Κινέζικο ενδιαφέρον για επενδύσεις στον κλάδο αλουμινίου

Η κινεζική εταιρεία διέλασης China Zhongwang Holdings Limited, που θεωρείται ο «βασιλιάς του αλουμινίου» της Κίνας, έχει σοβαρές βλέψεις για να αποκτήσει παραγωγική βάση στην χώρα μας. Έρχεται στην Ελλάδα ο κινέζικος «γίγαντας» αλουμινίου China Zhongwang Holdings Limited. Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο πριν από το Πάσχα, ο πρόεδρος της εταιρείας Λιου Ζονγκτιάν, επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά με τον οποίο συζήτησε επενδυτικές δυνατότητες στην Ελλάδα.

Η πολυμελής πολυεθνική αντιπροσωπεία της κινέζικης εταιρίας είχε επίσης επαφές με ισχυρούς ελληνικούς ομίλους του κλάδου αλουμινίου, όπως αυτούς της ΒΙΟΧΑΛΚΟ του κ. Στασινόπουλου και της «Αλουμίνιον της Ελλάδος» του κ. Μυτιληναίου. Η China Zhongwang Holdings Limited είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός προϊόντων διέλασης στη Κίνα, με παραγωγική δυναμικότητα 900 χιλ. τόνων προφίλ και χυτήριο 640 χιλ. τόνων, εξειδικεύεται δε στην παραγωγή βιομηχανικών προφίλ αλουμινίου υψηλών προδιαγραφών και μεγάλων διατομών, που χρησιμοποιούνται σε πλείστες εφαρμογές, όπως στις μεταφορές, σε μηχανολογικές και ηλεκτρολογικές χρήσεις κά. Λειτουργεί σε παγκόσμιο επίπεδο 79 γραμμές διέλασης, παράγοντας προφίλ υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Στα άμεσα σχέδια του κινέζικου κολοσσού είναι η δημιουργία μέχρι το 2018 σε διάφορες επιλεγμένες περιοχές του κόσμου, παραγωγικών βάσεων προϊόντων έλασης δυναμικότητας 3 εκατ. τόνων. Μέσα σε αυτές τις επιλογές, όπως φαίνεται, βρίσκεται και η περίπτωση επένδυσης στην Ελλάδα, που για τους κινέζους είναι μία χώρα με υψηλή τεχνογνωσία πάνω στο αλουμίνιο, αλλά και με εγκατεστημένη παραγωγική δυναμικότητα στον χώρο της διέλασης σχεδόν 250 χιλ. τόνων, που σήμερα αξιοποιείται λιγότερο από το 20%.

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση