ένα μεγάλο κτήριο γραφείων στο χώρο του πρώην βασικού αεροδρομίου στο Όσλο και το αποτέλεσμα εξέπληξε τους πάντες.

Μια εντυπωσιακή δομή, όπου θα στεγάζονται τα γραφεία της εταιρείας Statoil, δεσπόζει στο σημείο, ο σχεδιασμός της οποίας θυμίζει ούτε λίγο ούτε πολύ ένα γιγαντιαίο παιχνίδι Jenga. Οι τρεις όροφοι του κτηρίου είναι τοποθετημένοι ο ένας πάνω στον άλλον, χωρίς όμως τα μπλοκ να εφαρμόζουν απόλυτα μεταξύ τους, κι αυτό με σκοπό να επιτραπεί στο φυσικό φως να μπαίνει ανεμπόδιστα στο εσωτερικό από όλες τις πλευρές αλλά και από τις οροφές!

Το κτήριο στεγάζει πάνω από 2.500 υπαλλήλους, οι οποίοι έχουν εκπληκτική θέα στο φιόρδ Fornebu, ενώ ο προσεγμένος σχεδιασμός προσφέρει όλες τις ανέσεις στους υπαλλήλους έτσι ώστε να απολαύσουν ένα δημιουργικό οκτάωρο στη δουλειά τους.

«Η ιδέα δημιουργήθηκε από την ανάγκη μας να εκμεταλλευτούμε τόσο τον περιβάλλοντα χώρο όσο και το γεγονός ότι το φως είναι λίγο εδώ. Έτσι έπρεπε να μπαίνει στο κτήριο από παντού, χωρίς εμπόδια. Αν οι όροφοι ήταν τοποθετημένοι ο ένας πάνω στον άλλον, αυτό δεν θα ήταν εφικτό και θα χάναμε και την εκπληκτική θέα», αναφέρει ο υπεύθυνος. Και συμπληρώνει: «Όσο για το Jenga, η ομοιότητα φάνηκε στο τέλος των εργασιών και μας άρεσε πολύ».

[images cols=”three” lightbox=”true”]
[image link=”5077″ image=”5077″]
[image link=”5076″ image=”5076″]
[image link=”5074″ image=”5074″]
[image link=”5073″ image=”5073″]
[image link=”5072″ image=”5072″]
[/images]

 

Απάντηση