Μοναδικές δημιουργίες… από ανακυκλωμένο αλουμίνιο

«Το Κρατικό Μουσείο Ερευνών της Ρωσικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών ανοίγει για πρώτη φορά τις πόρτες του σε… Έλληνα καλλιτέχνη και υποδέχεται την ατομική έκθεση του διάσημου Έλληνα γλύπτη Νίκου Φλώρου» Διάσημα γλυπτά κοστούμια του Έλληνα γλύπτη Νίκου Φλώρου θα παρουσιαστούν από τις 6 Μαρτίου ως τις 6 Απριλίου 2014 στο «Κρατικό Μουσείο Ερευνών της Ρωσικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών» στην Αίθουσα του Ραφαήλ. Χορηγός της έκθεσης θα είναι ο Δήμος Τρίπολης.

Ο Δήμαρχος Τρίπολης, κύριος Ιωάννης Σμυρνιώτης για να τιμήσει τον διεθνή Αρκάδα, θα εγκαινιάσει την έκθεση στα πλαίσια του προγράμματος: «Τρίπολη ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – 2021». Ο Νίκος Φλώρος έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο για τη «μοναδική μέθοδο κατασκευής γλυπτών» από ανακυκλώσιμα υλικά αλουμινίου.

Η έκθεση θα γίνει μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Πολιτισμού της Μόσχας όταν τα εκθέματα του συμπατριώτη μας καλλιτέχνη βρίσκονταν στη Μόσχα στο Μεγάλο Παλάτι του Κρατικού Μουσείου «Tsaritsyno Museum and Reserve». Ο Νίκος Φλώρος αφιερώνει την συγκεκριμένη έκθεση στη Γυναίκα και θα παρουσιαστούν τα διάσημα γλυπτά κοστούμια του τα οποία είναι εμπνευσμένα από δύο μεγάλες γυναικείες προσωπικότητες, την Γκρέυς Κέλλυ και την Μαρία Κάλλας. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 6 Μαρτίου την ημέρα της Γυναίκας.

Την πιο σημαντική γυναίκα για τον Έλληνα καλλιτέχνη συμβολίζει η χώρα του, η Ελλάδα, «Γυναίκα που γέννησε τον πολιτισμό». Ο curator της έκθεσης είναι ο Αριστοτέλης Καραντής, φωτογράφος ο Ήλίας Διαμαντάκος και υπεύθυνη οργανώτρια η Julia Sysalova. Ποιός είναι ο Νίκος Φλώρος Ο Νίκος Φλώρος γεννήθηκε στην Τρίπολη Αρκαδίας. Παρόλο την επί δεκαετία διαμονή του στην Νέα Υόρκη και τα συνεχή του ταξίδια η αγάπη του για την πατρίδα του παραμένει ζωντανή. Σε όλες τις συνεντεύξεις του στα διεθνή τηλεοπτικά πρακτορεία μιλάει την ελληνική γλώσσα και φοράει πάντα την «ελληνική σημαία».

Στόχος του η διάδοση της ελληνικότητας μέσω της τέχνης και η μεταφορά του ελληνικού πνεύματος ανά τον κόσμο. Τα γλυπτά έργα του βασίζονται σε: πρωτότυπα, αυθεντικά σχέδια, είναι χειροποίητης κατασκευής από σύνθεση ασυνήθιστων, ανακυκλώσιμων υλικών, όπως κουτιά αλουμινίου και μεταλλικά σύρματα, τα οποία ο καλλιτέχνης μετασχηματίζει με ένα δικό του μοναδικό τρόπο σε ένα εντελώς καινούριο υλικό, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως “μεταλλική ίνα υφάσματος με μεταξένια υφή” που είναι το πρωτογενές μέρος των δημιουργημάτων του. Για τη μοναδική μέθοδο κατασκευής πήρε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 2003.

Έχει πραγματοποιήσει εκθέσεις : National Museum of Women in the Arts, Washington D.C. ως ο «μοναδικός σε όλο τον κόσμο», στον οποίο ανατέθηκε για την 30η επέτειο από το θάνατό της Πριγκίπισσας Grace, να δημιουργήσει γλυπτό, στο Παλάτι του Μονακό προσκεκλημένος από το Πριγκιπάτο υπό την αιγίδα του Πρίγκιπα Αλβέρτου, Παλάτι του Hofburg στην Βιέννη, Whitney Museum of American Art, Metropolitan Club, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μέγαρο Μελά της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, τον Ιούνιο του 2013, Μπολόνια της Ιταλίας για τον εορτασμό των 250 χρόνων από την ίδρυση της παλαιότερης όπερας στον κόσμο και σε πολλά άλλα. Το έργο του έχει λάβει παγκόσμια αναγνώριση και διακρίσεις καθώς έχει καλυφθεί από διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ο Νίκος Φλώρος έχει βραβευτεί με το 1ο Βραβείο για το κοστούμι “Red Queen Elizabeth”(η απονομή έγινε από τον Harold Koda, έφορο του Metropolitan Museum of Art Costume), με το 1ο Βραβείο για το κοστούμι “SilverElizabeth I”, από το French Heritage Society στο “Young Friends Heritage Society” και με το Χρυσό παράσημο «Τεχνών και Επιστημών» του Albert Schweitzer Foundation της Βιέννης και το Global Thinkers Forum. Το εκπαιδευτικό σύστημα της Βραζιλίας επέλεξε να συμπεριλάβει το καλλιτεχνικό έργο του Νίκου Φλώρου στην εκπαίδευση μέσω των σχολικών βιβλίων.

[images_grid auto_slide=”no” auto_duration=”1″ cols=”three” lightbox=”yes” source=”media: 12676,12678,12679,12680″][/images_grid]

Απάντηση