Θεόφιλος Παγιάτης, Πρόεδρος ΕΝΚΑΣ: Η σύνθεση του νέου Δ.Σ., μας δίνει δύναμη & τροφοδοτεί τον ενθουσιασμό μας

Για την επανεκλογή του στη θέση του Προέδρου της ΕΝΚΑΣ μιλά ο κος Θεόφιλος Παγιάτης καθώς και για τις προτεραιότητες και τους στόχους του νέου Δ.Σ. που προέκυψε μετά τις εκλογές της Ένωσης στα τέλη του Μαΐου.

Καταρχήν συγχαρητήρια για την επανεκλογή σας στη Θέση του Προέδρου της ΕΝΚΑΣ. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΚΑΣ απαρτίζεται από πολλούς νέους και καταξιωμένους ανθρώπους. Ποιες οι επόμενες κινήσεις σας και οι στόχοι σας;

Ευχαριστώ θερμά εσάς και τη δημοσιογραφική ομάδα του περιοδικού τόσο για τα συγχαρητήρια, όσο και για το ενδιαφέρον που δείχνετε στο Σωματείο μας, του οποίου είστε αρωγός, συμπαραστάτης και φίλος.

Σαφώς η θέση του Προέδρου της ΕΝΚΑΣ είναι μια θέση ευθύνης, διότι όπως γνωρίζετε τα μέλη μας είναι ένα ομοιογενές σύνολο μικρών και μεσαίων κατασκευαστών οι οποίοι βιώνουν τα αποτελέσματα της κρίσης στο μέγιστο βαθμό, σε μια αγορά που είναι παγωμένη, αντιμετωπίζοντας σε πολλές περιπτώσεις προβλήματα ακόμη και σε ζητήματα ουσίας.

Η σύνθεση του νέου Δ.Σ., μας δίνει δύναμη και τροφοδοτεί τον ενθουσιασμό μας, διότι νέοι άνθρωποι, εξαιρετικοί συνάδελφοι κατασκευαστές, θέτουν τον εαυτό τους στην υπηρεσία του κλάδου και στελεχώνουν το Δ.Σ. ενός ιστορικού σωματείου, αναλαμβάνοντας την ευθύνη απέναντι στους συναδέλφους τους.

Έχουμε το όραμά μας ως φορέας αλλά δεν χάνουμε την αντικειμενικότητά μας λειτουργώντας με το συναίσθημα. Σκεπτόμενοι ως άνθρωποι της αγοράς συγκροτημένα, θα προσαρμόσουμε τις δράσεις μας με τεκμηριωμένο σχεδιασμό, με ομαδικότητα και συνεργασία, διατηρώντας καλές σχέσεις με ολόκληρο τον κλάδο. Επιμένουμε κάτω από δύσκολες συνθήκες για περιορισμό του φαινομένου του αθέμιτου ανταγωνισμού, για την πιστοποίηση του επαγγέλματος μας, για την επανέναρξη προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας και προγραμμάτων ανακαίνισης με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού τομέα.

Συμμετέχουμε σε προγράμματα εκπαίδευσης των ανθρώπων του κλάδου με στόχο την πιστοποίηση της επάρκειάς τους. Ενημερώνουμε συνεχώς τους συναδέλφους ώστε να εξασφαλίζεται η ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στην κατασκευή και τοποθέτηση προϊόντων, τα οποία πληρούν τις προδιαγραφές και ικανοποιούν τις σύγχρονες απαιτήσεις.

Για πάρα πολλά χρόνια η ΕΝΚΑΣ δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα που αφορούν την ποιότητα και την εκπαίδευση. Θα συνεχίσετε προς αυτή την κατεύθυνση ή πιστεύετε ότι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς οι προτεραιότητες αλλάζουν και θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε άλλους τομείς;

Η συνεχιζόμενη εκπαίδευση είναι πολύ σημαντική για τους συνάδελφους και φυσικά πάντα ενισχύει τους εκπαιδευόμενους ως ανθρώπους και ως επαγγελματίες. Τα αποτελέσματα γίνονται αντιληπτά κυρίως από αυτούς που συμμετέχουν.

Όσον αφορά την ποιότητα σαφώς δεν την ξεχνάμε, άλλωστε η παροχή καλής ποιότητας προϊόντων ή υπηρεσιών οδηγεί τον επαγγελματία και την επιχείρηση του σε ένα δρόμο βελτίωσης και ανάπτυξης. Σκεπτόμενοι όμως ως επιχειρηματίες του κλάδου και εξετάζοντας συστηματικά την υπάρχουσα αγορά αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη για προϊόντα με χαμηλότερη τιμή αλλά με μεγαλύτερη αξιοπιστία και αντοχή στο χρόνο, σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον που απαιτεί εξειδίκευση. Οι περαστικοί και οι ερασιτέχνες που προκαλούν ζημιά στον κλάδο των κατασκευαστών θα απομονωθούν με ενέργειες αποδεκτές από το σύνολο της κοινωνίας και τα σωματεία θα έχουν καθοριστικό ρόλο σε αυτό. Η ΕΝΚΑΣ φιλοδοξεί να αναλάβει πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα κατά του αθέμιτου ανταγωνισμού σε μια προσπάθεια εξαιρετικής σημασίας για την προστασία των κατασκευαστών και της αγοράς , που θα έχει πλήρη νομική κάλυψη.

