ΚΑΠΕ: Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η επίσκεψη στο Λουτράκι

Το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη και ημερίδα, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου AIDA (www.aidaproject.eu) στην πόλη του Λουτρακίου.
Στο πλαίσιο του Έργου AIDA πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική επίσκεψη στο κτήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και του Υδροθεραπευτηρίου Λουτρακίου την Τρίτη 10 Μαρτίου 2015. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης έγινε σύντομη παρουσίαση του κτηρίου καθώς επίσης και παρουσίαση σχετικά με κτήρια μηδενικής κατανάλωσης ενέ¬ργειας και πιθανές εφαρμογές τους σε δημοτικά κτήρια. Η παρουσίαση έγινε στο Δημαρχείο της πόλης. Η κα Αργυρώ Γιακουμή, Φυσικός MSC, ΚΑΠΕ μίλησε για το έργο AIDA, ορισμό και θεσμικό πλαίσιο για τα κτήρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης.
Το Ευρωπαϊκό Έργο AIDA παρέχει την επιστημονική υποστήριξη για το σχεδιασμό κτηρίων σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας και προσφέρει την απαραίτητη πληροφόρηση και υποστήριξη στους δήμους, στη χάραξη της πορείας και τη δημιουργία της στρατηγικής τους.
Ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός κτηρίων και παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας ήταν το θέμα που ανέπτυξε η κα Εύη Τζανακάκη, Αρχιτέκτων Μηχανικός MSc, ΚΑΠΕ.
Ο Δήμαρχος Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων κος Γιώργος Γκιώνης μίλησε για το έργο που συντελείται με τη βοήθεια του ΚΑΠΕ στο Δήμο του. Το Νέο Υδροθεραπευτήριο και η Νέα Βιβλιοθήκη Λουτρακίου (Βίλα Χατζοπούλου) κατασκευασμένα, ώστε να επιτυγχάνουν την μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας, με τις αντίστοιχες μειώσεις εκπομπών ρύπων. Έργα τα οποία διαθέτουν πλήθος βιοκλιματικών στοιχείων, με σκοπό η λειτουργία τους να είναι φιλική προς το περιβάλλον.
Ακολούθησε η παρουσίαση του κτηρίου της Νέας Βιβλιοθήκης Λουτρακίου (Βίλα Χατζοπούλου) από τον Αρχιτέκτονα Μηχανικό κο Μίλτο Παπαδημητρόπουλο.
Η νέα Βιβλιοθήκη Λουτρακίου (Βίλα Χατζοπούλου) εκπονήθηκε με μελέτη του ΚΑΠΕ για τη βελτίωση θερμικής Απόδοσης του κτηρίου και του συστήματος θέρμανσης – ψύξης με χρήση γεωθερμικής αντλίας θερμότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η γεωθερμία θα εκμεταλλευθεί το υφιστάμενο πηγάδι του οικοπέδου, για το οποίο έχει γίνει δοκιμαστική άντληση παροχής.
Μετά ακολούθησε περιήγηση στους χώρους της βιβλιοθήκης προκειμέ¬νου οι επισκέ¬πτες να δουν από κοντά τις διάφορες τεχνολογίες και τα βιοκλιματικά στοιχεία στο σχεδιασμό του κτηρίου. Στην συνέχεια έπειτα από μία σύντομη βόλτα στην πανέμορφη παραλία του Λουτρακίου οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν το Υδροθεραπευτήριο Λουτρακίου όπου έγινε παρουσίαση των ενεργειακών του συστημάτων.

[images_grid auto_slide=”no” auto_duration=”1″ cols=”three” lightbox=”yes” source=”media: 14434,14435,14436,14437,14438,14439,14440,14441,14442,14443″][/images_grid]

Απάντηση