Μυτιληναίος: Έτος – Σταθμός το 2016 για τον Κλάδο της Ενέργειας

Έτος – σταθμός αναμένεται ότι θα είναι το 2016 για τον κλάδο της ενέργειας, λόγω των τιμών του φυσικού αερίου και των προωθούμενων αλλαγών στην αγορά, όπως υπογράμμισε την Τρίτη ο επικεφαλής του ομίλου Μυτιληναίος, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, κατά την παρουσίαση του ομίλου στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.
Συγκεκριμένα, το πρώτο τρίμηνο του 2016 η ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο εκτιμάται ότι θα είναι πλήρως ανταγωνιστική έναντι της λιγνιτικής, γεγονός που καθιστά τις μονάδες φυσικού αερίου πολύ πιο ελκυστικές.
Σημειώνεται ότι ο όμιλος ελέγχει τρεις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής ισχύος περίπου 1.300 μεγαβάτ με καύσιμο φυσικό αέριο, ενώ μέσω μικτής εταιρείας με την Motor Oil, είναι ο μοναδικός μέχρι στιγμής ανεξάρτητος εισαγωγέας και προμηθευτής φυσικού αερίου.
Σε ό,τι αφορά την Αλουμίνιον της Ελλάδος (ΑτΕ) ο κ. Μυτιληναίος είπε ότι ο όμιλος κατάφερε το κόστος αλουμινίου το 2016, να είναι χαμηλότερο από το 2005, όταν εξαγόρασε την εταιρεία.
Το επίτευγμα αυτό, τόνισε, έγινε πραγματικότητα όχι μόνο με ευχολόγια, αλλά και με την εφαρμογή ενός προγράμματος επενδύσεων που έφτασε τα 300 εκατομμύρια ευρώ και το πρόγραμμα «ΜΕΛΛΟΝ» για τη μείωση του κόστους παραγωγής, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2013.
Αναφορικά με την εξέλιξη των μεγεθών στην ΑτΕ, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι λόγω της κατάστασης της αγοράς, αναμένεται μια μείωση στα αποτελέσματα του δεύτερου εξαμήνου σε σχέση με το πρώτο.
Ωστόσο όπως είπε, από το πρώτο τρίμηνο του 2016 αναμένεται ανάκαμψη της κερδοφορίας του τομέα, κυρίως λόγω εφαρμογής του νέου προγράμματος «Excellence» που στοχεύει στην διατήρηση της ανταγωνιστικότητας, καθώς και της αναμενόμενης πτώσης των τιμών του φυσικού αερίου.
Για την ΜΕΤΚΑ, ο κ. Μυτιληναίος είπε ότι συνεχίζει με επίκεντρο τη διεθνή της πορεία σε μια αγορά που συνεχίζει να διέρχεται κρίση.
Όπως ανέφερε, μέσα στις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί ένα νέο έργο στο Πουέρτο Ρίκο από τη METKA EGN, το μικτό σχήμα της ΜΕΤΚΑ με τον όμιλο ΕΓΝΑΤΙΑ.
To 3o τρίμηνο του 2015 η οικονομική επίδοση της ΜΕΤΚΑ αναμένεται μειωμένη, προσέθεσε, επισημαίνοντας ότι θα ανακάμψει το 4ο τρίμηνο, με συνολικά ικανοποιητικά αποτελέσματα για το σύνολο της φετινής χρήσης.

Απάντηση