Κατασκευές νέας γενιάς με τσιμέντο που διορθώνει μόνο του τις ρωγμές του

“Μπορεί το σκυρόδεμα που έχει υποστεί ζημιά να επισκευαστεί από μόνο του; Και αν ναι, ποιος μυστηριώδης μηχανισμός το επιτρέπει; Μηχανικοί στα εργαστήρια του πανεπιστημίου Γκεντ του Βελγίου, έχουν επικεντρώσει τις έρευνες τους, σε αυτή την νέα τεχνική. Κατασκεύασαν σκυρόδεμα που έχει μία μοναδική ιδιότητα. Αυτοθεραπεύεται, όταν υποστεί ρωγμή.
Ο Έλκε Γκρούγιαερτ, είναι μηχανικός στο πανεπιστήμιο του Γκεντ.
“Το σκυρόδεμα έχει εμποτιστεί με υπερ-απορροφητικά πολυμερή. Οπότε όταν κάνει την εμφάνιση της μία ρωγμή και εισέρχεται νερό, τότε τα πολυμερή απορροφούν το νερό με αποτέλεσμα να εμποδίζουν την επέκταση της ρωγμής. Κατά κάποιο τρόπο την σφραγίζουν”.
Τα πολυμερή προστίθενται στην μάζα του σκυροδέματος. Με το που το σκυρόδεμα στεγνώσει, οι επιστήμονες το σπάνε και περιμένουν να δουν πως θα αντιδράσει. Μετά ποσοτικοποιούν την μηχανική του συμπεριφορά. Την στεγανότητα και την αντοχή.
Η Μπρέντα Ντεμποτ, μηχανικός στο πανεπιστήμιο του Γκεντ, μας εξηγεί πως λειτουργεί η νέα τεχνική.
“Εάν η μικρή ρωγμή ξεκινήσει να επουλώνεται, τότε δεν υπάρχει κίνδυνος αυτή να μεγαλώσει. Οπότε η συνολική κατασκευή δεν κινδυνεύει με κατάρρευση. Θέλουμε να σταματήσουμε το πρόβλημα πριν γίνει μεγάλο”.
Επιστήμονες που συμμετέχουν σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, εκτιμούν ότι τα ελαστικά πολυμερή, μπορούν να προστατέψουν, κατασκευές που υπόκεινται σε μεγάλες πιέσεις όπως γέφυρες και τούνελ, εκεί όπου ακόμα και η παραμικρή ρωγμή μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες διαβρώσεις.
Η Νελ ντε Μπέλιελ είναι διευθύνουσα σύμβουλος στο εργαστήριο έρευνας του πανεπιστημίου Γκεντ.
“Δεν υπάρχει η δυνατότητα να ανακτήσεις πλήρως την δυναμική του σκυροδέματος. Αυτό που θέλεις είναι να ανακτήσεις την στεγανότητα, ώστε να διατηρηθεί η ανθεκτικότητα.”
Ποια προϊόντα τα οποία δεν μας περνούν καν απο το μυαλό και μάλιστα βιολογικά, μπορούν να βοηθήσουν το σκυρόδεμα να επουλωθεί;”
Εδώ στο πανεπιστήμιο του Ντελφ, οι επιστήμονες εντόπισαν ένα ακόμη καλό υποψήφιο που μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση του σκυροδέματος. Τα βακτήρια.
“Αυτά είναι βακτήρια που τα έχουμε απομονώσει από από περιοχές του πλανήτη, στις οποίες επικρατούν συνθήκες όπως στο σκυρόδεμα. Μια από αυτές τις συνθήκες, πρέπει να προσομοιάζει σε αυτές που επικρατούν σε ένα βράχο, να είναι αλκαλικό το περιβάλλον με πολύ υψηλό PH.
Τα βακτήρια αναπτύσσονται σε αυτές τις συνθήκες. Δεν είναι παθογόνα, δεν είναι επιβλαβή για την ανθρώπινη ζωή, ούτε για το περιβάλλον,” μας εξηγεί ο βιολόγος του πανεπιστημίου Ντελφ Χενκ Γιόνκερς.
Όταν εμφανιστεί μία μικρή ρωγμή, τα βακτήρια που βρίσκονται μέσα στο σκυρόδεμα, εισχωρούν στο νερό παράγοντας ανθρακικό ασβέστιο που σφραγίζει τη ρωγμή.
Οι ερευνητές σε αυτή τη φάση, κάνουν δοκιμές για το πόσο αδιαπέραστη είναι αυτή η σφράγιση με βακτήρια.
“Προσπαθούμε να δούμε εάν το υγρό μπορεί να εισχωρήσει στην σφραγισμένη ρωγμή. Πόσο, και ποια είναι η διαφορά πριν και μετά το σφράγισμα,” μας εξηγεί η Ειρήνη Τζιβιλόγλου, μηχανικός στο πανεπιστήμιο Γκεντ.
Οι επιστήμονες τώρα στοχεύουν στο να εφαρμόσουν την νέα τεχνική σε πραγματικές κατασκευές.
Με το 70% των τούνελ και των γεφυρών στην Ευρώπη να έχουν κατασκευαστεί από σκυρόδεμα, εκτιμούν ότι η αγορά για την συγκεκριμένη τεχνική θα επεκταθεί τα επόμενα χρόνια.
“ Το κόστος του νέου αυτού τύπου σκυροδέματος αναμένεται να αυξηθεί. Όμως το τσιμέντο που επουλώνεται μόνο του μειώνει το κόστος συντήρησης και αυξάνει την διάρκεια ζωής των κατασκευών. Στο τέλος το τσιμέντο που επουλώνεται μόνο του, αποδεικνύεται οικονομικό”, μας επεσήμανε η Νελ ντε Μπέλιελ διευθύνουσα σύμβουλος στο εργαστήριο έρευνας του πανεπιστημίου Γκεντ.

Απάντηση