Με την Βιοχάλκο εγκαινιάζει η ΔΕΗ τις Συμφωνίες για την Υψηλή Τάση

Με τον όμιλο Βιοχάλκο εγκαινιάζονται οι συμφωνίες της ΔΕΗ για τις εκπτώσεις στην υψηλή τάση, ύστερα και από τη σχετική απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης της εταιρείας.

Είχαν προηγηθεί οι συμφωνίες με τους μεγάλους πελάτες της μέσης τάσης, με τους οποίους ρυθμίσθηκε και η αποπληρωμή των υποχρεώσεων τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ ενέκρινε χθες τα νέα τιμολόγια για την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος στις τρεις θυγατρικές εταιρίες του ομίλου Βιοχάλκο, που εντάσσονται στην υψηλή τάση, ήτοι, τις, Σιδενόρ και Sovel, που δραστηριοποιούνται στον τομέα του χάλυβα και την ΕΛΒΑΛ, στον τομέα του αλουμινίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η έκπτωση που θα παρέχεται από τη ΔΕΗ στις εταιρίες αυτές θα είναι 15% στη ζώνη αιχμής και ενδιαμέσου και 40% (15+25%) στη ζώνη ελαχίστου, δηλαδή, τις νυχτερινές ώρες και τα σαββατοκύριακα. Η μέγιστη τιμή που διαμορφώνεται μετά τις εκπτώσεις αυτές υπολογίζεται σε 50 ευρώ ανά MWh, τιμή, ωστόσο, που διαφέρει ανάλογα με το προφίλ της κάθε εταιρίας. Ως όρος για την επίτευξη συμφωνίας ήταν να συμπεριληφθεί και η ρύθμιση για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν με τις συγκεκριμένες εταιρίες από την έως τώρα κατανάλωση τους.

Η ΕΛΒΑΛ, σύμφωνα με τις πληροφορίες του energia.gr, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί με τους τόκους, αποφάσισε να καταβάλει το σχετικό τίμημα άμεσα. Αντίθετα, Σιδενόρ και Sovel συμφώνησαν σε αποπληρωμή σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο δεν έγινε γνωστό. Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι με τις συμφωνίες αυτές ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος για να ολοκληρωθεί και αυτή η εκκρεμότητα της ΔΕΗ με τους πελάτες της υψηλής τάσης, με εκπτώσεις που θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι θα υπάρξει πρόβλημα επίτευξης συμφωνίας με τη Χαλυβουργία Ελλάδος, η οποία διαθέτει δύο εργοστάσια. Το ένα (κλίβανος) ανήκει στην υψηλή τάση και το δεύτερο (ελασματουργείο) στη μέση. Ήδη, η διοίκηση της εταιρίας δεν έχει υπογράψει συμφωνία για το τιμολόγιο της μέσης τάσης και το ίδιο αναμένεται να κάνει και για το αντίστοιχο της υψηλής τάσης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο λόγος έχει να κάνει με το ότι η διοίκηση της Χαλυβουργίας Ελλάδος δεν δέχεται παράλληλη ρύθμιση των οφειλών της στη ΔΕΗ.

Απάντηση