Ομοσπονδία, φορείς και Σωματεία από όλη την Ελλάδα, υπάρχει ανταπόκριση και συνεργασία ή η κρίση έχει μειώσει το ενδιαφέρον για τη λύση πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος;

Οι ραγδαίες εξελίξεις που οδήγησαν σε κάμψη το σύνολο των κλάδων της οικονομίας έχουν κλονίσει και τον κλάδο των κατασκευών αφού η συμμετοχή του στο ΑΕΠ μειώθηκε περίπου κατά 4,2 % από την περίοδο 2000-2008 έως το 2014.

Ο κλάδος μας επηρεάστηκε στον μέγιστο βαθμό σε σύγκριση με το σύνολο των υπόλοιπων κλάδων. Μιλάμε όμως για έναν κλάδο ο οποίος έχει πολύ χαμηλή εξάρτηση από τις εισαγωγές, ενώ συγχρόνως διαθέτει εξαγωγικές δυνατότητες και η όποια, έστω και μικρή ανάπτυξη του συνεπάγεται σημαντική μείωση της ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα.

Οι τάσεις αποξένωσης, αποκλεισμού και η παραίτηση από την προσπάθεια επίλυσης σημαντικών κλαδικών θεμάτων δεν είναι λύση. Οι συλλογικές προσπάθειες μέσα από τα θεσμικά όργανα αποτελούν τη μοναδική επιλογή για εμάς, σε μια αγορά που είναι ακόμη ανοιχτή.

Αν κρίνω από την ανταπόκριση των κατασκευαστών, σε ολόκληρη την Ελλάδα, στο πιλοτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης στις Νέες Τεχνικές Δομικών Έργων Αλουμινίου και Σιδήρου, το οποίο ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη ως προς τη συμμετοχή των συναδέλφων και συνεχίζεται, θεωρώ ότι ο κλάδος διατηρεί το ενδιαφέρον του σε υψηλό βαθμό και φυσικά αποδεικνύεται πως η κρίση δεν επηρεάζει την επάρκεια του ανθρώπινου δυναμικού. Όπως έχουμε τονίσει στο παρελθόν μέσα στα σωματεία όλοι οι συνάδελφοι πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς, ζωντανοί, χρήσιμοι, μέσα από μια επικοινωνία παραγωγική και αμφίδρομη.

Η κρίση έχει διάρκεια, ποιες συμβουλές θα δίνατε στον Έλληνα κατασκευαστή αλουμινίου να μπορεί να ανταπεξέλθει στο πρωτόγνωρο τοπίο που διανύουμε;

Η γεύση που αφήνει η πορεία της αγοράς είναι γλυκόπικρη , γιατί ενώ υπήρξε καταγραφή μιας ελάχιστης βελτίωσης με την αλλαγή της κυβέρνησης, από τους ανθρώπους της αγοράς, αυτή δεν είχε διάρκεια με αποτέλεσμα εξαιτίας των γνωστών διαπραγματεύσεων να παγώσει και πάλι. Υπάρχει σημαντική απόσταση να διανυθεί και ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος μας. Συνταγές δεν υπάρχουν η τουλάχιστον εμείς δεν τις έχουμε. Θα μπορούσα όμως να προτείνω στον συνάδελφο κατασκευαστή να αναπτύξει τα επιχειρηματικά του χαρακτηριστικά. Να αξιολογεί την κατάσταση στην αγορά με δημιουργική σκέψη, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με υπευθυνότητα και ομαδικότητα, να χρησιμοποιεί την τεχνολογία για την βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας και της λειτουργικής διαδικασίας της επιχείρησης. Να αφουγκράζεται την αγορά στην οποία απευθύνεται, να αποτυπώνει τα μηνύματα ώστε να προσφέρει αυτά που πραγματικά έχουν ανάγκη οι πελάτες στους οποίους στοχεύει και να μην αγνοεί ποτέ τον ανταγωνισμό. Να εκπαιδεύεται, να συμμετέχει σε συνεργατικές δράσεις και να ενισχύει με κάθε ευκαιρία την συλλογικότητα.

Σας ευχαριστούμε θερμά για την φιλοξενία σας, στις σελίδες του περιοδικού.

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση