Κύπρος: Ημερίδα για την μηδενική κατανάλωση ενέργειας

Με αθρόα συμμετοχή αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών, τεχνικών κατασκευαστικών εταιρειών και πανεπιστημιακών, πραγματοποιήθηκε στη Δημοσιογραφική Εστία, στη Λευκωσία, η ημερίδα «Αντίστροφη μέτρηση για κατοικίες χαμηλού άνθρακα – κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας», που ανέδειξε την ανάγκη βελτίωσης της ενεργειακής συμπεριφοράς των συμπολιτών μας, με λήψη μέτρων ενεργειακής αναβάθμισης. Την εκδήλωση οργάνωσε το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ενέργειας του Υπουργείου Ενέργειας, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του έργου.

Οι παρεμβάσεις ειδικών στην ημερίδα, αφορούσαν τα κτίρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, την αειφορία στον σύγχρονο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, τους βασικούς κανόνες για τον σχεδιασμό παθητικών κτιρίων, την εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικών συστημάτων ψύξηςθέρμανσης στον οικιακό τομέα, τον ρόλο των δομικών θερμομονωτικών υλικών, τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στον φωτισμό, τη χρήση ηλιακών θερμικών συστημάτων στον οικιακό τομέα και τα φωτοβολταϊκά συστήματα και Net metering στον οικιακό τομέα.

Για κατοικίες χαμηλού άνθρακα

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος «Αντίστροφη μέτρηση για κατοικίες χαμηλού άνθρακα», η Διευθύντρια του Ενεργειακού Γραφείου Κυπρίων Πολιτών Ανθή Χαραλάμπους τόνισε ότι ένας από τους στόχους του έργου ήταν η προσπάθεια βελτίωσης της συμπεριφοράς των χρηστών ενέργειας και ότι για την υλοποίησή του, το Γραφείο ακολούθησε μεθοδολογία έρευνας για δημιουργία ομάδας εγκαταστατών, εκστρατεία για βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς και δημιουργία ομάδας ενδιαφερομένων ιδιοκτητών κατοικιών. Επιλέγηκαν 20 κατοικίες για να συμμετέχουν στο πρόγραμμα (8 μονοκατοικίες, 8 διπλοκατοικίες, 3 διαμερίσματα και 1 ημι-εφαπτόμενη κατοικία).

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δήλωσαν ότι ήθελαν να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση της κατοικίας τους για να εξοικονομήσουν χρήματα και ενέργεια (90%), για να βελτιώσουν τις συνθήκες θερμικής άνεσης στο εσωτερικό της κατοικίας τους (5%) και για να συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, με τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (5%). Τα εμπόδια για τη μη εφαρμογή των μέτρων ενεργειακής αναβάθμισης, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες, είναι κυρίως οικονομικής φύσης, δηλαδή η μείωση των εσόδων τους ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, η έλλειψη ενημέρωσης για τη χρήση ενεργειακά αποδοτικότερων τεχνολογιών, το υψηλό κόστος αγοράς των τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας και αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η έλλειψη προγραμμάτων δανειοδότησης από τις τράπεζες.

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η υψηλότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην κατοικία τους προκύπτει από τη χρήση των κλιματιστικών και του πλυντηρίου ρούχων. Στην πλειοψηφία τους έχουν κεντρικό σύστημα θέρμανσης με τη χρήση καυστήρα πετρελαίου και δηλώνουν πρόθυμοι να το αλλάξουν αν αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης – με εναλλακτικό σύστημα κατά σειρά προτίμησης, τον ηλιακό θερμοσίφωνα, το ενεργειακό τζάκι, τον καυστήρα υγραερίου και το ηλεκτρικό σύστημα κεντρικής θέρμανσης.

Ο φωτισμός και οι φορτιστές

Σύμφωνα με την έρευνα, οι ιδιοκτήτες αν και αναζητούν τρόπους για να εξοικονομήσουν ενέργεια και χρήματα, δεν αναγνωρίζουν τη συνεισφορά του φωτισμού στη συνολική κατανάλωση ενέργειας στην κατοικία τους. Κανείς δεν έχει ακόμα αντικαταστήσει τους λαμπτήρες πυράκτωσης με λαμπτήρες αποδοτικότερους ενεργειακά. Ρωτήθηκαν αν σκοπεύουν να εγκαταστήσουν κάποιο σύστημα αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μέλλον και κατά πλειοψηφία δήλωσαν ότι δεν προτίθενται να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτρια, ή γεωθερμικές αντλίες θερμότητας, ή σύστημα βιομάζας. Αντίθετα, δήλωσαν ότι προτίθενται να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σύστημα και ηλιακό θερμικό σύστημα. Αυτές οι τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, είναι οι μόνες που έχουν ήδη εφαρμοστεί στις κατοικίες των ιδιοκτητών, σε ποσοστά 9,5% και 5% αντίστοιχα.

