Κύπρος: Κινεζικό Ενδιαφέρον για Επενδύσεις στον Ενεργειακό Τομέα

Ισχυρό φαίνεται πως είναι το κινεζικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Κύπρο, με επίκεντρο τους υδρογονάνθρακες, όπως προκύπτει από τις επαφές που έχει ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κίνα από τις 14 Οκτωβρίου.
Στη συνάντηση που είχε χθες, Πέμπτη, ο κ. Αναστασιάδης με τον πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Πεκίνο, κυριάρχησαν το Κυπριακό, η οικονομία, η ενέργεια και οι προοπτικές που διανοίγονται για να υπάρξει σημαντικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Κύπρο από κινεζικές εταιρείες.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Κύπριος πρόεδρος ανέφερε ότι η συνάντηση αυτή είναι «εξαιρετικά σημαντική, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη ότι ήμουν ο μόνος από τους Ευρωπαίους ηγέτες που προσεκλήθη σε μια άκρως ενδιαφέρουσα Σύνοδο Κορυφής των Ασιατικών Χωρών που αφορά σε επενδύσεις, παραπέμποντας στο παρελθόν στην Οδό του Μεταξιού».
Πρόσθεσε ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Κινέζο ομόλογό του τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και να εμβαθύνουν στα θέματα της οικονομίας, των επενδύσεων στον τουρισμό και στις μεταφορές και ιδιαίτερα στα θέματα που αφορούν την ενέργεια και τις «προοπτικές που διανοίγονται προκειμένου να υπάρξει σημαντικό ενδιαφέρον όσον αφορά επενδύσεις κινεζικών εταιρειών στην Κύπρο».
Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι συζήτησαν επίσης για τις σχέσεις μεταξύ Κίνας και ΕΕ ενώ διαβεβαίωσε τον Κινέζο Πρόεδρο ότι «παρά το μέγεθος της χώρας, εντούτοις θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο, έτσι ώστε οι καλές σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Κίνας να ευοδωθούν μέσα από τη σύναψη της συμφωνίας ελεύθερης αγοράς και εμπορίου».
Ερωτηθείς για την ανταπόκριση που έλαβε από τον πρόεδρο της Κίνας, είπε ότι «υπήρξε σημαντικό ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αναφέρθηκε στην πάγια θέση και στάση της Κίνας στα θέματα αρχών και επανέλαβε τη στήριξη για μια λύση που να βασίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».
Ταυτόχρονα, σημείωσε, ότι «έχουμε συμφωνήσει ότι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι υπουργοί, είτε Μεταφορών είτε Οικονομικών είτε Εμπορίου, θα έχουν χωριστές συναντήσεις, ενώ ήδη ο υπουργός Μεταφορών έχει πραγματοποιήσει συνάντηση με τον ομόλογο του και ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί αύριο (σ.σ. σήμερα) με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Κίνας».
Κληθείς να πει αν τέθηκε στη συνάντηση το ζήτημα της ενέργειας, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι έγινε εκτεταμένος διάλογος, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη την τεχνογνωσία της Κίνας, ενώ επεδείχθη ενδιαφέρον, έτσι ώστε στις όποιες μελλοντικές αδειοδοτήσεις να επιδειχθεί μεγαλύτερη συμμετοχή από πλευράς του κινεζικού κράτους.

Απάντηση