ΚΑΠΕ: Τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης ως εργαλείο εξοικονόμησης στις κατοικίες

Το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), διοργάνωσε με επιτυχία την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015, στο ξενοδοχείο Divani Palace Acropolis στην Αθήνα, ενημερωτική ημερίδα με θέμα “Τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης ως εργαλείο εξοικονόμησης στις κατοικίες“, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου REQUEST2ACTION.
Το ευρωπαϊκό έργο REQUEST2ACTION “Removing barriers to low carbon retrofit by improving access to data and insight of the benefits to key market actors”, στοχεύει στην ενθάρρυνση της χρήσης των συστάσεων των Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), επιτυγχάνοντας μείωση των εκπομπών CO2 και εξοικονόμηση ενέργειας, μέσα από την συγκέντρωση πληροφοριών, οδηγιών και δεδομένων, καθώς επίσης και τη δημιουργία ενός μοντέλου αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης μεταξύ του καταναλωτικού κοινού και της αγοράς, στην ανακαίνιση των κατοικιών.
Στην ημερίδα το «παρών» έδωσαν επαγγελματίες του κατασκευαστικού κλάδου, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων (επαγγελματικοί φορείς, κατασκευαστές, προμηθευτές και εγκαταστάτες, ενεργειακοί επιθεωρητές), ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στην πρώτη ενότητα παρουσιάστηκαν οι τάσεις και οι προοπτικές στην ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων. Πρώτος το λόγο πήρε ο κ. Ανδρέας Ανδρουτσόπουλος, από το Τμήμα Κτηρίων, ΚΑΠΕ παρουσιάζοντας το σκοπό, τη δομή και τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Έργου Request2Action. «Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων. Θεσμικό πλαίσιο και προοπτικές» ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο κ. Δημήτρης Αθανασίου από το ΥΠΑΠΕΝ. Η κα Αναστασία Σπανού, από το Τμήμα Κτιρίων, ΚΑΠΕ μίλησε για τις δράσεις του Request2Action στην Ελλάδα: το ελληνικό HUB και το εργαλείο ενεργειακού ελέγχου, Home Energy Check (HEC). Οι ομιλίες της πρώτης ενότητας έκλεισαν με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων και προοπτικών του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ οίκον» από εκπρόσωπο της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ, του ΥΠΑΠΕΝ (πρώην Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς της Ενέργειας, του Φυσικού Πλούτου και της Κλιματικής Αλλαγής).
Στη δεύτερη ενότητα με θέμα τις τάσεις της αγοράς, υφιστάμενα εμπόδια και νέα προϊόντα ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων, ο κ. Χρήστος Λούσης, Πρόεδρος Δ.Σ. Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων (ΠΟΕΒΥ) αναφέρθηκε στο ρόλο των υαλοπινάκων στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων, τις τάσεις της αγοράς και τις προοπτικές εξέλιξης. Στη συνέχεια ο κ. Παντελής Πατενιώτης, Γενικός διευθυντής Πανελλήνιου Συνδέσμου Διογκωμένης Πολυστερίνης (ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.) μίλησε για Θερμομονωτικά υλικά & ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων. Ο ρόλος των κουφωμάτων αλουμινίου στην ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο κ. Θεόφιλος Παγιάτης, Γεν. Γραμματέας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αλουμινοσιδηροκατασκευαστών (ΠΟΒΑΣ) και Πρόεδρος της ΕΝΚΑΣ. Για την ετήσια απόδοση των συστημάτων θέρμανσης έκανε λόγο ο κ. Σωτήρης Κατσιμίχας, Μέλος ΔΣ Ένωσης Ελληνικών Επιχειρήσεων Θέρμανσης Ενέργειας (ΕΝ. Ε. ΕΠΙ.Θ.Ε). Τέλος η σημαντική συμβολή των θερμικών ηλιακών συστημάτων στην ενεργειακή απόδοση των κτηρίων ήταν το θέμα της ομιλίας του κου Παναγιώτη Κεντερλή, εκτελεστικού γραμματέα ΔΣ Ένωσης Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας (ΕΒΗΕ).
Στην τρίτη και τελευταία ενότητα αναπτύχθηκαν οι πρακτικές ανακαίνισης κτηρίων σε τοπικό επίπεδο. Η κα Εύη Τζανακάκη από το Τμήμα Κτηρίων, ΚΑΠΕ αναφέρθηκε στις ενέργειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην κατεύθυνση των κτηρίων σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης. Ακολούθησε η κα Κατερίνα Σφακιανάκη από το Τμήμα Εφαρμογών Αναπτυξιακών Έργων, ΚΑΠΕ με την μετάλλαξη τυπικών αστικών κυττάρων σε περιοχές σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης και το παράδειγμα της Πράσινης Γειτονιάς στην Αγία Βαρβάρα. Στη συνέχεια το λόγο πήρε η κα Ελένη Χατζηγεωργίου, από το Τμήμα Εφαρμογών Αναπτυξιακών Έργων, ΚΑΠΕ με την Ενεργειακή αναβάθμιση Φοιτητικών Εστιών ΔΠΘ στην Κομοτηνή – Το έργο ELIHMED.
Τέλος η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη συζήτηση για τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης στην Εφαρμογή των μέτρων: εμπειρία, επιδιώξεις, ο ρόλος των ενεργειακών επιθεωρητών.

[images_grid auto_slide=”no” auto_duration=”1″ cols=”three” lightbox=”yes” source=”media: 14070,14069,14068,14067,14066,14065,14064,14063,14062,14061,14060,14059,14058,14057,14056,14055,14054,14053″][/images_grid]

Απάντηση