Στις γενικές παρατηρήσεις της έρευνας για τη συμπεριφορά των χρηστών ενέργειας, αναφέρεται ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες (90%) αφήνουν τον φορτιστή πάνω στην πρίζα μετά τη φόρτιση του κινητού τους
τηλεφώνου ή του προσωπικού φορητού υπολογιστή τους και δεν γνωρίζουν ότι ενέργεια καταναλώνεται και όταν αφήνουν τον φορτιστή συνεχώς στην πρίζα. Αν και σχεδόν όλοι γνωρίζουν ότι οι συσκευές σε κατάσταση αναμονής καταναλώνουν ενέργεια, εξακολουθούν να τις αφήνουν σε κατάσταση αναμονής. Λιγότεροι από τους μισούς γνωρίζουν πως μαγειρεύοντας με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας, μειώνεται μέχρι το μισό η θερμότητα που χρειάζεται για το μαγείρεμα. Πάνω από τα μισά νοικοκυριά δήλωσαν ότι δεν αφήνουν τα φώτα αναμμένα σε άδειους χώρους, 25% το πράττουν περιστασιακά και 19% αφήνουν αναμμένα τα φώτα μερικές φορές.

Αναφέρεται ότι εφαρμόστηκαν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας σε δύο κατοικίες. Στην πρώτη κατοικία, αφορούσαν θερμομόνωση της οροφής και αντικατάσταση των λαμπτήρων πυράκτωσης με λαμπτήρες ενεργειακά πιο αποδοτικούς και στη δεύτερη κατοικία αφορούσαν εγκατάσταση οικιακού φωτοβολταϊκού συστήματος. Στην πρώτη περίπτωση, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 19% το 2014 σε σχέση με την αντίστοιχη του 2013, ενώ στη δεύτερη περίπτωση η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μειώνεται κατά 97%(!).

Λίγα για το Ενεργειακό Γραφείο

Το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών είναι ανεξάρτητος, μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που ιδρύθηκε το 2009, για την εκτέλεση δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της εξοικονόμησης ενέργειας και των βιώσιμων μεταφορών. Η σύσταση και λειτουργία του συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του προγράμματος «Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη» και από την Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου.

Το Γραφείο διοικείται από Διαχειριστικό Συμβούλιο, ενώ συμβουλεύει ειδική Συμβουλευτική Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν όμοροι ευρωπαϊκοί οργανισμοί, ευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα, καθώς και πολλοί θεσμικοί οργανισμοί της Κύπρου. Ως κυριότεροι σκοποί του αναφέρονται η επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης, λαμβάνοντας υπόψη τη Στρατηγική της Λισαβόνας, και την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη βιώσιμη ανάπτυξη, και την ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που στοχεύει στην ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού, την ανταγωνιστικότητα, την αειφορία, την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, την ανάπτυξη, προαγωγή και προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την εξοικονόμηση ενέργειας και ορθολογική χρήση ενέργειας, όπως επίσης και την προώθηση των βιώσιμων μεταφορών στην Κύπρο.

Τεράστια εξοικονόμηση χρημάτων

Ο Νίκος Χατζηνικολάου, λειτουργός βιομηχανικών εφαρμογών στην Υπηρεσία Ενέργειας του Υπουργείου Ενέργειας, υπογράμμισε στην παρουσίασή του για τις «Νομοθετικές απαιτήσεις και κίνητρα για την κατασκευή και την ανακαίνιση κτιρίων σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας», ότι «σε κτίριο σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, η ζήτηση ενέργειας είναι αισθητά χαμηλή και το οικονομικό όφελος είναι τεράστιο. Σκεφτείτε ένα κτίριο που έχει τώρα κόστος ενέργειας 100 ευρώ το χρόνο, αντί 4 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο, που είχε προηγουμένως. Σκεφτείτε στα 30 χρόνια, πόσα λεφτά μπορεί να εξοικονομήσει κάποιος. Αντιλαμβανόμαστε βέβαια ότι τα κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, είναι κάτι καινούργιο και πρέπει να το στηρίξει η πολιτεία, η οποία παρέχει κάποια κίνητρα προς την κατεύθυνση αυτή».

Απάντηση