Καλά ξεκίνησε το 2016 για τα αιολικά

αιολικά παρκα

Καλά ξεκίνησε το 2016 για τα αιολικά, καθώς μόνο τον Ιανουάριο, προστέθηκε στο ηπειρωτικό σύστημα νέα ισχύς 82 μεγαβάτ με τη συνολική ισχύ αιολικών να ανέρχεται σε 1.857 μεγαβάτ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Λειτουργού της Αγοράς.

Για να γίνει σύγκριση, αρκεί να αναφερθεί ότι με βάση τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, ολόκληρο το 2015 στο ηπειρωτικό σύστημα προστέθηκαν 113 μεγαβάτ και το 2014 124 μεγαβάτ.

Με δεδομένο ότι σε διάφορες φάσεις κατασκευής βρίσκονται αιολικά ισχύος πάνω από 200 μεγαβάτ, δεν αποκλείεται το 2016 να καταστεί η χρονιά με τη μεγαλύτερη αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος, αφού μόνο ένα αιολικό στο νησί Άγιος Γεώργιος, απέναντι από το Σούνιο, έχει ισχύ 75 μεγαβάτ.

Πάντως μη νομίσει κανείς ότι με τα μεγέθη αυτά αλλάζουν και πολλά πράγματα. Η Ελλάδα, από πρωτοπόρος κάποτε στην αιολική ενέργεια, (το πρώτο αιολικό πάρκο στην Ευρώπη κατασκευάστηκε στην Κύθνο αρχές του ’80) έχει καταστεί ουραγός.

Aντίθετα, χώρες που μέχρι πριν λίγα χρόνια βρισκόταν στον «αιολικό μεσαίωνα» (Αυστρία, Βέλγιο, Φινλανδία) εγκαθιστούν κάθε χρόνο ισχύ διπλάσια και τριπλάσια της Ελλάδας.

Απάντηση