Μια εξελιγμένη πόρτα…

Χρησιμοποιώντας ένα περιστρεφόμενο σύστημα αναδίπλωσης ο Αυστριακός καλλιτέχνης Klemens Torggler επανασχεδίασε ριζικά μία πόρτα δημιουργώντας ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα!

Αντί για ένα ενιαίο ορθογώνιο πίνακα που συνδέεται με ένα πλαίσιο με δύο μεντεσέδες, η Evolution Door του Torggler μπορεί στη στιγμή με μία κίνηση να χωριστεί και να διπλωθεί σε τέσσερα τριγωνικά τμήματα αλλά και να μετατραπεί σε ένα ορθογώνιο πλαίσιο.

Τα δύο μισά της πόρτας είναι συνδεδεμένα με άξονες στο κάτω και στο πάνω μέρος του πλαισίου και έναν μεντεσέ στη μέση. Με ένα απαλό τράβηγμα τα δύο φύλλα της πόρτας γλιστρούν από την είσοδο και διπλώνονται. «Η ειδική αυτή κατασκευή καθιστά δυνατό να μετακινηθεί η πόρτα στο πλάι» εξήγησε ο Torggler και πρόσθεσε «Αυτή η τεχνική «τέχνασμα» ανοίγει την πόρτα για νέες εφαρμογές.»

Ο Torggler αποκαλεί το σύστημα “Drehplattentür”, το οποίο μεταφράζεται ως «αναστρεφόμενη πόρτα». Ο καλλιτέχνης, που εδρεύει στη Βιέννη, έχει ασχοληθεί με αυτήν την ιδέα για μια σειρά ετών και έχει δημιουργήσει μία σειρά από ξεχωριστές λύσεις.

Στα πρώτα σχέδια του χρησιμοποίησε δύο μεταλλικές ράβδους για να συνδέσει δύο τετράγωνα που διαχωρίζονταν και συνέκλιναν με μία κίνηση. Ανέπτυξε και μια δεύτερη τεχνική ένα καμπύλο κομμάτι που επέτρεψε στα δύο τμήματα να κινηθούν πιο ομαλά από ό, τι στον προηγούμενο σχεδιασμό του. Το τριγωνικό σχέδιο είναι και το πιο πρόσφατο. Ο Torggler έχει πειραματιστεί με γυαλί, ξύλο και μέταλλο, καθώς και με τη δημιουργία μεγαλύτερων διπλών πορτών και οθονών που διαχωρίζουν ολόκληρες αίθουσες.

[images_grid auto_slide=”no” auto_duration=”1″ cols=”three” lightbox=”yes” source=”media: 12758,12760,12762,12764,12766″][/images_grid]

Απάντηση