Κόστα Ρίκα: το θαύμα των ΑΠΕ με 99% του ηλεκτρισμού το 2015

Η δύναμη των υδροηλεκτρικών ανεβάζει στο εκπληκτικό ποσοστό του 99% τη συνεισφορά ΑΠΕ στην Κόστα Ρίκα. Γνωρίζουμε ότι η Κόστα Ρίκα είναι ένα υποδειγματικό κράτος ως προς την προστασία του περιβάλλοντος και τις επιδόσεις σε αυτό τον τομέα.
Τις πρώτες 75 μέρες του έτους που τελειώνει σε λίγες μέρες η χώρα της Κεντρικής Αμερικής κατάφερε να καλύψει τις ανάγκες της σε ηλεκτρική ενέργεια εξολοκλήρου από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας καταρρίπτοντας κάθε σχετικό ρεκόρ. Οι εντυπωσιακές επιδόσεις της Κόστα Ρίκα στις ΑΠΕ συνεχίστηκαν καθώς μέσα στο 2015 κάλυψε το 99% των αναγκών της σε ηλεκτρισμό από ανανεώσιμη ενέργεια και γίνεται μια από τις πρώτες χώρες στον πλανήτη που απομακρύνονται οριστικά από τα ορυκτά καύσιμα.
Η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού της Κόστα Ρίκα, ICE, ανακοίνωσε ότι πέτυχε “παραγωγή 99% της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές” κατά τη διάρκεια του 2015, ενώ για 285 ημέρες του έτους το ποσοστό έφτασε στο 100%. “Κλείνουμε το 2015 με μια επίδοση ορόσημο στην ηλεκτροπαραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που προσελκύει το παγκόσμιο ενδιαφέρον” δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Κόστα Ρίκα καλύπτει τα τρίτα τέταρτα των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια από υδροηλεκτρικά εργοστάσια, τα οποία αξιοποιούν το εκτεταμένο δίκτυο ποταμών και τις υψηλές βροχοπτώσεις. Περισσότερο από 10% της ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από έργα γεωθερμίας που εκμεταλλεύονται την ενέργεια μιας σειράς ενεργών ηφαιστείων. Επίσης, η Κόστα Ρίκα φιλοξενεί αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά συστήματα και μονάδες καύσης βιομάζας.
Η Κόστα Ρίκα φιλοξενεί το 5% της παγκόσμιας βιοποικιλότητας παρότι καταλαμβάνει ποσοστό μόλις 0,1% της χερσαίας έκτασης του πλανήτη μας με 51.100 τετρ. χλμ. Μεταξύ άλλων φιλοξενεί 130 είδη ψαριών του γλυκού νερού, 160 είδη αμφίβιων, 208 είδη θηλαστικών, 220 είδη ερπετών, 850 είδη πουλιών, 1000 είδη πεταλούδων, 1.200 ποικιλίες ορχιδέων, 9.000 ήδη φυτών και 34.000 είδη εντόμων.
Επίσης, το ένα τέταρτο της έκτασής της είναι χαρακτηρισμένο ως προστατευόμενη έκταση.
Το 2007, η κυβέρνηση έθεσε ως στόχο να γίνει η Κόστα Ρίκα η πρώτη χώρα με μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2021.
Ανάπτυξη με ΑΠΕ χωρίς βαριά βιομηχανία
Η Κόστα Ρίκα είναι μια από τις πλέον ανεπτυγμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής και βρίσκεται πάνω από την Ιταλία και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ελλάδα, στις ετήσιες κατατάξεις του βιοτικού επιπέδου που συντάσσει η “δεξαμενή σκέψης” Legatum Institute. Οι περιβαλλοντικές της επιδόσεις δεν είναι εύκολο να επιτευχθούν σε άλλες χώρες: το τροπικό κλίμα με τις έντονες βροχοπτώσεις, η ορεινή ενδοχώρα και ο σχετικά μικρός πληθυσμός των 4,8 εκατ. ατόμων της δίνουν συγκριτικό πλεονέκτημα ως προς την εκμετάλλευση των ΑΠΕ. Επιπροσθέτως, έχει περιορισμένη βαριά βιομηχανία και η οικονομία της βασίζεται στον τουρισμό, τη γεωργία, κυρίως στην παραγωγή μπανάνας και καφέ, και σε μια μονάδα παραγωγής μικροεπεξεργαστών του τεχνολογικού κολοσσού Intel.
Φιγουράρει στην πρώτη πεντάδα των “περιβαλλοντικά φιλικών χωρών” και έχει στόχο να μηδενίσει το ανθρακικό της αποτύπωμα ως το 2021.

Απάντηση