«Κλείδωσαν» οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας αλλά… με μέτρο

Έπεσε και η τελευταία «κόκκινη» γραμμή της κυβέρνησης για την πρώτη κατοικία με την απελευθέρωση των πλειστηριασμών να είναι δεδομένη και να δίνεται μάχη μόνο για τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα γίνουν αυτοί.
Αρχικά η κυβέρνηση πήγε στη διαπραγμάτευση με στόχο την προστασία έως και του 90% των οικογενειών, όμως, φαίνεται ότι υποχωρεί στις απαιτήσεις των δανειστών. Όπως διέρρευσε χθες το Μαξίμου:
Στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατευθεί η λαϊκή κατοικία σε ποσοστό που θα φτάνει στο 60%. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με αίτημα για να προστατευτεί ακόμη και πάνω από 85% των νοικοκυριών.
Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας προκειμένου να προστατευθούν νοικοκυριά που ήταν συνεπή στις υποχρεώσεις τους, σε μεγάλο ποσοστό, και σήμερα αδυνατούν να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τις δόσεις τους. Θα πρέπει, βέβαια, να έχουν διάθεση συνεργασίας.
Μέτρα και κριτήρια θα υπάρξουν προκειμένου να μην προστατευτούν όσοι σκοπίμως, εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία, δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.
Θα μπει πλαφόν στον αριθμό των πλειστηριασμών που θα μπορεί να προχωρά η τράπεζα μέσα σ’ ένα χρόνο.
Θα υπάρχουν κριτήρια που θα αφορούν την αντικειμενική αξία της κατοικίας, το ετήσιο εισόδημα, ενώ δεν θα υπάρξει κανένα κριτήριο ένταξης στο νόμο Κατσέλη που θα αφορά τα συνολικά χρέη του δανειολήπτη.
Ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος και για την πώληση πακέτων δανείων σε ξένα funds αλλά και για πλειστηριασμούς που θα διεξάγουν οι τράπεζες. Η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί σήμερα καθώς αύριο θα πρέπει να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης των 2 δις αλλά και των 10 της ανακεφαλαιοποίησης.

Απάντηση