Ιάπωνες φιλοδοξούν να μετατρέψουν το φεγγάρι σε γιγαντιαίο Φ/Β πάρκο

Σε μία γιγάντια μηχανή παραγωγής ηλιακής ενέργειας οραματίζεται να μετατρέψει τη σελήνη η Ιαπωνική αρχιτεκτονική και μηχανολογική εταιρεία Shimizu Corporation.

Η εταιρεία προτείνει την ανάπτυξη μιας τεράστιας συλλογής φωτοβολταϊκών, μήκους 10.900 χιλιομέτρων και πλάτους 19 χιλιομέτρων στην επιφάνεια του φεγγαριού. Σύμφωνα με την εταιρεία ο φωτοβολταϊκός σταθμός, με την ονομασία Luna Ring, θα μπορούσε να κατασκευαστεί από ρομπότ, με τους ανθρώπους να έχουν απλά τον έλεγχο του έργου. Θεωρητικά, η μονάδα θα μπορούσε να στέλνει αδιαλείπτως την παραγόμενη ενέργεια σε σταθμούς – δέκτες σε όλη τη Γη, μέσω ραδιοκυμάτων ή λέιζερ. Πάντως το πλάνο δε λαμβάνει υπόψη του δυο σημαντικά προβλήματα όσον αφορά τη παραγωγή ηλιακής ενέργειας: το σκοτάδι και τα καιρικά φαινόμενα.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι ο φωτοβολταϊκός σταθμός θα μπορούσε να στέλνει ασταμάτητα πίσω στη Γη ως και 13.000 τεραβατώρες ενέργειας. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2011 η συνολική παραγωγή ενέργειας στις ΗΠΑ ανήλθε σε 4.100 τεραβατώρες. Η Shimizu Corporation δεν γνωρίζει αν το σχέδιό της τελικά θα υλοποιηθεί, όμως εκτιμά ότι η ανεξάντλητη, καθαρή ηλιακή ενέργεια είναι η υπέρτατη πηγή πράσινης ενέργειας που φέρνει ευημερία στους ανθρώπους και στη φύση.

Απάντηση